search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:40
MENU CLOSE

Ταξιδεύοντας με στυλ και με… Louis Vuitton: Ένα βιβλίο γεμάτο πολυτέλεια και περιπέτεια

24.09.2021 14:27
louis vuitton

Στα μέσα του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού αιώνα, κάποιες σπουδαίες ανακαλύψεις διεύρυναν τους ορίζοντες των ταξιδιωτών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι υπερπόντιες ναυτιλιακές γραμμές, οι διαστάσεις και οι ανέσεις που διέθεταν πλέον τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα, τα αριστοκρατικά «Ζέπελιν», αλλά και οι εξπρές σιδηροδρομικές αμαξοστοιχίες που διέσχιζαν τους ορεινούς όγκους της κεντρικής Ευρώπης, περιέλαβαν νέους, ως τότε απρόσιτους προορισμούς, και μετέτρεψαν το ταξίδι σε περιπέτεια.

Οι μακρινοί προορισμοί δεν ήταν πλέον μόνο για τους αριστοκράτες και τους εξερευνητές, αλλά ανοίχτηκαν διάπλατα σε νέες κατηγορίες ανθρώπων που ήθελαν να εξερευνήσουν την Υδρόγειο.

Ακαδημαϊκοί, φυσιοδίφες, ανθρωπολόγοι, καλλιτέχνες, αρχαιολόγοι, συγγραφείς, μυστικοί πράκτορες, έμποροι και τυχοδιώκτες.

Για πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους το ταξίδι ήταν συνώνυμο της Louis Vuitton, της γαλλικής φίρμας ειδών ταξιδιού, της οποίας τα χειροποίητα μπαούλα και μπαγκάζια, βρίσκονταν -από το 1854– σε κάθε τρένο, σε κάθε πλοίο της εποχής, σε κάθε λόμπι πολυτελούς ξενοδοχείου.

Βαλίτσες γεμάτες αυτοκόλλητες ετικέτες μυθικών προορισμών και καταλυμάτων.

Υπήρχε λοιπόν ένα άφθονο υλικό, τόσες ιστορίες, τόσες διαδρομές, τόσα κατορθώματα. Τόσα μικρά βήματα, που στο τέλος αποδείχθηκαν γιγάντια άλματα για την ιστορία του ανθρώπου.

Χρειαζόταν, όμως, κάποιος που θα μπορούσε να γυρίσει νοητά πίσω στο χρόνο και να ξαναζωντανέψει με τη φαντασία του όλα αυτά τα θρυλικά ταξίδια, δίνοντάς τους υπόσταση για τους σύγχρονους αναγνώστες.

Στο βιβλίο της “Extraordinary Voyages”, η συγγραφέας Francisca Matteoli, περιγράφει 50 από τα πλέον ιστορικά ταξίδια του ανθρώπου, από το αερόστατο του Ναντάρ ως το διαστημικό όχημα «Απόλλο 11» , και συνοδεύει εικονογραφώντας τα κείμενά της με περισσότερες από 300 αυθεντικές φωτογραφίες και ταξιδιωτικές αφίσες παλαιών ξενοδοχείων, παρμένες από το επίσημο αρχείο της Louis Vuitton, η οποία συνυπογράφει το βιβλίο.

H Francisca Matteoli είναι «πολίτης του κόσμου». Γεννήθηκε από Σκωτσέζα μητέρα, στη Χιλή, και έζησε αρκετά χρόνια στη Λατινική Αμερική, και συγκεκριμένα στη Βραζιλία πριν εγκατασταθεί τελικά στο Παρίσι.

Επίσης έχει γράψει αρκετά ταξιδιωτικά βιβλία: «Adventure Hotel Stories» (2005), «American Hotel Stories» (2009), «Map Stories: The Art of Discovery» (2016), και το «World Tour» (2013) στο οποίο χρησιμοποίησε 1.000 αυθεντικές επιγραφές θρυλικών ξενοδοχείων, από την προσωπική συλλογή του Gaston – Louis Vuitton.

Ταυτόχρονα εργαζόταν σαν ταξιδιωτική συντάκτης στο έντυπο «Traveler» του ομίλου Conde Nast και στο «National Geographic».

Tο στύλ του παρελθόντος στον 21ο αιώνα


Η συγγραφέας είχε μια παράξενη εμπειρία, όταν κατέλυσε στο «Hotel de Louvre» στο Παρίσι.

Στο ίδιο ξενοδοχείο είχε καταλύσει το 1904, ο προπάππους της Ντον Φρανσίσκο ντε Υρυράθαμπαλ, για τέσσερα χρόνια ως το θάνατό του.

Μάλιστα η οικογένειά της ήρθε σε δύσκολη θέση όταν δέχτηκε ένα γράμμα από τη διεύθυνση του ξενοδοχείου που την ενημέρωνε ότι ο προπάππους της δεν είχε τακτοποιήσει τους λογαριασμούς του τελευταίου χρόνου της διαμονής του, ένα σεβαστό ποσόν.

Τελικά ένα μήνα αργότερα, η διεύθυνση του ξενοδοχείου έστειλε μια επιστολή διά της οποίας διέγραφε την οφειλή, «τιμώντας τη μνήμη του Ντον Φρανσίσκο ο οποίος ήταν ένας καλός πελάτης, κι ένας ξεχωριστός, βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος».

Η εμπειρία αυτή, λειτούργησε σαν ένα «φλασμπάκ» από το παρελθόν, και παρακίνησε την Francisca Matteoli, να γράψει τα δικά της «Extraordinary Voyages» αποτυπώνοντας όσο μπορούσε τα πρόσωπα, τις κινήσεις, τα χρώματα, το στυλ και την κομψότητα μιας άλλης εποχής, μέσα από την απόσταση του χρόνου.

Το στοίχημα ήταν να φέρει αυτή την εποχή για λίγο στο φως, και να την παρουσιάσει σε ένα νέο κοινό το οποίο επιβεβαιώνει διαρκώς το lifestyle του αγοράζοντας προϊόντα πολυτελείας, μέσω ενός βιβλίου – έργου τέχνης.

Το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει και τη συγγραφέα και τον σπόνσορά της, οίκο Louis Vuitton, αφού πραγματικά δημιούργησαν ένα βιβλίο κόσμημα.

Η γραφιστική και τυπογραφική δουλειά είναι εξαιρετικές, ενώ ακόμα και οι ακμές που δημιουργούνται από τις άκρες των σελίδων σχηματίζουν σχέδια διάφορων μεταφορικών μέσων.

Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει και το προχωρημένο μάρκετινγκ μιας εταιρείας πραγματικά ακλόνητης, που πάντα είναι ανοιχτή σε νέους ορίζοντες, μιας εταιρείας που δεν αρκείται να αναδεικνύει απλά το προϊόν της, αλλά προτιμά να αναδεικνύει μια ολόκληρη εποχή, ένα ολόκληρο concept, ένα ολόκληρο στυλ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:07