search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 05:22
MENU CLOSE

Φωτιά στα Βίλια: Για «ακραία συμπεριφορά πυρός» κάνει λόγο το meteo.gr (Photos)

19.08.2021 16:21
vilia_new

Καθώς η φωτιά στα Βίλια συνεχίζει για τέταρτη μέρα το καταστροφικό της έργο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο δίνει μια άλλη διάσταση της πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο στο meteo.gr, αναφέρεται ότι η πυρκαγιά που κατακαίει τα Βίλια παρουσίασε ακραία συμπεριφορά πυρός την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021.

Αιτία για αυτό αποτέλεσε η μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών, η οποία σε συνδυασμό με την πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη οδήγησαν τελικά στην μεταβολή των διεργασιών που καθοδηγούν την εξάπλωση των πύρινων μετώπων.

Δορυφορική εικόνα της δασικής πυρκαγιάς στα Βίλια απο τον δορυφόρο Sentinel-2 , την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021, όπου διακρίνονται οι ενεργές εστίες της πυρκαγιάς και ο σχηματισμός πυροσωρείτη (pyroCu)

Ειδικότερα, η πυρκαγιά στα Βίλια αρχικά εξαπλώθηκε (Δευτέρα 16.08 και Τρίτη 17.08) καθοδηγούμενη από το συνοπτικό άνεμο που έπνεε στην περιοχή (wind-driven πυρκαγιά). Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 18 Αυγούστου 2021, η επικράτηση ασθενέστερων ανέμων και αστάθειας στην ατμόσφαιρα βοήθησε ώστε η πυρκαγιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη (ισχυρά ανοδικά ρεύματα εξαιτίας της πολύ ισχυρής θέρμανσης του αέρα από την καύση της καύσιμης ύλης), οδηγώντας τελικά στην εμφάνιση πυροσωρείτη.

Φωτογραφία πυροσωρείτη (pyroCu) στην δασική πυρκαγιά στα Βίλια, την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021. Φωτογραφία της Μαρίας Λιόρη

Κατά τον τρόπο αυτό, η αρχικά καθοδηγούμενη από τον άνεμο (wind-driven) πυρκαγιά κατέστη “αυτοκαθοδηγούμενη” (plume-driven), όπως αντίστοιχα συνέβη κατά διαστήματα στις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, και Μεσσηνία.

Διαβάστε επίσης

Γκλέτσος για την περιπέτεια της υγείας του: «Ήταν οδυνηρό, μου καυτηρίασαν την καρδιά, χωρίς νάρκωση»

Άγριες Μέλισσες: Νέος έρωτας για τον Μελέτη – Ανατροπές και καταιγιστικές εξελίξεις τη νέα σεζόν

Κάρλα Μπρούνι: Διακοπές στην Ελλάδα για την πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06