search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:36
MENU CLOSE

Οι αναπηρίες γεννούν δημιουργίες…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2201
27-10-2021
30.10.2021 07:00
theatro-new

Είδα το Σάββατο – και το χάρηκα – το βραβευμένο με Πούλιτζερ «Πόσο κοστίζει να ζεις;» της Μαρτίνα Μάγιοκ, που παρουσιάζεται εδώ και λίγες μέρες στο θέατρο Πόρτα, σε σκηνοθεσία του χαρισματικού Θωμά Μοσχόπουλου. Ένα έργο που αμφισβητεί τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για τα άτομα με αναπηρία και εμβαθύνει στους τρόπους με τους οποίους η κοινωνική τάξη, η φυλή, η εθνικότητα και ο πλούτος μπορούν να δημιουργήσουν χάσματα μεταξύ των ανθρώπων, ακόμη και αν εκείνοι λαχταρούν τη σύνδεση.


Το «Πόσο κοστίζει να ζεις;» καλεί το κοινό να εξετάσει διαφορετικές οπτικές των προνομίων και της ανθρώπινης επαφής μέσα από δύο ζευγάρια αταίριαστων ατόμων: ενός πρώην οδηγού φορτηγού και της πρώην γυναίκας του, που πρόσφατα έμεινε παράλυτη, κι ενός υπερόπτη νεαρού με εγκεφαλική παράλυση και της νέας του φροντίστριας.
Η υπόθεση. Τέσσερις άνθρωποι πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τις αναπηρίες τους. Για δύο από αυτούς οι αναπηρίες είναι εξωτερικές, αλλά όλοι ανακαλύπτουν ότι κρύβουν εσωτερικές, καθώς μάχονται ανά ζεύγη για να επανακαθορίσουν τις αξίες τους. Αξίες που ψυχορραγούν μετά τα πλήγματα μιας αμείλικτης πραγματικότητας, που συνθλίβει τις ανθρώπινες προσδοκίες με κυνισμό.

Τι σημαίνει να ζεις τελικά; Να επιβιώνεις απλώς ή κάτι περισσότερο; Και ποιο είναι το κόστος που πρέπει να καταβάλεις; Πόσο αντέχεται η απομόνωση που επιβάλλει ο τρόπος μιας παραγωγικής ζωής, προκειμένου να τα βγάλεις πέρα οικονομικά; Ποιοι είναι οι παρίες τού σήμερα και πόσο εύκολο είναι να χαθούν όλα από τη μια στιγμή στην άλλη;


Η συγγραφέας. Η Μαρτίνα Μάγιοκ (Martyna Majok) γεννήθηκε στο Μπίτομ της Πολωνίας το 1985. Σε ηλικία πέντε ετών μετανάστευσε με τη μητέρα της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσι, σε μία περιοχή μεταναστών της εργατικής τάξης, όπου και φοίτησε στα πρώτα της σχολεία. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Σικάγο, του Γέιλ και της διάσημης σχολής Julliard της Νέας Υόρκης.

INFO
Μετάφραση-σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος. Σκηνικά-κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας. Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος. Παίζουν: Μελαχρινός Βελέντζας, Αμαλία Καβάλη, Ειρήνη Μακρή, Φώτης Στρατηγός
Μέρες και ώρες παραστάσεων: Έως 14 Νοεμβρίου: Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00. Από 22 Νοεμβρίου: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Διαβάστε επίσης:

Τσαβούσογλου: «Ο Δένδιας κλαίγεται σαν μικρό παιδί – Εκβιασμοί προς ΗΠΑ»

Eurostat: Aντιμέτωπο με τον κίνδυνο φτώχειας ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δικαιώθηκα ηθικά, αλλά φοβάμαι – Πιστεύω ότι η Κακαράτζουλα είχε συνεργούς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:36