search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:16
MENU CLOSE

Ποιος αποφάσισε την ακύρωση της βράβευσης του Αποστολόπουλου;

26.07.2021 16:18
dendias-ptd-new

Τριγμούς ανάμεσα στην Προεδρία της Δημοκρατίας και το υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να προκαλεί η ακύρωση της παρασημοφόρησης του ακτιβιστή Ιάσονα Αποστολόπουλου.

Διαρροή από συνεργάτες της προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηρίζουν ότι οι παρασημοφορήσεις γίνονται με εισήγηση του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίζονται ότι δεν είχαν την παραμικρή σχέση με την κατάρτιση της σχετικής λίστας.

Όπως ανέφεραν συνεργάτες του Υπουργού Εξωτερικών σχετικά με το ζήτημα των παρασημοφορήσεων:

«• Δεν υπάρχει αρχική εισήγηση υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
• Δεν υπάρχουν γνωμοδότηση και πρακτικά για το περιεχόμενο της συζήτησης στο Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας.
• Δεν υπάρχει πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών με βάση τη γνωμοδότηση.
• Δεν υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα με υπογραφή του Υπουργού Εξωτερικών.

Όποιος έχει οτιδήποτε από τα παραπάνω στην κατοχή του παρακαλείται να τα δημοσιοποιήσει». 

Είχε προηγηθεί, μετά τις αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξαν ότι ο Ιάσων Αποστολόπουλος δικαιούται της έμπρακτης αναγνώρισης για το έργο του στην διάσωση προσφύγων και μεταναστών, «διαρροή» από συνεργάτες της προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίοι επέμειναν ότι το υπουργείο Εξωτερικών πρότεινε τα πρόσωπα τα οποία παρασημοφορεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Έτσι έγινε και στην περίπτωση του κ. Αποστολόπουλου. Ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι, προτάθηκαν από το ΥΠΕΞ, το οποίο αποφάσισε μετά τον αποκλεισμό του», φέρονται να δήλωσαν.

«Προτάσεις για την επιλογή προσώπων στα οποία μπορούν να απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις υποβάλλει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας, το οποίο συγκαλείται, μια τουλάχιστον φορά το χρόνο. Για την απονομή εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προσυπογράφεται από τον Υπουργό Εξωτερικών και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ)», απάντησαν κυβερνητικές πηγές.

«Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν. 106/1975, άρθρο 1, όπως ισχύει), τα πρόσωπα, στα οποία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονέμει παράσημα, προτείνονται σε αυτήν από τον υπουργό Εξωτερικών, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του υπουργείου Εξωτερικών», απάντησαν την Δευτέρα οι συνεργάτες της Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Επομένως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτείνει τα προς παρασημοφόρηση πρόσωπα, αλλά απονέμει παράσημα σε όσα προτείνονται αρμοδίως από το ΥΠΕΞ. Εν προκειμένω, στη σχετική αρχική πρόταση, που περιήλθε στην Προεδρία της Δημοκρατίας από το υπουργείο Εξωτερικών, περιλαμβανόταν ο διασώστης Ιάσωνας Αποστολόπουλος. Εν ολίγοις, η Προεδρία δεν έχει καμία σχέση», φέρονται να δήλωσαν.

Οι συνεργάτες της Κατερίνας Σακελλαροπούλου αποκαλύπτουν ακόμη, ότι ο Ιάσων Αποστολόπουλος, έκανε γνωστό ότι το βράδυ της Παρασκευής τον κάλεσαν από το υπουργείο Εξωτερικών για να του πουν ότι ακυρώθηκε η παρασημοφόρησή του.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεόραση: Από τον ΣΚΑΪ στο STAR για τη θέση της Κάτιας Μακρή (Photo)

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Πικραμένος ο Γκιώνης για την ΕΡΤ – «Είναι λυπηρό…» (Video)

ΣΚΑΪ: Το σχόλιο Ευγενίδη για τα έπιπλα στο Προεδρικό Μέγαρο και τον Αλέξη Τσίπρα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:16