ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05.09.2025 06:45
MENU CLOSE

100 αυθεντικές κρητικές συνταγές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2194
9-9-2021
11.09.2021 07:00

Λατρεύω την κρητική κουζίνα, χρόνια τώρα, και γι’ αυτό μοιράζομαι μαζί σας ένα καινούργιο βιβλίο, που σου έρχεται να το… φας.

Στο βιβλίο της με τα μυστικά της κρητικής μαγειρικής παρουσιάζει απλές και αγνές συνταγές, και δημιουργεί μοναδικές συνθέσεις της κρητικής κουζίνας χρησιμοποιώντας γνήσια ελληνικά προϊόντα.

Στις 100 αυθεντικές συνταγές από τον αρχέγονο κρητικό τόπο γευόμαστε νόστιμα φαγητά και γλυκά με όλο αυτόν τον πλούτο των γνώσεων που έχει αποκομίσει από την ενασχόλησή της με την κρητική γευσιγνωσία.

Ο ορισμός της διακριτής γεύσης, βασικού χαρακτηριστικού της κρητικής μαγειρικής παράδοσης, η οποία διαμορφώθηκε από πληθυσμούς αγροτών και κτηνοτρόφων. Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια κουζίνα με έντονο, μοναδικό χαρακτήρα. Μία κρητική παράδοση που χαρακτηρίζεται από τα προϊόντα του τόπου, την εποχή και την περίσταση, μια και οι Κρητικοί αλλιώς μαγειρεύουν την άνοιξη, αλλιώς το καλοκαίρι και διαφορετικά το φθινόπωρο αλλά και τον χειμώνα.

Η ίδια για την κουζίνα της μας καλεί να φανταστούμε: Μαγικοί λυράρηδες, απανωτά κεράσματα με ρακές σε τοπικούς καφενέδες συνοδεία μαντινάδων για την αγέρωχη λεβεντιά, μαγικές αυλές που προσφέρουν στους περαστικούς ποικιλία γεύσεων, χρωμάτων και αρωμάτων, που πηγάζουν από τα έγκατα αυτού του ευλογημένου χώματος.

Να μερικές συνταγές: Αυγά με στάκα, πηχτόγαλο πλάι στον ντάκο, φουριάρικα κατσίκια, ολόφρεσκο μπαρμπούνι σαβόρο, ντόπιο γουρουνάκι με βότανα το γνωστό της βοτανάτο, βλίτα τσιγαριαστά, αντικριστό, συμπεθεριό, χορτοκαλίτσουνα μοσχομυριστά, σφακιανόπιτες, λυχναράκια καστρινά και πολλά, πολλά άλλα υπέροχα εδέσματα. Με λίγα λόγια, σελίδες βουτηγμένες στο αλεύρι και τη ζάχαρη, από τις 23 Σεπτεμβρίου σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Creamy W Publications.

Διαβάστε επίσης:

Μπελάς οι ανεμβολίαστοι

Ποντάρει σε μείωση φόρων

Ανοίγει η βεντάλια των προκλήσεων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05.09.2025 05:58
Exit mobile version