search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:49
MENU CLOSE

Δίνει ιδεολογικό χρώμα στην εκλογική μάχη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2195
16/09/2021
16.09.2021 07:00
MITSOTAKIS-DETH

Όχι μόνο τους όρους της επερχόμενης εκλογικής μάχης, όποτε αυτή γίνει, αλλά και το ιδεολογικό της περίγραμμα περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Οπλισμένος» με την καλή πορεία της οικονομίας αλλά και εμφανώς ενοχλημένος από τις πρώτες έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που καταγράφονται τον τελευταίο καιρό σε βάρος της κυβέρνησής του αλλά και σε βάρος του ιδίου, επί της ουσίας, και εκτός κάποιου απροόπτου, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την προεκλογική στρατηγική του αλλά και το διακύβευμα των επόμενων εκλογών.

Στο διήμερο της παρουσίας του στη συμπρωτεύουσα ο Μητσοτάκης χάραξε σαφείς «κόκκινες γραμμές» και ουσιαστικά «πέταξε το μπαλάκι» στους πολιτικούς του αντιπάλους για το πώς θα αντιδράσουν στο νέο πολιτικό σκηνικό που ο ίδιος θέλει και επιχειρεί να διαμορφώσει στην κομβική στιγμή της συμπλήρωσης του μέσου της κυβερνητικής θητείας του.

Πώς θα πορευθεί

Πέρα από την αναμενόμενη παροχολογία και το… όχι και τόσο απρόβλεπτο άνοιγμα στους νέους, τα βασικά χαρακτηριστικά του πλαισίου που έθεσε ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ για το επόμενο διάστημα είναι τα εξής:

– «Μόνος μου και όλοι σας»: Ο Μητσοτάκης απέκλεισε όχι μόνο την προσπάθεια να βρεθεί – ή πολύ περισσότερο να υπάρξει – τόπος συναίνεσης αλλά ακόμα και την προοπτική μιας κάποιας συζήτησης επί του ζητήματος με την αντιπολίτευση. Στο πλαίσιο αυτό απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας στις επόμενες εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ζητώντας ξεκάθαρη αυτοδυναμία.

«Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη. Αν δεν την πετύχουμε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά το σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με συνεργασία πρώτου με δεύτερου κόμματος, κάτι το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε ο Μητσοτάκης όταν του ετέθη το σχετικό ερώτημα.

Για ακόμη μια φορά μάλιστα επιχείρησε να κλείσει το κεφάλαιο «πρόωρες εκλογές». «Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Κι επειδή προφανώς προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές, σχεδιάζουμε το μέλλον της πατρίδας μας σε ορίζοντα δεκαετίας. Ξέρω ότι πάντα θα υπάρχει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές, όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις» δήλωσε για το ζήτημα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ενώ έδωσε το στίγμα της πολιτικής αντιπαράθεσης από εδώ και πέρα καθώς, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε πως «έχω μπερδευτεί με τον κ. Τσίπρα. Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα». Και άδραξε την ευκαιρία να τσιγκλίσει το «νεύρο» του πολιτικού ακροατηρίου λέγοντας πως στις επόμενες εκλογές «θα συγκριθεί η επιλογή μίας κυβέρνησης που ζητά αυτοδυναμία παρά τις διπλές κάλπες, και από την άλλη τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας. Θα κυβερνήσει με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν νομίζω ότι το θέλει αυτό ο λαός».

