search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:19
MENU CLOSE

Τα τρόφιμα που «γερνούν» τον εγκέφαλο – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

18.10.2021 09:08
santoyits-new

Τον τρόπο με τον οποίο τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν σημαντικές βλάβες στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων ανθρώπων, με αποτέλεσμα σημαντικά προβλήματα μνήμης και γνωστικής εξασθένησης αναδεικνύουν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη.

Τέσσερις εβδομάδες διατροφής με υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα οδήγησε σε ισχυρή φλεγμονώδη απόκριση στον εγκέφαλο των ποντικιών, η οποία συνοδεύτηκε από συμπεριφορικά σημάδια απώλειας μνήμης, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Brain, Behavior and Immunity.

Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι η λήψη συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων DHA μαζί με τα επεξεργασμένα τρόφιμα απέτρεψε τα προβλήματα μνήμης και μείωσε τις φλεγμονώδεις επιδράσεις σχεδόν απόλυτα στα γηραιότερα ποντίκια.

Σημειώνεται ότι στα νεότερα ενήλικα ποντίκια που κατανάλωναν επεξεργασμένα τρόφιμα δεν ανιχνεύθηκε νευροφλεγμονή και γνωστικά προβλήματα.

Στη μελέτη περιλαμβάνονταν έτοιμα γεύματα μακράς διάρκειας, όπως τα πατατάκια και άλλα σνακ, κατεψυγμένα γεύματα μακαρονιών και πίτσα, καθώς και άλλα γεύματα που περιέχουν συντηρητικά. 

Η διατροφή με υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζεται επίσης με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, υποδεικνύοντας ότι οι γηραιότεροι καταναλωτές καλό θα είναι να περιορίσουν αυτά τα εύκολα γεύματα και να αυξήσουν τα πλούσια σε DHA τρόφιμα στο διαιτολόγιό τους, δεδομένου ότι στη μελέτη η αξιοσημείωτη βλάβη στον γηρασμένο εγκέφαλο ήταν εμφανής μέσα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες.

«Το γεγονός ότι παρατηρούμε αυτές τις επιδράσεις τόσο γρήγορα είναι κάπως ανησυχητικό. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να επιφέρει σημαντικά και απότομα ελλείμματα μνήμης. Και στον γηράσκοντα πληθυσμό, η ταχεία εξασθένηση της μνήμης έχει περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθεί σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Εφόσον γνωρίζουμε αυτό, ενδεχομένως να μπορέσουμε να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή μας και να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα DHA είτε για να αποτρέψουμε είτε για να καθυστερήσουμε την εξέλιξη», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ohio, Δρ. Ruth Barrientos.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, επίσης, ότι τα συμπληρώματα DHA στη διατροφή επεξεργασμένων τροφίμων που κατανάλωναν τα γηραιότερα ποντίκια απέτρεψαν αποτελεσματικά την αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση στον εγκέφαλο καθώς και τα συμπεριφορικά σημάδια απώλειας μνήμης.

Στο πλαίσιο αυτού του ευρήματος, η Δρ. Barrientos προειδοποιεί ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν πρέπει να ερμηνευθούν ως πανάκεια από τους καταναλωτές ώστε να τρώνε επεξεργασμένα τρόφιμα εφόσον παίρνουν συμπληρώματα DHA. Σύμφωνα με την ειδικό, ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουμε πολλαπλές αρνητικές συνέπειες των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είναι να επικεντρωθούμε σε μια συνολικά βελτιωμένη διατροφή.

Πηγή: ygeiamou

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Πίνεις γάλα πριν τον ύπνο; Τι δείχνουν οι νέες επιστημονικές έρευνες

Παγώνη: «Ο καθένας πρέπει να σώσει τον εαυτό του – Φοβάμαι για μετά το Δεκέμβρη»

Έρχονται οι «Μωβ περιοχές»: Ποια μέτρα για τον κορωνοϊό θα ισχύουν σε αυτές (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:17