search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:33
MENU CLOSE

Μπρόντγουεϊ: Αποθέωση του μιούζικαλ «Moulin Rouge» – Σάρωσε τα βραβεία «Τόνυ 2021» (Video/Photos)

29.09.2021 14:58
moulin rouge new

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2021, η νύχτα της Νέας Υόρκης φωταγωγήθηκε και ξαναβρήκε λίγη από τη χαμένη -λόγω της πανδημίας- λάμψη της.

Αφορμή στάθηκαν τα μουσικά «Βραβεία Τόνυ, 2021», που έφεραν επιτέλους και τη χαρμόσυνη είδηση της επαναλειτουργίας του Broadway, το οποίο κατέχει πάντα περίοπτη θέση στην ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα της Νέας Υόρκης.

Θυμίζουμε ότι τα «Βραβεία Τόνυ 2020», αναβλήθηκαν και δεν απονεμήθηκαν ποτέ, αφού λόγω της πανδημίας απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις.

Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε το μιούζικαλ «Moulin Rouge», δηλαδή η θεατρική διασκευή της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας του Μπαζ Λούρμαν, (Moulin Rouge, 2001).

Η θεατρική αυτή δουλειά, αυστραλιανής παραγωγής, σάρωσε το διαγωνισμό, παίρνοντας 10 βραβεία (ήταν υποψήφια σε 14 κατηγορίες). Συνολικά, πήρε βραβείο καλύτερου ηθοποιού (Άαρον Τβέιτ), καλύτερων σκηνικών, καλύτερων κοστουμιών, καλύτερων φωτισμών, καλύτερου ήχου, καλύτερης χορογραφίας, καλύτερης ενορχήστρωσης, και καλύτερης σκηνοθεσίας σε μιούζικαλ.

Το μιούζικαλ «Moulin Rouge» είχε σκληρό ανταγωνισμό, και για να διακριθεί άφησε πίσω του μερικές από τις πιο φιλόδοξες παραγωγές, όπως, το «Jagged Little Pill» το οποίο βασίζεται στη ζωή της Καναδής ποπ τραγουδίστριας Αλάνις Μορισέτ, αλλά και το πολυδιαφημισμένο «Tina: The Tina Turner Musical», που περιγράφει τα έργα και τις ημέρες της εκρηκτικής τραγουδίστριας, και ηγερίας της soul μουσικής, Τίνα Τάρνερ.    

Νέα εποχή, νέες προκλήσεις

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι νέες συμμετοχές –  θεατρικές παραγωγές, και μάλιστα σε έργα έγχρωμων και Λατίνων συγγραφέων και σεναριογράφων.

Φέτος υπήρχαν 7 συμμετοχές με θεατρικά έργα μαύρων συγγραφέων, ρεκόρ για το θεσμό των «Βραβείων Τόνυ», όπου η συμμετοχή των λευκών συγγραφέων διαχρονικά δεν έπεφτε κάτω από το 85,5%.  

Η περυσινή θεατρική περίοδος (2020), που το Broadway έκλεισε λόγω πανδημίας και οι δημιουργοί δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν άμεσα το έργο τους στο κοινό, έφερε στην επιφάνεια κάποια σοβαρά θέματα. Οι δημιουργοί κατάλαβαν ότι μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να μην μπορούν να έλθουν σε επαφή με το κοινό, παρά μόνο μέσω συγκεκριμένων, και αναγκαστικά «αποστειρωμένων», διαύλων.

Αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές περιπτώσεις αποκλεισμού στον ευρύτερο χώρο του θεάματος.  

Για το λόγο αυτό, όσοι δημιουργοί του Broadway ανήκουν σε κάποιες μειονότητες, αποφάσισαν να βρίσκονται σε επιφυλακή, προωθώντας την πολιτιστική ισομέρεια, και δίνοντας στις «επί μέρους κουλτούρες» την ευκαιρία μιας αναλογικής εκπροσώπησης.

Η «Asian American Performers Action Coalition», και η «Broadway Advocacy Coalition» είναι δύο ομάδες που έχουν βάλει σαν στόχο να ξεριζώσουν κάποιους «μηχανισμούς» που δρουν μέσα στο χώρο του θεάματος, και συνεχίζουν να διαιωνίζουν και να προωθούν το ρατσισμό, την ετεροφυλοφιλία, και τα στερεότυπά τους, μέσα απ’ την «τέχνη της αφήγησης».

Άλλες παρουσίες

Ο σεναριογράφος Μάθιου Λόπεζ, πήρε το βραβείο καλύτερου έργου για το ανέβασμα του «The Inheritance», ενός δραματικού έργου με επίκεντρο το Aids. Έτσι, ο Λόπεζ έγινε ο πρώτος Λατίνος συγγραφέας που κερδίζει αυτό το βραβείο. Για το ίδιο έργο βραβεύτηκε η 90χρονη Λόις Σμιθ, που έτσι έγινε η γηραιότερη ηθοποιός που συμμετείχε και διακρίθηκε με «Βραβείο Τόνυ».

Η Λόρεν Πάτεν, πήρε το βραβείο καλύτερης γυναίκας ηθοποιού, παίζοντας στο «Jagged Little Pill», έναν αμφιλεγόμενο χαρακτήρα ο οποίος για τις ανάγκες του θεατρικού ανεβάσματος στο Broadway μετατράπηκε αυθαίρετα σε θηλυκό χαρακτήρα. Μετά το σάλο που προκλήθηκε από κοινό και κριτικούς, οι παραγωγοί του μιούζικαλ αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγνώμη. 

Κατά τα υπόλοιπα, τις εντυπώσεις και τα βραβεία της βραδιάς μοιράστηκαν οι δύο κυρίαρχες εταιρείες του θεάματος, «Paramount+»,  και «CBS».

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την εμφάνιση της Τζένιφερ Χόλιντεϊ που τραγούδησε το τραγούδι που ερμηνεύει στο μιούζικαλ «Dreamgirls», και τον Ντέιβιντ Μπερν που ερμήνευσε το «Burning Down the House», το οποίο ακούγεται στο «American Utopia».

Το μιούζικαλ «Moulin Rouge», θα αρχίσει να παίζεται στο London’s West End, από τις 12 Νοεμβρίου. Ενώ η πρεμιέρα, αναμένεται να γίνει στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο Regent Theatre, στη Μελβούρνη, μέσα στο μήνα Νοέμβριο. Όμως, η μεγαλύτερη είδηση από όλες, αφορά τη Νέα Υόρκη, και είναι το άνοιγμα του Broadway.

Διαβάστε επίσης

Φαίη Σκορδά για Λιάγκα: «Ήταν επιλογή μου να επιστρέψει ο Γιώργος στην εκπομπή» (Videos)

O Νίκος Αλιάγας ντυμένος τσολιάς σε πανηγύρι (Video)

Καινούργιου για Λιγνάδη: «Οι φυλακές είναι για να σωφρονίζονται, όχι για να ανεβάζουν παραστάσεις» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:32