search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:01
MENU CLOSE

Φολέγανδρος: Η άγρια ομορφιά των Κυκλάδων – Από τόπος εξορίας, ιδανικός προορισμός (photos/video)

26.07.2021 07:30
folegandros4
Photo @topontiki.gr

Αν σας αρέσουν τα κατάφυτα, μεγάλα νησιά, η Φολέγανδρος δεν είναι για εσάς. Αν πάλι αγαπάτε τα «σκληρά», βραχώδη τοπία είναι σίγουρο ότι θα τη λατρέψετε.

Μικροσκοπική, με ίσως την ωραιότερη Χώρα των Κυκλάδων, η Φολέγανδρος αποτελεί ιδαίτερα δημοφιλή προορισμό τα τελευταία χρόνια, ωστόσο παραμένει ανεξερεύνητη από πολλούς.

Σύμφωνα με την μυθολογία το νησί πήρε το όνομα της από τον γιο του Μίνωα «Φολέγανδρο». Μία άλλη εκδοχή θέλει το όνομα του νησιού να προέρχεται από την φοινικική λέξη “phelekgundari” που σημαίνει «πετρώδης γη», παραπέμποντας στην μορφολογία του νησιού.

photo @topontiki.gr

Κόλποι, ακρωτήρια και γκρεμοί συνθέτουν το άγριο τοπίο. Η θέα είναι μαγευτική από τα περισσότερα σημεία. Η Φολέγανδρος είναι μοναδικό δείγμα νησιού των Κυκλάδων με πλατείες στη διαμόρφωση της Χώρας.

photo @topontiki,gr

Η Φολέγανδρος βρίσκεται νότια, στις Δυτικές Κυκλάδες, ανάμεσα στη Σίκινο και τη Μήλο. Το νησί έχει δύο μεγάλους οικισμούς. Πρωτεύουσα είναι η Χώρα, χτισμένη στην ανατολική πλευρά, σε ύψωμα 200 μ. Ο άλλος οικισμός, η Άνω Μεριά, βρίσκεται βορειότερα και αποτελεί το πιο παραδοσιακό κομμάτι του νησιού. Είναι ο αγροτικός οικισμός με τα σπίτια να βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους και να δημιουργούν τις λεγόμενες «Θεμονιές». Μικρότεροι οικισμοί είναι ο Πετούσης και το λιμάνι του νησιού που είναι ο Καραβοστάσης, στο νοτιοανατολικό άκρο του, που απέχει από Πειραιά 102 μίλια.

Τόπος εξορίας

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν το νησί ως τόπο εξορίας. Επί Φραγκοκρατίας η Φολέγανδρος ανήκε στο Δουκάτο του Αιγαίου. Την κατέκτησε ο ιδρυτής του Δουκάτου Μάρκος Σανούδος το 1212 και ανέγειρε μεγάλο οχυρό φρούριο στο ψηλότερο σημείο της Χώρας, όπου και η αρχαία πόλη.

photo @wikipedia

Το νησί έμεινε υπό την κυριαρχία των Βενετών μέχρι το 1566, όταν και ερημώθηκε από τους Τούρκους πειρατές. Το 1617 οι Τούρκοι κατέλαβαν το νησί και το εξουσίαζαν μέχρι το 1821. Το έτος 1715 η Φολέγανδρος υπέστη λεηλασία και ερήμωση από τον πασά Τζανούμ Χότζα που υποδούλωσε τους κατοίκους της.

Κατά την περίοδο που ίσχυε ο θεσμός των εκτοπίσεων, δηλαδή μεταξύ 1928 και 1971, χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 29 νησιά του Αιγαίου ως τόποι εξορίας και φυλακής μεταξύ των οποίων και η Φολέγανδρος. Μάλιστα το 1937, το δικτατορικό Καθεστώς της 4ης Αυγούστου όρισε τα νησιά Άγιο Ευστράτιο, Ανάφη, Σίφνο και Φολέγανδρο ως τόπους εξορίας «των ήσσονος βαθμού σοβαρότητος κομμουνιστών». Μεταξύ των εξορισθέντων εκείνης της περιόδου στη Φολέγανδρο ήταν σημαντικές προσωπικότητες του πνεύματος όπως η Φούλα Χατζιδάκη, ο Μιλτιάδης Πορφυρογένης κ.ά.

