search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:51
MENU CLOSE

Σε νησί των Δωδεκανήσων ρυμουλκούνται οι 450 πρόσφυγες – Θα κρατηθούν σε ΚΥΤ μέχρι την απέλαση (Video)

29.10.2021 16:41
ploio-new
Φωτογραφία: Λιμενικό Σώμα

Σε νησί των Δωδεκανήσων ρυμουλκείται το φορτηγό πλοίο σημαίας Τουρκίας στο οποίο επιβαίνουν 450 πρόσφυγες, κυρίως από το Αφγανιστάν.

Μετά από πολύωρη παραμονή στη θάλασσα και τη ρυμούλκηση προς άγνωστη κατεύθυνση, με γενική πορεία τα τουρκικά παράλια, αποφασίστηκε οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε νησί που διαθέτει ΚΥΤ για να τεθούν υπό κράτηση μέχρι την διαδικασία απέλασής τους στην Τουρκία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία. Νοτίως της Κρήτης όμως, κοντά στην Ιεράπετρα, οι επιβαίνοντες ειδοποίησαν της ελληνικές αρχές μέσω του 112, ζητώντας βοήθεια.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις του Λιμενικού που ρυμούλκησαν το πλοίο βορειανατολικά, νοτίως της Κάσου και της Καρπάθου, με την ΜΚΟ Aegean Boat Report να εκφράζει φόβους για επιχείρηση επαναπροώθησης στην Τουρκία. Το Λιμενικό δημοσίευσε βίντεο που καταγράφει την επιχείρηση ρυμούλκησης του πλοίου προς τα βορειοανατολικά.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι ελληνικές αρχές, κατόπιν επικοινωνίας με της αρχές της Ιταλίας και τη Frontex, ζήτησαν από την Τουρκία να παραλάβει τους πρόσφυγες ξανά στα χωρικά της ύδατα και το έδαφός της. Εν τέλει αποφασίστηκε η προσωρινή κράτησή τους σε ΚΥΤ, μέχρι την απέλαση στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Το απόγευμα της Παρασκευής εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση από το Λιμενικό:

«Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη, στη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Κρήτης, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε για την ύπαρξη Φ/Γ πλοίου με σημαία Τουρκίας, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή με επιβαίνοντες περί τα 400 άτομα τα οποία κατά δήλωση τους απέπλευσαν από την Τουρκία.

Στην εν λόγω επιχείρηση συμμετέχει ένα (01) Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

To εν λόγω Φ/Γ πλοίο, με τη συνδρομή του ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ., οδηγείται σε ασφαλές σημείο.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.»

Διαβάστε επίσης:
Ιεράπετρα: Παραδόθηκε ο 54χρονος γυναικοκτόνος

Self test για μαθητές: Τι αλλάζει στην διανομή και την έκδοση σχολικής κάρτας

Κορωπί: Νεκρή εντοπίστηκε η γυναίκα που αγνοείτο στη θαλάσσια περιοχή Νησί Ντούνη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:49