search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:19
MENU CLOSE

«Τα καλύτερα έρχονται»: Η νέα ματιά στην τρίτη ηλικία

04.10.2021 10:55
kaliteraxroniaert3_new

Αν παρατηρήσει κάποιος την ΕΡΤ3 θα διαπιστώσει πως προτείνει ένα άλλο μοντέλο προγράμματος και ως προς το περιεχόμενο και ως προς τη δομή του.

Για παράδειγμα, όταν τα άλλα κανάλια καλύπτουν την πρωινή ζώνη με ειδησεογραφικές εκπομπές, η ΕΡΤ3 έχει ντοκιμαντέρ. Ευρωπαϊκής παραγωγής συνήθως.

Όταν οι άλλοι έχουν πρωινάδικα εκείνη έχει την δική της ενημερωτική εκπομπή- την «Περίμετρο»-, με το βλέμμα στραμμένο στην περιφέρεια.

Στο νέο πρόγραμμα της νωρίς το πρωί η ΕΡΤ3 αιφνιδιάζει, με παράδοξο τρόπο, ευχάριστα.

Στο πρόγραμμα της Δευτέρας 4 Οκτωβρίου 2021 στις 08.00 μετέδωσε το ντοκιμαντέρ «Τα καλύτερα έρχονται», διάρκειας 60 λεπτών.

Ελκυστικό και ιντριγκαδόρικο από τον τίτλο κιόλας. Και έντιμο. Και ειλικρινές.

Ειλικρινές διότι εστιάζει σε ανθρώπους στους οποίους κατά κύριο λόγο απευθύνεται η τηλεόραση κυρίως η ιδιωτική στο σύνολό της, πλην όμως διαρρηγνύει τα ιμάτια της για το περιβόητο «δυναμικό» κοινό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα χαρακτηριστικά του είναι πολύ συγκεκριμένα.

Άλλωστε η ΕΙΤΗΣΕΕ, τα ιδιωτικά κανάλια δηλαδή, με παρέμβαση τους το 2018 στη Nielsen ζήτησαν και τροποποιήθηκε το δυναμικό κοινό από 15- 44 ετών που ήταν σε 18-54 ετών.

Πλην όμως η αλήθεια είναι άλλη και είναι κοινό- ανομολόγητο- μυστικό. Την τηλεθέαση κατά βάση την κάνουν οι μεγαλύτερες ηλικίες. Η τρίτη ηλικία.

Και εκείνους (όπως και τους νέους) αγνοεί/εξαιρεί/αποκλείει η ιδιωτική τηλεόραση.

Απόδειξη; Εκπομπή για την τρίτη ηλικία δεν υπάρχει. Όπως δεν υπάρχει και εκπομπή για παιδιά και νέους. Και μιλούμε για μια διαφημιστική αγορά σημαντική και στις δύο περιπτώσεις. Αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση.

Για εκείνους όμως, τους μεγάλους, τους ηλικιωμένους το ενδιαφέρον των καναλιών εξαντλείται στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, μέσω των πρωινών ενημερωτικών εκπομπών και στις silver alert ειδοποιήσεις.

Η ΕΡΤ3 με έναν τρόπο, έστω όχι δικό της- με την έννοια της δικής της παραγωγής περιεχομένου- «κοιτά» τους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους. Μέσα από ξένα ντοκιμαντέρ, ευρωπαϊκής παραγωγής. Συνήθως είναι ταξιδιωτικά.

Σήμερα 4 Οκτωβρίου, μετέδωσε κάτι διαφορετικό. Το ανθρωποκεντρικό «Τα καλύτερα έρχονται», μέσα από τέσσερις διαφορετικές ιστορίες, μιλά για ανθρώπους που είναι νέοι στην ψυχή και το μυαλό, αν και μεγάλοι.

Εκείνο που υπογραμμίζει η ταινία στα 60 λεπτά διάρκειάς της, είναι ότι το γήρας είναι ένα…δώρο! Και φέρνει πολλές νέες ευκαιρίες. Ξετυλίγεται ενώπιον του τηλεθεατή μια ιστορία για/με ενεργούς συνταξιούχους στη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, οι οποίοι αλλάζουν την κοινωνία καταρρίπτοντας στερεότυπα.

Μιλά για διαφορετικές περιπτώσεις σχέσεων με βασικό συστατικό την αγάπη και τη δύναμή της αλλά και τη δίψα για ζωή.

Άνθρωποι άνω των 70 ετών είναι οι πρωταγωνιστές. Αφηγούνται πως γνωρίστηκαν, πως συνεχίζουν μαζί και τί κάνουν στην καθημερινότητα τους, πως δίνουν «χρώμα» στις ζωές τους, πως κάνουν κάθε μέρα να είναι διαφορετική.

Χωρίς μεμψιμοιρία, με αξιοπρέπεια, με σφρίγος που αιφνιδιάζει, με χιούμορ, με τρυφερότητα, αφηγούνται τις ζωές τους, τις εμπειρίες τους, τις επιθυμίες τους, τις διαθέσεις τους να παραμένουν ενεργοί, να μην το «βάζουν κάτω» αλλά να «ρουφούν» τη ζωή κάθε μέρα σα να είναι φρεσκοστυμμένος χυμός.

Αισιόδοξη ματιά, ωραία πλάνα, μοντάζ που διαμορφώνει σφαιρική εικόνα, μέσα από εντελώς διαφορετικές ιστορίες ανθρώπων με διαδρομές στην διάρκεια των οποίων υπήρξαν και δύσκολες, δυσάρεστες, στενάχωρες εμπειρίες, όμως δεν πτοήθηκαν και συνεχίζουν να θέλουν να απολαμβάνουν κάθε στιγμή.

Η αναμετάδοση του σε άλλη, ώρα πιο μετά, στη διάρκεια της ημέρας, πιθανόν να έχει και άλλη αντιμετώπιση.

Διαβάστε επίσης:

ΟΝΕ TV: Ξαναγίνεται ενημερωτικό κανάλι – Ποιοι θα το στελεχώσουν

ΣΚΑΪ: Ανεβαίνουν οι «μετοχές» της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου – Πού θέλει να την αξιοποιήσει το κανάλι

Καζάνι που βράζει ο ΣΚΑΪ – Βλέπει τον κόσμο να του γυρνά την πλάτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:19