search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 15:42
MENU CLOSE

All Star Γκαλά Βέρντι: Η κορυφαία σοπράνο Άννα Νετρέμπκο στο Καλλιμάρμαρο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2185
8-7-2021
11.07.2021 07:00
soprano

Το All Star Γκαλά Βέρντι, το απόλυτο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς, παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή η οποία, επιστρέφοντας δυναμικά στα ζωντανά θεάματα, υποδέχεται την κορυφαία σοπράνο Άννα Νετρέμπκο στο Καλλιμάρμαρο.

Η απόλυτη ντίβα της όπερας στην πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα θα βρεθεί στη σκηνή με τη σπουδαία μέτζο Ανίτα Ρατσβελισβίλι, τον διακεκριμένο τενόρο Γιουσίφ Εϊβάζοφ, καθώς και τον κορυφαίο Έλληνα βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά.

Με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση των 150 ετών από την πρεμιέρα της «Αΐντας» στο Κάιρο, οι τέσσερις διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν διακριθεί στα λυρικά αριστουργήματα του Βέρντι, θα ερμηνεύσουν διάσημες άριες και ντουέτα όπως την «Αΐντα», τον «Οθέλλο», τον «Ριγκολέττο», τον «Τροβατόρε», τη «Δύναμη του πεπρωμένου» κ.ά.

Το Γκαλά υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ την Ορχήστρα της ΕΛΣ θα διευθύνει ο διακεκριμένος Γάλλος αρχιμουσικός Φιλίπ Ωγκέν.

Άννα Νετρέμπκο

Κάνει τα πρώτα βήματα της καριέρας της το 1996, ενώ σύντομα αφήνει πίσω της το μπελ κάντο και τους ρόλους του Μότσαρτ για να αφοσιωθεί σε ένα πιο δραματικό και, ταυτόχρονα, ιδιαίτερα απαιτητικό ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – όπερες του Βέρντι και του Βάγκνερ.

Μέσα σε δυο δεκαετίες, η Άννα Νετρέμπκο κατακτά την κορυφή έχοντας στις…  αποσκευές της θριαμβευτικές εμφανίσεις στις κορυφαίες όπερες και φεστιβάλ της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, όπως επίσης και πολλαπλές διακρίσεις.

Γνωστή για τη δυναμική της προσωπικότητα και το πάθος που τη διακρίνει, η υπερταλαντούχα υψίφωνος έχει ήδη εμφανιστεί – σημειώνοντας τεράστια επιτυχία – στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, στην Εθνική Όπερα Παρισίων, στη Σκάλα του Μιλάνου, τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Ζυρίχη, την Αγία Πετρούπολη, τη Μόσχα, τη Βερόνα, τη Φλωρεντία, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο κ.ά., αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

«Η χαρισματική εκφραστικότητά της διαπνέει κάθε στοιχείο της ερμηνείας της», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι «New York Times», με τη Νετρέμπκο να αποτελεί την πρώτη καλλιτέχνιδα της κλασικής μουσικής που μπήκε στη λίστα των 100 πιο επιδραστικών ανθρώπων του πλανήτη από το περιοδικό «Time».

Γεννηθείσα το 1971 στη Ρωσία, η Άννα Νετρέμπκο αποτελεί τη διασημότερη πρωταγωνίστρια της όπερας σε όλο τον κόσμο, έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στους ρόλους που έχει ερμηνεύσει στα μεγαλύτερα θέατρα του πλανήτη.

Ανίτα Ρατσβελισβίλι

Μετά το θριαμβευτικό ντεμπούτο της στη Σκάλα του Μιλάνου, κατόρθωσε να ανέβει με γοργό ρυθμό τα «σκαλιά» της επιτυχίας και σε λιγότερο από δέκα χρόνια να «κατακτήσει τον κόσμο της Όπερας», όπως έγραψαν γι’ αυτήν οι «New York Times».

Με την επιβλητική της παρουσία, την εντυπωσιακή – τόσο σε όγκο όσο και ποιότητα – φωνή της, η Ανίτα Ρατσβελισβίλι έχει κατακτήσει τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα και τα πιο κορυφαία φεστιβάλ όπερας του πλανήτη, με το κοινό της όπερας παγκοσμίως να την αποθεώνει σε κάθε της εμφάνιση.

Το 2018, μάλιστα, στην πρώτη της «Αΐντα» στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, η Νετρέμπκο μοιράστηκε τη σκηνή με την Ανίτα Ρατσβελισβίλι. Πρόκειται για μια συνύπαρξη που έγινε άμεσα πρώτη είδηση στον κόσμο της όπερας, με τις δυο πρωταγωνίστριες να μαγεύουν το κοινό τόσο με τις ερμηνείες τους όσο και τη μοναδική χημεία τους.

Η επικείμενη συνάντησή τους, λοιπόν, στη σκηνή του Καλλιμάρμαρου αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον!

Γιουσίφ Εϊβάζοφ

Ξεκινώντας από το Αζερμπαϊτζάν, ο Γιουσίφ Εϊβάζοφ ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιταλία και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να πρωταγωνιστεί στα πιο σπουδαία λυρικά θέατρα και φεστιβάλ όπερας του πλανήτη, όπως τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, την Κρατική Όπερα του Μονάχου και της Βιέννης, τη Σκάλα του Μιλάνου, την Εθνική Όπερα του Παρισιού και τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης.

Διακρίνεται τόσο για το ιδιαίτερο χρώμα της φωνής του όσο και τη μοναδική σκηνική του παρουσία, έχοντας διαγράψει μια λαμπρή πορεία συνδυάζοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους στην όπερα και ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού.

Δημήτρης Πλατανιάς

Κάνοντας τα πρώτα του βήματα στο Ωδείο της Καλαμάτας, ο Δημήτρης Πλατανιάς κατάφερε να φθάσει έως τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου όπου πρωταγωνιστεί σχεδόν κάθε χρόνο.

Αποτελεί έναν από τους πιο αναγνωρισμένους βαρύτονους της γενιάς του, έχοντας διακριθεί στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Μόνιμος συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες και στη χώρα μας. Το ιδιαίτερο χρώμα και μέταλλο της φωνής του σε συνδυασμό με τις γεμάτες πάθος ερμηνείες του, τον έχουν οδηγήσει σε μια λαμπρή καριέρα τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

INFO

Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο), Αθήνα

10.7.2021

Ώρα έναρξης: 21.30

Πληροφορίες / Κρατήσεις: Τηλ. 2130885700 (καθημερινά 09.00 – 21.00)

Διαβάστε επίσης:

«Μάχες λοιμωξιολόγων»: Ποιος φταίει για το 4ο κύμα;

ΚΚΕ: Στο στόχαστρο η κυβέρνηση για εκπαίδευση, ασφάλιση και πανδημία

Φώφη Γεννηματά: Σκληρή κριτική σε Μητσοτάκη για τα δύο χρόνια «γαλάζιας» διακυβέρνησης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 15:35