search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:54
MENU CLOSE

«Σφιχτές» υποσχέσεις στη ΔΕΘ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2194
9-9-2021
11.09.2021 07:00
mitsotakis-new

Η συγκυρία κατά την οποία πηγαίνει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση δεν είναι η καλύτερη δυνατή.


Βγαίνοντας από έναν πολύ δύσκολο μήνα, τον Αύγουστο, οπότε οι πυρκαγιές κατέκαψαν τη χώρα, και από έναν περιπετειώδη ανασχηματισμό που δεν έφερε κανένα κλίμα αναγέννησης στην κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται τώρα μπροστά στο μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του το επόμενο διάστημα: το κύμα ανατιμήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια.


Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και με βαριές επιπτώσεις όχι μόνο στο «καλάθι της νοικοκυράς» αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες τώρα προσπαθούν να σταθούν όρθιες ύστερα από ένα μεγάλο λοκντάουν. Η κατάστασή τους δε είναι τόσο κακή, που περίπου το ένα τρίτο απ’ αυτές κινδυνεύουν με λουκέτο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.


Με λίγα λόγια, έχει να κάνει τόσο με τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα όσο, όμως, και με τη μεσαία τάξη, η οποία βοήθησε τον Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός με την προσδοκία ότι η κυβέρνησή του θα φέρει και σοβαρές φοροελαφρύνσεις αλλά και συνολικά καλύτερες προοπτικές για τις μικρές επιχειρήσεις, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

Φτωχό “πακέτο”

Μέσα λοιπόν σε αυτό το περιβάλλον ο πρωθυπουργός θα κληθεί στη Θεσσαλονίκη να παρουσιάσει το πρόγραμμά του για το επόμενο έτος, επιχειρώντας παράλληλα να κατευνάσει τις ανησυχίες των πολιτών και των επαγγελματιών για την επόμενη μέρα.


Την τελευταία εβδομάδα οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν αλλεπάλληλες, καθώς τα συναρμόδια υπουργεία κατέθεταν προτάσεις με αντισταθμιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων που ήδη έρχονται σε όλα τα είδη – και αναμένεται να συνεχιστούν.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Μητσοτάκης θα ανέβει τελικά στη Θεσσαλονίκη με φτωχό καλάθι παροχών, αφού, όπως φαίνεται, οι αριθμοί δεν βγαίνουν.
Το γεγονός ότι η χώρα βρέθηκε για ενάμιση χρόνο σε ένα μακρύ και δύσκολο λοκντάουν φαίνεται πως έχει παίξει τον ρόλο του, ενώ στην όλη διαδικασία σημαντικό ρόλο παίζουν και οι θεσμοί της Ευρωζώνης, οι οποίοι συνεχίζουν να παρακολουθούν από κοντά τη «μεταμνημονιακή» εποχή στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.
Κάποιες φήμες περί ενίσχυσης του «πακέτου», που ακούστηκαν μετά την ανακοίνωση για τη μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ, μένει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν.

Οι εισηγήσεις

Οι συνεργάτες του Μητσοτάκη τού εισηγήθηκαν να ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ, προκειμένου η κυβέρνηση με έμμεσο τρόπο να αναλάβει ένα ποσοστό από τις αυξήσεις. Να σημειώσουμε ότι προεκλογικά η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να είναι δύο οι συντελεστές ΦΠΑ, στο 22% και στο 11%, σε βάθος τετραετίας. Επίσης συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.


Οι πληροφορίες λένε ωστόσο ότι το μέτρο αυτό πολύ δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από τους επιτηρητές της χώρας.
Το δεύτερο μέτρο που σκέπτεται το Μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το θέμα ωστόσο είναι σε τι ποσοστό θα είναι αυτή η αύξηση, αφού, εάν μιλάμε για 20 ή 30 ευρώ, τότε ο πρωθυπουργός θα κινδυνεύσει να κατηγορηθεί για κοροϊδία εις βάρος των χαμηλόμισθων.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, οικονομικοί παράγοντες έλεγαν ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει κάτι εντυπωσιακό σε αυτό τον τομέα.

Οι ζόρικες προτεραιότητες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει μία αποτίμηση του τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας το 2023 – ή τις πρόωρες εκλογές, αν τελικά γίνουν νωρίτερα.
Οι αναφορές του και τα όποια μέτρα ανακοινώσει θα έχουν να κάνουν κυρίως με τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς οι αυξήσεις που έρχονται αναμένεται να τινάξουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό των νοικοκυριών στον αέρα. Οι φορολογικές παρεμβάσεις που λέγεται ότι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα έχουν να κάνουν με:
● Την επέκταση και για το 2022 του παγώματος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους.
● Τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
● Τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22%.


Είναι ακόμα βέβαιο ότι το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει το όποιο βάρος στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο πεδίο των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, για δύο λόγους: Πρώτον, διότι εκεί υπάρχουν κάποια περιθώρια αντίδρασης εκ μέρους της κυβέρνησης και, δεύτερον και σημαντικότερο, διότι οι αυξήσεις – «φωτιά» στα τιμολόγια του ρεύματος δεν αφορούν μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η διεύρυνση του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ, η μείωση του Ενιαίου Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και η οριζόντια επιδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών.


«Θα υπάρξουν παρεμβάσεις και ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό και για τα ενεργειακά τιμολόγια με στόχευση και έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς, ενώ θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για μειώσεις φόρων» δήλωσε χαρακτηριστικά πριν από λίγες μέρες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.


Το θέμα πάντως δεν είναι οι εισηγήσεις και οι αναγγελίες, αλλά η διάθεση και η δυνατότητα να εφαρμοστούν και, κυρίως, να μείνουν ικανοποιημένοι οι ενδιαφερόμενοι – και πληττόμενοι. Εδώ το πράγμα αρχίζει να δυσκολεύει και πολλά κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται πολύ προβληματισμένα

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη πρώην παίκτρια ριάλιτι και ο σύζυγός της με 7,8 κιλά κοκαΐνη – Ασκήθηκε δίωξη

Πλαφόν στις τιμές των τεστ για τον κορωνοϊό από τη Δευτέρα – Στα 10 ευρώ τα rapid

Σχολεία: 14 ερωτήσεις – απαντήσεις για τον τρόπο λειτουργίας τους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:54