search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:11
MENU CLOSE

Θεσσαλονίκη: Έρευνα του ΑΠΘ δείχνει ότι το ιικό φορτίο των λυμάτων στην πόλη είναι σταθερά στο πορτοκαλί

22.07.2021 16:33
lefkos_pyrgos-new

Σταθερά λίγο πριν το κόκκινο βρίσκεται το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης όπως δείχνει και η πρόσφατη έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Την έρευνα διεξήγαγε η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.


Όπως έδειξαν λοιπόν οι μετρήσεις της 19ης αλλά και της 20ης Ιουλίου η μέση τιμή του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα είναι:
-Σταθερή (-10%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 17/07 και της Κυριακής 18/07.
-Αυξημένη (58%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 12/07 και Τρίτης 13/07.

Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου κ Νίκος Παπαιωάννου που είναι και επιστημονικά υπεπύθυνος του ερευνητικού έργου είπε: «Η ομαλοποίηση της τιμής ιικού φορτίου στα δείγματα της Δευτέρας και της Τρίτης δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, καθώς είναι πολύ πρώιμο να την αναγνώσουμε ως τάση σταθεροποίησης. Η δυναμική είναι αυξητική. Δεν χωρά αμφιβολία ότι η Θεσσαλονίκη εισήλθε στο τέταρτο κύμα της πανδημίας και είναι ευτύχημα που η αύξηση της διασποράς του ιού στη κοινότητα, όπως εμφανίζεται στα λύματα και στον αριθμό των κρουσμάτων, δεν αποτελεί ακόμη πρόβλημα για τα νοσοκομεία της πόλης, μιας και ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων είναι χαμηλός. Είναι ωστόσο απόλυτα ρεαλιστικός ο κίνδυνος μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να επεκταθούν οι μολύνσεις σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα, που δεν έχουν εμβολιαστεί και τότε το σύστημα υγείας θα πιεστεί, αλλά κυρίως θα θρηνήσουμε πολλές ακόμη ανθρώπινες απώλειες. Όσοι διστάζουν ακόμη πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και να προστατέψουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους αγαπημένους τους κάνοντας το εμβόλιο»

Διαβάστε επίσης:

Ευάλωτα νοικοκυριά: Πώς θα διαγραφούν όλες οι οφειλές με τη «2η ευκαιρία»

Φολέγανδρος: Τη χτύπησε, την έσυρε στα βράχια και την πέταξε στη θάλασσα – Σοκάρει η ιατροδικαστική έκθεση

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Τα αγαπημένα του στέκια στην Αθήνα (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:10