search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 12:36
MENU CLOSE

Αφγανιστάν: Αντιπροσωπεία της κυβέρνησης θα συναντηθεί σήμερα με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ

15.08.2021 17:02
taliban_new

Μια αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, θα ταξιδέψει στο Κατάρ σήμερα για να συναντηθεί με εκπροσώπους των Ταλιμπάν, είπε ένας Αφγανός διαπραγματευτής.

Ο Φάουζι Κούφι, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στην Καμπούλ, επιβεβαίωσε στο Ρόιτερς ότι η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τους Ταλιμπάν στο κράτος του Κόλπου.

Μια πηγή με γνώση του θέματος είπε στο Ρόιτερς ότι η αφγανική αντιπροσωπεία και οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν θα συζητήσουν τη μετάβαση της εξουσίας, προσθέτοντας πως Αμερικανοί αξιωματούχοι θα εμπλακούν επίσης.

Εκκενώνονται οι πρεσβείες δυτικών χωρών

Το προσωπικό της ιταλικής πρεσβείας στην Καμπούλ θα επιστρέψει στη Ρώμη σήμερα, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος θα απογειωθεί από την Καμπούλ στις 21.30 τοπική ώρα, ανέφερε μια εκπρόσωπος τύπου, προσθέτοντας πως τα περισσότερα μέλη του προσωπικού της πρεσβείας εγκατέλειψαν το κτίριο χθες και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο.

Η εκπρόσωπος τύπου απέφυγε να πει εάν ο πρέσβης θα βρίσκεται μεταξύ όσων θα φύγουν στην αποψινή πτήση και είπε πως είναι πρόωρο να πει ότι η Ιταλία έχει κλείσει την πρεσβεία της.

Την ίδια ώρα, το προσωπικό της πρεσβείας της Σουηδίας στην αφγανική πρωτεύουσα θα φύγει αμέσως και η επιχείρηση εκκένωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Δευτέρα, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε.

«Όλο το προσωπικό θα έχει φύγει έως αύριο», είπε η Λίντε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Η σουηδική αρχή Μετανάστευσης εργάζεται για να φέρει πίσω τους ντόπιους εργαζόμενους».

Η Γερμανία έκλεισε την πρεσβεία της στην Καμπούλ

Η Γερμανία έκλεισε σήμερα την πρεσβεία της στην Καμπούλ, καθώς οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην αφγανική πρωτεύουσα.

«Η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται δραματικά. Η γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ έκλεισε από τις 15 Αυγούστου», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ καλεί εκ νέου τους Γερμανούς υπηκόους να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα της επιτροπής COBRA

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής COBRA σήμερα για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε μια συνεδρίαση της επιτροπής COBR το απόγευμα για να συζητηθεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν», είπε ένας εκπρόσωπος τύπου.

Ταυτόχρονα, το βρετανικό κοινοβούλιο θα επιστρέψει από τη θερινή διακοπή του την Τετάρτη για να συζητήσει την κατάσταση στο Αφγανιστάν, έγινε γνωστό με ανάρτηση στο Twitter.

«Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου έκανε δεκτό ένα αίτημα της κυβέρνησης για ανάκληση του σώματος στις 09.30 το πρωί της Τετάρτης τοπική ώρα, τη 18η Αυγούστου, σε σχέση με την κατάσταση στο Αφγανιστάν», επισημαίνεται στο τουίτ της Βουλής των Κοινοτήτων.

Το ΝΑΤΟ διατηρεί τη διπλωματική παρουσία του

Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ και θα βοηθήσει προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο της πόλης, είπε σήμερα στο Reuters ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ αξιολογεί συνεχώς τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν», είπε ο αξιωματούχος.

«Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι ύψιστης σημασίας και θα συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε όπως πρέπει. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των Αφγανών να βρουν μια πολιτική λύση στη σύρραξη, που είναι τώρα περισσότερο από ποτέ επείγουσα».

Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να αλλάξουν τη στρατιωτική στρατηγική τους

Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να αλλάξουν τη στρατιωτική στρατηγική τους στην Καμπούλ, εκτός αν οι Ταλιμπάν επηρεάσουν την εκκένωση της πρεσβείας, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν μέχρι στιγμής δει τους Ταλιμπάν να εισέρχονται στην Καμπούλ με σημαντικές δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Τα αυξημένα μικροσωματίδια από τις φωτιές αυξάνουν την πιθανότητα κρουσμάτων – «SOS» από επιστήμονες

Φωτιά τώρα: Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Νυμφαία Κομοτηνής (Video)

Αφγανιστάν: Εκκενώνονται οι πρεσβείες στην Καμπούλ – Καίνε απόρρητα έγγραφα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 12:25