search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:18
MENU CLOSE

Καιρός – Σάκης Αρναούτογλου: «Και επίσημα μεσογειακός κυκλώνας» – Έρχονται καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι (Videos)

29.10.2021 08:51
kairos-mesogeiakos-kyklonas-new

Παροδικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά και νότια με πιθανότητα για τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη αναμένονται σήμερα, Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021.

Τις πρωινές ώρες αναμένεται τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο και απο ανατολικές διευθύνσεις στο Ιόνιο με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo, αναμένονται παροδικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά και νότια με πιθανότητα για τοπικές βροχές στην Ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Τις πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές ομίχλες στα κεντρικά και βόρεια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -1 έως 14 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -1 έως 19, στην Ήπειρο από 0 έως 22 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -1 έως 17, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1 έως 22 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 20, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από 7 έως 18 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 10 έως 22 βαθμούς, ενώ στο Καστελόριζο οι μέγιστες θα φτάσουν στους 22-23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Ιόνιο ανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ και πιθανώς στα ανατολικά έως 6 μποφόρ, Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν απο διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 9 έως 15-16 βαθμούς.

Σάκης Αρναούτογλου: Και επίσημα Μεσογειακός Κυκλώνας

Και επίσημα Μεσογειακός Κυκλώνας τις τελευταίες ώρες το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό ΓΚΛΟΡΙΑ στην Καρδιά της Μεσογείου με εμφανές το μάτι του, οπως σας το έδειξα χθες ότι θα μετατρέπονταν και στο υψηλής ανάλυσης προγνωστικό μοντέλο της ΕΡΤ3 κινούμενο νοτιοανατολικότερα και για την Παρασκευή!

Για τη Σικελία και την Καλαβρία, δεν μπορούν να αποκλειστούν και πάλι μεγάλες ποσότητες βροχής σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το επόμενο 24ωρο σε συνδυαμό με θυελλώδεις ανέμους. Οι κάτοικοι της Μάλτας,θα πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για πιθανά έντονα καιρικά φαινομενα.

Στη συνέχεια, η ΓΚΛΟΡΙΑ αναμένεται να αναχωρήσει προς το Λιβυκό Πέλαγος μεταξύ της Κρήτης και των ακτών της Βόρειας Αφρικής. Ειδικά για τη ναυτιλία, ένας Medicane (μεσογειακός κυκλώνας) παραμένει επικίνδυνος με ριπές άνω των 120 χιλιομέτρων την ώρα στην ανοιχτή θάλασσα.

Επισήμως, λόγος για ένα Medicane γίνεται από μέσες ταχύτητες ανέμου 112 χιλιομέτρων την ώρα και πάνω. Αυτό συμβαίνει όταν μεγάλες μάζες νερού εξατμίζονται πάνω από την ακόμα ζεστή Μεσόγειο Θάλασσα και σχηματίζονται καταιγίδοφόρα σύννεφα.

Η περιστροφή της γης τους αναγκάζει να περιστρέφονται ενώ τα ρεύματα που κυριαρχούν στα κατώτερα στρώματα προς το κέντρο του συστήματος διαλύουν ξανά τα σύννεφα και δημιουργείται το αδύναμο μάτι που είναι χαρακτηριστικό των Medicanes.

Σε αντίθεση με τις τροπικές καταιγίδες (τυφώνες), οι ισχυρότερες ριπές ανέμου σε ένα medicane παρατηρούνται γύρω από τις καταιγίδες και όχι κοντά στο μάτι και οι οποίες μπορούν και ξεπεράσουν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και να συνοδεύονται από έντονες και μεγάλης διαρκειας βροχές.

Διαβάστε επίσης:

Κορωπί: Νεκρή εντοπίστηκε η γυναίκα που αγνοείτο στη θαλάσσια περιοχή Νησί Ντούνη

ΕΟΔΥ: Πού μπορείτε να κάνετε σήμερα δωρεάν rapid test

Καιρός: Τι είναι ο μεσογειακός κυκλώνας και ποια περιοχή της Ελλάδας θα επηρεάσει (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:15