photo @topontiki.gr

Το Κάστρο

Το Κάστρο είναι το πιο παλιό κομμάτι της Χώρας. Πρόκειται για έναν μεσαιωνικό οικισμό που χτίστηκε για να προστατεύει τους ανθρώπους του νησιού από τις πειρατικές επιδρομές. Από τότε μέχρι σήμερα κατοικείται χωρίς διακοπή.

photo @wikipedia

Η βορινή του πλευρά είναι χτισμένη στο χείλος του γκρεμού. Τα σπίτια, αρκετά από τα οποία μετρούν πάνω από δέκα αιώνες ζωής, είναι κατοικημένα και σε καλή κατάσταση.

Η Παναγία

H Παναγία είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Φολέγανδρου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Βρίσκεται σκαρφαλωμένη στο βράχο πάνω από τη Χώρα και είναι χτισμένη κατά πάσα πιθανότητα στη θέση αρχαίου ναού, οικοδομικό υλικό του οποίου χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερσή της.

photo @wikipedia

Στον αυλόγυρο και στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν αρχαίες επιγραφές, γλυπτά και βάσεις αγαλμάτων. Ο ναός υπήρξε καθολικό γυναικείας μονής. Υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή του 1687 που αναφέρεται στην ανακαίνιση του ναού.

Η εκκλησία πήρε τη σημερινή μορφή της κατά την ανακατασκευή που ξεκίνησε το 1816 και τελείωσε το 1821.

Η εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται στην εκκλησία, συνδέεται με πειρατικές ιστορίες και θρύλους της Φολεγάνδρου. Σύμφωνα με το παλιό φολεγανδρίτικο έθιμο, το Πάσχα γίνεται περιφορά της εικόνας σε όλα τα σπίτια του νησιού.

Φαγητό και μετακινήσεις

Παραδοσιακά φαγητά είναι τα ματσάτα, που είναι τοπικά μακαρόνια και σερβίρονται συνήθως με κόκκορα κοκκινιστό, κατσίκι κοκκινιστό ή σουτζουκάκια, η καλασούνα και η καρπουζένια. Στη Φολέγανδρο, υπάρχει και τοπική τυροκομία με διάφορα τυριά όπως το σουρωτό (φρέσκο αιγοπρόβιο τυρί), το ξυνότυρο, το ανθότυρο και το «σκέτο» τυρί, ένα σκληρό τυρί που συνοδεύει ιδανικά τα ματσάτα.

photo @topontiki.gr

Οι συγκοινωνίες στο νησί γίνονται με λεωφορεία, συνδέοντας τον Καραβοστάση με τη Χώρα, την Αγκάλη και την Άνω Μεριά. Το καλοκαίρι μπορεί κάποιος να κάνει και τον γύρο του νησιού με καραβάκια ή να επισκεφτεί με αυτό κάποιες δυσπρόσιτες παραλίες.

Παραλίες

Με πρόσβαση είτε με τα πόδια είτε με καραβάκι η Φολέγαδρος προσφέρει πολλές επιλογές για να απολαύσετε το μπάνιο σας. Πριν ξεκινήσετε, ενημερωθείτε από τους ντόπιους για το ποια παραλία ενδείκνυται να επισκεφτείτε ανάλογα με τους ανέμους που πνέουν στο νησί.

Οι σηματικότερες παραλίες της Φολεγάνδρου είναι οι εξής:

Βάρδια

Στην ανατολική πλευρά του Καραβοστάση, βρίσκεται μια από τις πιο δημοφιλείς οικογενειακές παραλίες. Είναι ιδανική για όσους μένουν στην γύρω περιοχή, καθώς η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω της σκάλας. Η άνετη αμμουδιά της σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα σημεία για σκιά προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για παιχνίδια στην παραλία και χαλάρωση.

