search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 20:04
MENU CLOSE

Διαβήτης: Το δημητριακό – υπετρόφιμο που κάνει «θαύματα»

17.09.2021 09:38
dimitriaka-new

Και όμως, ένα δημητριακό που έχει συνδεθεί με τη διατροφή των καναρινιών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη. Περί τίνος πρόκειται;

Γνωστό από την αρχαιότητα με καταγωγή από την Ασία και την Αφρική αλλά ευρέως διαδεδομένο και στην Ευρώπη -οι αρχαίοι Έλληνες το καλλιεργούσαν για την παρασκευή ψωμιού-, το κεχρί αποτελεί ένα δημητριακό-υπερτρόφιμο που, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη δημοσιευμένη στο Frontiers in Nutrition, μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη.

Ειδικότερα, η ανάλυση 65 μελετών από όλο τον κόσμο σχετικά με την επίπτωση της κατανάλωσης κεχριού στον γλυκαιμικό δείκτη, έδειξε ότι το δημητριακό πέτυχε μείωσή του 12-15%. Ο γλυκαιμικός δείκτης αφορά τον βαθμό αύξησης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα από υδατανθρακούχα τρόφιμα, με την υψηλότερη τιμή του να συνεπάγεται μεγαλύτερη αύξηση.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Εν προκειμένω, ο μέσος γλυκαιμικός δείκτης στο κεχρί ήταν χαμηλός, στο 52,7, περίπου 30% μικρότερος από το αλεσμένο ρύζι και εξευγενισμένο σιτάρι και μεταξύ 14 έως 37 βαθμών χαμηλότερος από του καλαμποκιού.

«Το κεχρί περιέχει σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ασβέστιο, τριπλάσια ποσότητα από του γάλακτος, και είναι ωφέλιμο για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Ιδίως το αφρικανικό κεχρί (bajra) και το teff είναι πλούσιες πηγές σιδήρου και ψευδαργύρου, δύο από τα τρία μικροθρεπτικά στοιχεία με τη μεγαλύτερη ανεπάρκεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα, το κεχρί είναι καλή πηγή πρωτεΐνης», ανέφερε η Δρ Joanna Kane-Potaka από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για τις Καλλιέργειες στις Ημιάνυδρες Τροπικές Περιοχές που συνυπέγραψε τη μελέτη.

Πράγματι, το κεχρί αποτελεί έναν διατροφικό θησαυρό με σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και Β, κάλιο, φώσφορο, αντιοξειδωτικά, νιασίνη (βιταμίνη Β3), ασβέστιο και σίδηρο.

Από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά είναι το β-καροτένιο, σύμμαχος στη μάχη του οργανισμού κατά των ελεύθερων ριζών και φύλακας της υγείας των ματιών, καθώς και πολυφαινόλες όπως η κερκετίνη (κουερσετίνη), το ελαγικό οξύ και οι κατεχίνες (φλαβονοειδή) που βοηθούν στην αποβολή τοξινών.

Πλούσια τα οφέλη από το κεχρί

Η αφθονία του σε φυτικές ίνες, διαλυτές και αδιάλυτες, κατατάσσει το κεχρί στα τρόφιμα που βοηθούν την πέψη. Οι αδιάλυτες ίνες του κεχριού ιδίως αποτελούν ένα πρεβιοτικό που δρα υπέρ του πληθυσμού καλών βακτηρίων στο έντερο,

Οι διαλυτές του φυτικές ίνες πάλι, χαρίζουν στο πολύτιμο δημητριακό ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία της καρδιάς. Χάρη σε αυτές, μειώνονται τα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης, σημαντικό παράγοντα κινδύνου για αθηροσκλήρωση ενώ, σύμφωνα με μελέτες, το κεχρί μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα «καλής» και να μειώσει τα τριγλυκερίδια.

Πηγή: ygeiamou

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: Το ρόφημα που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο

Σύψας: Μέχρι τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά – Χωρίς ιό το καλοκαίρι του 2022

Εμβόλιο – Τρίτη δόση: Διχασμένοι οι επιστήμονες για τη χορήγησή της στον γενικό πληθυσμό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 20:03