search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:46
MENU CLOSE

Φώφη Γεννηματά: Βαθιά θλίψη για τον θάνατό της – Η τελευταία μάχη στον «Ευαγγελισμό»

26.10.2021 09:14
gennimata_new

Θλίψη και εθνικό πένθος προκάλεσε ο θάνατος της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, που έδωσε επί χρόνια σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Η πανελλήνια συγκίνηση αποτυπώνεται στο κύμα θερμών δηλώσεων από τον πολιτικό κόσμο αλλά και των χιλιάδων μηνυμάτων συμπαράστασης από τους πολίτες στην οικογένειά της και στο δεύτερο «σπίτι» της όπως έλεγε η ίδια μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ.

Εθνικό πένθος κηρύσσεται, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά.

Η Φώφη Γεννηματά απεβίωσε χθες Δευτέρα στις 12:04 στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο και παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

Την Τετάρτη η κηδεία

Σε λαϊκό προσκύνημα, στη Μητρόπολη Αθηνών, από τις 10 το πρωί της Τετάρτης, θα εκτεθεί η σορός της Φώφης Γεννηματά.

Όπως έγινε γνωστό, από το Κίνημα Αλλαγής, η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στη Μητρόπολη, στις 2 το μεσημέρι και στη συνέχεια η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

«Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε, μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα».

Αυτή ήταν Φώφη Γεννηματά και αυτή ήταν η αρρώστια με την οποία πολέμησε σχεδόν σε όλη της τη ζωή. Διότι η «βασική νόσος» όπως έλεγε εκείνο το ανησυχητικό ανακοινωθέν του «Ευαγγελισμού» πριν από 14 μέρες– δεν ήρθε στη ζωή της Γεννηματά το 2008, όταν η πρώτη διάγνωση έδειξε καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος ήταν πάντα στην οικογένειά της. Η μητέρα της, η Κάκια, έφυγε από τη ζωή στα 54 της –η Φώφη ήταν τότε 29 ετών. Η Κάκια είχε προσβληθεί από καρκίνο του μαστού του 1984 –το πάλεψε 10 χρόνια. Επτά μήνες μετά πέθανε και ο πατέρας της, ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς, και αυτός χτυπημένος από τον καρκίνο, λίγο προτού κλείσει τα 55 του χρόνια.

«Το θέμα είναι να μπορείς να ζεις, να μη ζεις συνέχεια κάτω από τη σκιά και την αγωνία και τον φόβο. Αν ζεις με τον φόβο, αυτή δεν είναι ζωή, έχεις νικηθεί στην πραγματικότητα, στην καθημερινότητά σου. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι», έλεγε η Φώφη.

Με τιμές εν ενεργεία υπουργού και δημοσία δαπάνη η κηδεία

Με τιμές εν ενεργεία υπουργού και δημοσία δαπάνη θα τελεστεί η κηδεία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φωτεινής Γεννηματά.

Αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, ως ελάχιστο φόρο τιμής «για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος διατελέσασα αναπληρώτρια Υπουργός, Υφυπουργός, Νομάρχης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής».

Η μάχη των 14 ημερών στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

Στις 12 Οκτωβρίου εισήχθη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μετά την υποτροπή της νόσου της και επί 14 ημέρες πάλευε. Από την πρώτη στιγμή μετά τη νέα περιπέτεια της υγείας της, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι θα κερδίσει και αυτή τη μάχη, αλλά δεν τα κατάφερε. Αποτέλεσε παρ’ όλα αυτά σύμβολο θάρρους για όλους όσοι αγωνίζονται με σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Η κατάσταση της υγείας της μέσα σε 48 ώρες επιδεινώθηκε ραγδαία και η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει.

Πώς άρχισε η νέα περιπέτεια της υγείας της Φώφης Γεννηματά

Ένας οξύς πόνος στην κοιλιακή χώρα και μια έντονη αδιαθεσία ήταν εκείνα που οδήγησαν τη Φώφη Γεννηματά στο νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν συμπτώματα ατελούς ειλεού.

H ασθένειά της είχε «επιστρέψει» με μεταστάσεις στην κοιλιακή χώρα κυρίως και επί της ουσίας ήταν ένας δρόμος χωρίς επιστροφή. Όταν έφτασε στο νοσοκομείο οι γιατροί της δεν εξεπλάγησαν με την κατάσταση, ωστόσο γνώριζαν ότι οι θεραπείες στις οποίες υποβαλλόταν, είχαν ένα καλό αποτέλεσμα.

Όταν είχε διαγνωστεί το 2008 με καρκίνο του μαστού, το ογκίδιο είχε δώσει μια μικρή μετάσταση σε ένα οστό. Αφαιρέθηκε ο καρκίνος του μαστού και στη συνέχεια έφυγε για μια πρωτοποριακή για τα δεδομένα της περιόδου εκείνης, θεραπεία στην Αμερική. Μάλιστα, πήγε πάρα πολύ καλά, πέρα από κάθε προσδοκία.

Διαβάστε επίσης:

Μόσιαλος για Φώφη Γεννηματά: Στη μνήμη της να θεσπιστεί πρόγραμμα για αντιμετώπιση του καρκίνου

Φώφη Γεννηματά: Πάλεψε με θάρρος μέχρι το τέλος – Αξιοπρεπής και γενναία στην άνιση μάχη για 14 ημέρες

Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές για Φώφη Γεννηματά: Θρηνούμε τον πρόωρο θάνατό της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:46