Αγκάλη

Μια ιδανική παραλία 4 χλμ μακριά από τη Χώρα, στο γραφικό κόλπο Βαθύ. Μπορεί να προσεγγιστεί με μηχανή, αυτοκίνητο ή το τοπικό λεωφορείο. Στην περιοχή υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφέ, μίνι μάρκετ. Από την Αγκάλη ξεκινούν μονοπάτια που οδηγούν νότιο-ανατολικά στην παραλία Φηρά (15 λεπτά) ή Νοτιοδυτικά στην παραλία Γαλύφο (10 λεπτά). Υπάρχουν επίσης προγραμματισμένες εκδρομές με τοπικά καραβάκια στις κοντινές παραλίες του Αγίου Νικολάου (5 λεπτά) και το Λιβαδάκι (15 λεπτά).

photo @topontiki.gr

Χοχλίδια

Τα Χοχλίδια είναι μια παραλία με βότσαλα που περιβάλλεται από τον οικισμό του Καραβοστάση και «βλέπει» στο λιμάνι του νησιού. Λόγω της εύκολης πρόσβασης, τα Χοχλίδια είναι μια παραλία και προσφέρει τα πάντα στους επισκέπτες της: ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφέ και εστιατόρια, μίνι μάρκετ κ.λπ. Επίσης είναι δύο βήματα απόσταση από τη Βάρδια και το Λατινάκι.

Λιβάδι

Το Λιβάδι βρίσκεται στον ομώνυμο αγροτικό οικισμό σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τον Καραβοστάση και το λιμάνι. Η πρόσβαση στην παραλία είναι εύκολη μέσω του κεντρικού δρόμου κατά μήκος της ακτής και σε συνδυασμό με την μεγάλη της έκταση, την αμμουδιά και την προστασία της από όλους σχεδόν τους ανέμους, αποτελεί μία δημοφιλή επιλογή κατά τους θερινούς μήνες.

Λατινάκι

Το Λατινάκι είναι μια μικρή αμμώδης παραλία, με θέα στον οικισμό και στο λιμάνι του Καραβοστάση. Απέχει μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από τον οικισμό, ακολουθώντας την παραλιακή διαδρομή προς το Λιβάδι.

Βιτσέντζου

Η παραλία Βιτσέντζου βρίσκεται ανάμεσα στην παραλία Λατινάκι και την παραλία Πουντάκι, σε ένα χιλιόμετρο απόσταση από τον Καραβοστάση, στο δρόμο προς το Λιβάδι. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός μονοπατιού δίπλα στον κεντρικό δρόμο. Πρόκειται για μια ιδανική παραλία όταν πνέουν νότιοι άνεμοι.

Κάτεργο

Το Κάτεργο είναι η πιο όμορφη αλλά ταυτόχρονα και η πιο «άγρια» παραλία, λόγω του καυτού ήλιου, της έλλειψης σκιάς και της δύσκολης πρόσβασης από τη στεριά. Κάποιος εξοπλισμός για σκιά και η προμήθεια νερού, είναι απαραίτητα για να απολαύσετε τα καθαρά και τα κρυστάλλινα νερά της περιοχής. Ο ευκολότερος τρόπος πρόσβασης είναι με το τοπικό καραβάκι (10 λεπτά) από το λιμάνι (Καραβοστάσης). Για όσους αγαπούν το περπάτημα υπάρχει και ένα μονοπάτι που ξεκινά από τον οικισμό του Λιβαδιού (30 λεπτά).

Άγιος Νικόλαος

Με 20 λεπτά περπάτημα ή σε 5 λεπτά με το τοπικό καραβάκι από την Αγκάλη, η παραλία του Αγίου Νικολάου είναι ένα ιδανικό μέρος για κολύμπι λόγω της αμμώδους παραλίας της, των κρυστάλλινων νερών της και της σκιάς που μπορεί να βρει κανείς κάτω από τα πεύκα. Κοντά στην παραλία βρίσκονται και δύο ταβέρνες, ιδανικές για καφέ, ποτό ή φαγητό.

Πώς θα πάτε

Η Φολέγανδρος συνδέεται την καλοκαιρινή περίοδο καθημερινά με τον Πειραιά με ταχύπλοα πλοία. Το ταξίδι διαρκεί 3,5-4 ώρες. Με συμβατικά πλοία το ταξίδι διαρκεί 10 ώρες περίπου, ανάλογα με το δρομολόγιο.

Με πληροφορίες από folegandros.gr, wikipedia

Φωτογραφίες: topontiki.gr, wikipedia

Διαβάστε επίσης:

Κύθηρα: Το νησί των έντονων αντιθέσεων (Photos/Video)

Παραλίες στην Αττική που θυμίζουν νησί (Photos/Video)

Το φαινόμενο Τήνος: Κάτι σπουδαίο συμβαίνει εδώ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:01