Ιδεολογική σύγκρουση: Αναφερόμενος στην προσπάθεια που έγινε να στελεχωθεί το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τον ναύαρχο Αποστολάκη, ο Μητσοτάκης έκανε και μια σπάνια αναφορά στο ιδεολογικό πρόσημο που έχουν οι πολιτικές της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι τομείς όπως η παιδεία, η υγεία και η οικονομία έχουν ιδεολογία. Κατά αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά αιτιολόγησε και τις αποφάσεις του στον πρόσφατο… κάτι σαν ανασχηματισμό, καθώς είπε ότι είναι ικανοποιημένος από την κυβέρνησή του, προφανώς επειδή εξυπηρετεί και την ιδεολογική κατεύθυνση της Ν.Δ.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «δεν χρησιμοποιώ ούτε δεξιόμετρα ούτε αριστερόμετρα. Αυτό που με νοιάζει είναι η κυβέρνηση να γράφει πολλά χιλιόμετρα, χιλιόμετρα δουλειάς, και να μπορεί να εκφράζει πολιτικά αυτό για το οποίο μίλησα, μια πλατιά ευρεία κοινωνική συμμαχία της Ευρώπης, της λογικής, του ορθολογισμού, που απεχθάνεται την πόλωση, που θέλει έργα και όχι λόγια, που απαιτεί από τους πολιτικούς ειλικρίνεια, αποτέλεσμα και που ταυτόχρονα είναι σε θέση να συνθέτει και όχι να διχάζει. Θα μείνω στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της διακυβέρνησης».

– Τα πάμε καλά και θα τα πάμε καλύτερα: Εκτός από τα πιο σκληρά πολιτικά μηνύματα ο Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους πολίτες, ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του επιτυγχάνει τους στόχους της, ειδικά στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας, και ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά τότε όλα θα είναι καλύτερα με την πάροδο του χρόνου.

Αφού πρώτα ξεκαθάρισε ότι δεν συζητά με τους πολιτικούς αντιπάλους του αλλά με την κοινωνία, υπενθύμισε με νόημα ότι δεν βρισκόμαστε πλέον στο 2011. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης «η κοινωνία έχει προχωρήσει από το 2011. Η κοινωνία θέλει ηρεμία και κανονικότητα» επιχειρώντας να στείλει το μήνυμα πως όσο πιο ομαλά εξελιχθεί η κατάσταση τόσο καλύτερες θα είναι οι συνθήκες για τους πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως «η συναίνεση την οποία επιδιώκω είναι η επικοινωνία με τους πολίτες. Θέλω να συνομιλώ απευθείας. Και με αυτούς οι οποίοι μπορεί να βγαίνουν μια μέρα στη Βουλή, μια εβδομάδα πριν να ζητάνε ουσιαστικά αυτό το οποίο έκανα, ένα πρόσωπο υπερκομματικό, και μια εβδομάδα μετά να φέρονται με αυτό τον τρόπο νομίζω ότι δεν έχω πια πολλά πράγματα να πω».

– Φταίει ο Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης στο πλαίσιο της ΔΕΘ έβαλε στο στόχαστρο προσωπικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για στρατηγική όξυνσης και για προσωπικές επιθέσεις σε βάρος του ιδίου και της οικογένειάς του. Ξεκαθάρισε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολιτικό και αξιακό χάσμα» και επανέλαβε ότι επιδίωξη του ίδιου είναι να ενώσει την κοινωνία.

Μάλιστα, ακόμα και όταν αναφέρθηκε στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, για το οποίο παραδέχθηκε ότι δεν έχει κάποια πολιτική κάλυψη, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στον αργοπορημένο εμβολιασμό του Παύλου Πολάκη αλλά και λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε τις προσπάθειες για μαζικούς εμβολιασμούς.

Συνολικά, ο Μητσοτάκης έδειξε αποφασισμένος να εντείνει τη ρητορική κατά του ΣΥΡΙΖΑ και κατά του Τσίπρα, πιθανότατα επιδιώκοντας από τη μια πλευρά να ξεκαθαρίσει το ποιος είναι ο βασικός του αντίπαλος αλλά και πώς θα τον αντιμετωπίσει και από την άλλη ενδεχομένως επιδιώκοντας να αναθερμάνει το ετερόκλητο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο έπαιξε ρόλο στην ταχύτερη φθορά της κυβέρνησης Τσίπρα.

