search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 14:49
MENU CLOSE

EMA: «Πράσινο φως» για τη χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 18

04.10.2021 18:18
vaccine_new

«Πράσινο φως» για χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου για όλους άνω των 18 ετών έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της ρυθμιστικής αρχής, οι ενισχυτικές δόσεις μπορούν να χορηγηθούν τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη 2η δόση για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Οι αποφάσεις για τις ενισχυτικές δόσεις θα ληφθούν από φορείς δημόσιας υγείας σε εθνικό επίπεδο.

Επίσης, στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, η αναμνηστική δόση πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, λέει ο οργανισμός με τα εμβόλια Comirnaty (BioNTech/Pfizer) και Spikevax (Moderna).

Σημειώνεται πως η αναμνηστική τρίτη δόση για άνω των 18 αποτελεί σύσταση του ΕΜΑ, καθώς όπως έδειξαν μελέτες μια επιπλέον δόση αυτών των εμβολίων αύξησε την ικανότητα παραγωγής αντισωμάτων σε ασθενείς με μεταμόσχευση οργάνων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πάντως, σύμφωνα με τον οργανισμό είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της επιπλέον δόσης για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και των αναμνηστικών δόσεων για άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Pfizer και Μοderna

Σύμφωνα με την επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων (CHMP) του EMA, η χορήγηση τρίτης δόσης του Comirnaty (Pfizer) δείχνει αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα από 18 έως 55 ετών.

Την ίδια στιγμη, η επιτροπή αξιολογεί τα δεδομένα για να υποστηρίξει μια αναμνηστική δόση και για το Spikevax (Moderna).

Ο EMA θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Σε εθνικό επίπεδο, οι φορείς δημόσιας υγείας μπορούν να εκδίδουν επίσημες συστάσεις για τη χρήση αναμνηστικών δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αποτελεσματικότητας που προκύπτουν και τα περιορισμένα δεδομένα ασφάλειας.

Ο κίνδυνος φλεγμονωδών καρδιακών παθήσεων ή άλλων πολύ σπάνιων παρενεργειών μετά από αναμνηστική δεν είναι γνωστός και παρακολουθείται προσεκτικά. Όσον αφορά όλα τα φάρμακα, ο EMA θα συνεχίσει να εξετάζει όλα τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Διαβάστε επίσης

Αεροναυτική άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Αεροπορικό δυστύχημα στο Μιλάνο: Ρουμάνος πολυεκατομμυριούχος με την οικογένειά του στο αεροσκάφος

Pandora papers: Η φοροδιαφυγή του Μπλερ – Αγόρασε 4όροφο αρχοντικό και απέφυγε φόρους 312.000 λιρών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 14:47