search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:11
MENU CLOSE

Θερινή αυλαία με κόντρα για τον «κόφτη» στα ΑΕΙ, πανδημία και ασφαλιστικό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2188
29-7-2021
29.07.2021 07:00
tsipras-new

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές, με βασικά επίδικα την πανδημία και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, την Παιδεία και τον κόφτη της βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, αλλά και το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση των νέων.

Ο Αλέξης Τσίπρας διατήρησε στην κορυφή της αντιπαράθεσης και αυτή την εβδομάδα το θέμα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προχώρησε σε μια ρύθμιση που «σφαγίασε» του υποψηφίους προκειμένου να δημιουργήσει πελατεία για τους ιδιοκτήτες κολεγίων, καθώς βασικός της στόχος είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων, ο μαρασμός και το κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων και οι περικοπές των δαπανών για την Παιδεία. Μάλιστα, τόσο από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και από τον εισηγητή του κόμματος Νίκο Φίλη υπογραμμίστηκε ότι αυτή η επιλογή αποκλίνει σημαντικά και από τους στόχους που θέτει η Ε.Ε. για το 2030, δηλαδή το 50% των νέων της Ευρώπης ηλικίας 25-34 ετών να είναι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα, δεδομένης και της δυσαρέσκειας που προκάλεσε η ρύθμιση, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, σε υποψηφίους που δεν περνούν στη σχολή της επιλογής τους αν και έγραψαν καλά ή και άριστα, προχώρησε σε εξαγγελία για την κατάργηση της βάσης εισαγωγής και αποκατάσταση της αδικίας με παράλληλο μηχανογραφικό που θα ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους αποτυχόντες του 2021, αν του χρόνου είναι κυβέρνηση.

Επίσης, εξακολουθεί να «μαίνεται» η διαμάχη για τη διαχείριση της πανδημίας, με την αξιωματική αντιπολίτευση να χρεώνει στην κυβέρνηση πλήρη αποτυχία. Τις τελευταίες μέρες η κόντρα επικεντρώνεται στον τουρισμό και στην κατάσταση στα νησιά όπου εκτοξεύονται τα κρούσματα λόγω ελλιπών ελέγχων, αλλά και στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, αρχής γενομένης από τους υγειονομικούς, ενώ αντιδράσεις έχει προκαλέσει και σχετική τροπολογία για τους εκπαιδευτικούς (πρόβλεψη για αναστολή καθηκόντων), με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «διχασμό».

Λελογισμένα αντικίνητρα

Διευκρινίζοντας ποια είναι η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την υποχρεωτικότητα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια «αυστηρή ισορροπία ανάμεσα στα κίνητρα και τα αντικίνητρα που θα δοθούν» ενώ πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται «την απόλυση, την αναστολή εργασίας και την περικοπή μισθών ως αντικίνητρα». «Για εμάς» είπε «αποτελεσματικό αντικίνητρο είναι η υποχρέωση των εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί σε καθημερινή προσέλευση νωρίτερα στον χώρο εργασίας τους, στον οποίο θα μπορούν να εισέρχονται μόνο αν το τεστ τους βγει αρνητικό. Οι αναστολές της εργασίας ως ποινή σαμποτάρουν την όλη προσπάθεια να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί».

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός παρατήρησε ότι η κυβέρνηση «δεν κατάφερε να “θωρακίσει” ούτε τη Δημόσια Υγεία ούτε την τουριστική οικονομία», ότι εξέπεμψε το λάθος μήνυμα λέγοντας πως «με τον εμβολιασμό ξεμπερδεύουμε με τον κίνδυνο μόλυνσης και επανέρχεται η κανονικότητα στη ζωή μας χωρίς περιορισμούς», κάτι που έχει ενισχύσει τον σκεπτικισμό για τα εμβόλια. Σημείωσε ότι ο στόχος που είχε τεθεί για 70% εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ μακριά και κατέγραψε ως επιμέρους ελλείματα τα κενά στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, των καρκινοπαθών και ιδιαίτερα στους «ξεχασμένους» πληθυσμούς, όπως οι Ρομά,  οι πρόσφυγες-μετανάστες, οι φυλακισμένοι κ.λπ. Τέλος, επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η αποτυχία στους στόχους του εμβολιαστικού προγράμματος δεν νομιμοποιεί τις απειλές και τους εκβιασμούς» προς τους μη εμβολιασμένους και πως χρειάζεται μια σοβαρή εκστρατεία ενθάρρυνσης και πειθούς και όχι «τιμωρητική» λογική και με αναίρεση θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως της εργασίας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Σκυτάλη με ασφαλιστικό

Στο μεταξύ, τον δρόμο της κοινοβουλευτικής συζήτησης έχει πάρει και το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση των νέων, που βρίσκεται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων προς το παρόν και σήμερα είναι προγραμματισμένη η ακρόαση φορέων. Σημειώνεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβερνητική παράταξη για μεθόδευση με επίσπευση των διαδικασιών λίγο πριν κλείσει η Βουλή, ώστε να μην μπορέσουν να παραβρεθούν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε την απόσυρσή του, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αναιρεί τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και ανέφερε πως μετά τον νόμο Χατζηδάκη αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα στην κοινωνική πλειοψηφία. Σημείωσε πως πλήττει και τους νέους,που οι εισφορές τους γίνονται αντικείμενο ρίσκου και κερδοσκοπίας, αλλά συνολικά και τους φορολογουμένους, «που θα πληρώσουν τελικά το υπέρογκο κόστος μετάβασης που υπερβαίνει τα 70 δις, επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κατά 49% και υποθηκεύει το μέλλον της οικονομίας και της χώρας».

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλια και κοινωνικές ανισότητες

Αυξήσεις… θερινής νυκτός

«Επιστροφή» στις ΜΕΘ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:11