– Άφετε τους νέους ελθείν προς έμε: Σπάνια ένας πρωθυπουργός έχει κάνει τόσο έντονο και τόσο πιεστικό μαρκάρισμα στη νεολαία όσο αυτό που έκανε ο Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Πέραν των όποιων παροχών παρουσιάστηκαν – και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δημοσιονομικής κατάστασης επιτρεπούσης θα έρθουν και άλλες, ακόμα πιο γενναιόδωρες – ο πρωθυπουργός φάνηκε κυριολεκτικά να φλερτάρει έντονα με τους νεότερους πολίτες, αναγνωρίζοντας μάλιστα την ευθύνη των πολιτικών για τα προβλήματά τους και δεσμευόμενος πως ο ίδιος προσωπικά θέλει να τους ακούσει.

Επιχείρηση «γοητεία»

Σε πρώτη ανάγνωση η προσέγγιση αυτή είναι λογική, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σχετικά περιορισμένη διείσδυση της Ν.Δ. στους νεότερης ηλικίας ψηφοφόρους, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο, σε δεύτερο επίπεδο φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του αναγνωρίζουν ότι ένα σημαντικό μέρος των κοινωνικών αντιδράσεων που καταγράφονται το διάστημα αυτό προέρχεται από τη νεολαία, η οποία μάλιστα μοιάζει να υιοθετεί και άκρως ενοχλητικά και προσβλητικά για την κυβέρνηση συνθήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένης της επιφυλακτικότητας που έχουν οι νέοι έναντι της πολιτικής, φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης κάνει μεγάλο άνοιγμα προς αυτούς προκειμένου να τους δείξει ότι πρώτον, ενδιαφέρεται εμπράκτως και δεύτερον, ότι δεν είναι όλοι ίδιοι στον χώρο της πολιτικής. Το αν το σχέδιο πετύχει ή όχι μένει να αποδειχθεί. Το βέβαιο είναι ότι μετά τη μεσαία τάξη και οι νέοι μπαίνουν στο στόχαστρο της «επιχείρησης γοητείας» από την κυβέρνηση.

Η πανδημία παράγει πολιτική ανασφάλεια

Πάντως, τα αισιόδοξα μηνύματα από το πεδίο της οικονομίας επισκιάζονται από τα στοιχεία για την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπο – για την ώρα μάταια – να πείσει το ανεμβολίαστο κομμάτι του πληθυσμού να μεταβεί στα εμβολιαστικά κέντρα.

«Ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πείσεις αυτούς που δεν έχουν πειστεί μέχρι σήμερα. Δεν θα έχεις μεγάλης κλίμακας εμβολιαστικό ρεύμα εφ’ εξής. Το πρόβλημά μας είναι η ηλικία 60 και άνω, γιατί αυτοί, εφόσον νοσήσουν, θα επιβαρύνουν το σύστημα Υγείας. Αυτοί δεν βλέπω να πείθονται» ήταν τα λόγια με τα οποία περιέγραψε την κατάσταση υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή σε συζήτηση που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες προχθές Τρίτη.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση μοιάζει να προσπαθεί να μετριάσει κάπως τη ρητορική της έναντι των ανεμβολίαστων, βλέποντας ότι από τη μία πλευρά η σκληρή γραμμή δεν παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα και από την άλλη πλευρά δημιουργεί επιπλέον εντάσεις στην κοινωνία. Εντάσεις οι οποίες ενδεχομένως να εξελιχθούν με άσχημο τρόπο για την κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει τους κανόνες κοινωνικής ειρήνης και ευταξίας» και τόνισε χαρακτηριστικά πως «όσοι βρίσκονται είτε στα δεξιά είτε στα αριστερά και θέλουν να δουν την κυβέρνηση να μαλώνει με κοινωνικές ομάδες δεν θα το δουν». Επί της ουσίας, αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι να μην μετατραπεί το πρόβλημα των εμβολιασμών σε πεδίο κοινωνικής έντασης, καθώς γνωρίζει ότι μια σπίθα εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε «megafire», όπως αυτές για την αντιμετώπιση των οποίων δημιουργήθηκε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε επίσης:

Pfizer: Με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου – Να γίνει και 3η δόση

Eurostat: Μειώθηκε κατά 0,1% το κόστος εργασίας στην Ευρωζώνη

Φοιτητές: «Ουραγοί» στους εμβολιασμούς οι εκκλησιαστικές σχολές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:44