search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:09
MENU CLOSE

Η βιταμίνη που δεν πρέπει να παίρνουν όλοι – Τα οφέλη, οι παρενέργειες και οι προφυλάξεις

04.11.2021 09:21
vitamines-new

Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή, δηλαδή είναι μια βιταμίνη που διαλύεται στο λίπος. Βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, όπως φυτικά έλαια, δημητριακά, κρέας, πουλερικά, αυγά και φρούτα.

Η βιταμίνη Ε είναι μια σημαντική βιταμίνη που απαιτείται για τη σωστή λειτουργία πολλών οργάνων του σώματος. Είναι επίσης αντιοξειδωτικό. Η βιταμίνη Ε που υπάρχει φυσικά στα τρόφιμα (RRR-alpha-tocopherol) είναι διαφορετική από την ανθρωπογενή βιταμίνη Ε που υπάρχει στα συμπληρώματα (all-rac-alpha-tocopherol).

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε είναι σπάνια, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με ορισμένες γενετικές διαταραχές και σε πρόωρα βρέφη πολύ χαμηλού βάρους. Χρησιμοποιείται επίσης για πολλές άλλες καταστάσεις, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν πολλές από αυτές τις άλλες χρήσεις.

Βιταμίνη Ε: Χρήσεις και αποτελεσματικότητα

Η βιταμίνη Ε είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματική για τα εξής:

Μια κληρονομική πάθηση που επηρεάζει τον κινητικό έλεγχο (αταξία με ανεπάρκεια βιταμίνης Ε ή AVED): Η λήψη βιταμίνης Ε από το στόμα είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της σχετικής ανεπάρκειας λόγω αυτής της γενετικής διαταραχής της κίνησης.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Ε: Η λήψη βιταμίνης Ε από το στόμα είναι αποτελεσματική για την πρόληψη και τη θεραπεία της ανεπάρκειας βιταμίνης Ε.

Η βιταμίνη Ε είναι ενδεχομένως αποτελεσματική για τα εξής:

Νόσος Αλτσχάιμερ

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε από το στόμα δεν φαίνεται να εμποδίζει την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Αλλά σε άτομα που πάσχουν ήδη από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η λήψη βιταμίνης Ε μαζί με ορισμένα φάρμακα κατά του Αλτσχάιμερ μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια μνήμης.

Β-θαλασσαιμία

Είναι μια διαταραχή του αίματος που μειώνει τα επίπεδα πρωτεΐνης στο αίμα, η οποία ονομάζεται αιμοσφαιρίνη. Η λήψη βιταμίνης Ε από το στόμα φαίνεται να ωφελεί τα παιδιά με αυτή τη διαταραχή του αίματος.

Κράμπες περιόδου (δυσμηνόρροια)

Η λήψη βιταμίνης Ε από το στόμα για 2 ημέρες πριν και για 3 ημέρες μετά την έναρξη της αιμορραγίας φαίνεται να μειώνει τον πόνο και την απώλεια αίματος κατά την εμμηνόρροια.

Ανεπάρκεια G6PD

Είναι μια κληρονομική διαταραχή που προκαλεί τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων ως απόκριση στο στρες. Η λήψη βιταμίνης Ε από το στόμα, μόνη της ή μαζί με σελήνιο, μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με αυτήν την πάθηση.

Αιμορραγία μέσα στο κρανίο (ενδοκρανιακή αιμορραγία)

Η λήψη βιταμίνης Ε από το στόμα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο αιμορραγίας στο κρανίο σε πρόωρα βρέφη.

Ενδοκοιλιακή αιμορραγία

Είναι η αιμορραγία μέσα ή γύρω από τις γεμάτες με υγρό περιοχές (κοιλίες) του εγκεφάλου. Η χορήγηση βιταμίνης Ε από το στόμα σε πρόωρα βρέφη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αιμορραγίας στον εγκέφαλο. Αλλά η χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη του αίματος (σήψη) σε αυτά τα βρέφη.

Ανδρική υπογονιμότητα

Η λήψη βιταμίνης Ε από το στόμα βελτιώνει τα ποσοστά εγκυμοσύνης σε ζευγάρια όπου ο άνδρας έχει προβλήματα γονιμότητας. Αλλά η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης Ε μαζί με βιταμίνη C δεν φαίνεται να παρέχει τα ίδια οφέλη.

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH)

Είναι το οίδημα (φλεγμονή) και η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ σε άτομα που πίνουν λίγο ή καθόλου αλκοόλ. Η καθημερινή λήψη βιταμίνης Ε από το στόμα φαίνεται να βελτιώνει τη φλεγμονή και τους ηπατικούς δείκτες αυτής της μορφής ηπατικής νόσου σε ενήλικες και παιδιά.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS)

Η λήψη βιταμίνης Ε από το στόμα φαίνεται να μειώνει το άγχος, την λαιμαργία και την κατάθλιψη σε ορισμένα άτομα με PMS.

Βιταμίνη Ε: Παρενέργειες

Όταν λαμβάνεται από το στόμα

Η βιταμίνη Ε είναι πιθανώς ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, εφόσον λαμβάνεται σε δόσεις χαμηλότερες από 1.000 mg ημερησίως. Αυτό αντιστοιχεί με 1.100 IU (διεθνείς μονάδες) συνθετικής βιταμίνης Ε (all-rac-alpha-tocopherol) ή 1.500 IU φυσικής βιταμίνης E (RRR-alpha-tocopherol). Ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών αυξάνεται με υψηλότερες δόσεις.

Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

ναυτία

κόπωση

πονοκέφαλο

αιμορραγία

Η βιταμίνη Ε είναι πιθανώς μη ασφαλής όταν λαμβάνεται σε δόσεις μεγαλύτερες από 1.000 mg ημερησίως.

Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα

Η βιταμίνη Ε είναι πιθανώς ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους.

Όταν λαμβάνεται σε εισπνεόμενη μορφή

Η βιταμίνη Ε είναι πιθανώς μη ασφαλής. Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και άλλων προϊόντων ατμίσματος που περιέχουν οξική βιταμίνη Ε (vitamin E acetate) έχει συνδεθεί με σοβαρό τραυματισμό των πνευμόνων σε μερικούς ανθρώπους.

Βιταμίνη: Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις – Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ παίρνουν βιταμίνη Ε

Εγκυμοσύνη

Όταν χρησιμοποιείται στη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα, η βιταμίνη Ε είναι πιθανώς ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μην παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης Ε κατά τους πρώτους δύο μήνες της εγκυμοσύνης χωρίς να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Μπορεί να είναι επιβλαβές για το μωρό.

Αργότερα η μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Ε είναι:

800 mg σε ηλικίες 14-18 ετών

1.000 mg σε ηλικίες άνω των 18 ετών

Παιδιά

Η βιταμίνη Ε είναι πιθανώς ασφαλής όταν λαμβάνεται κατάλληλα από το στόμα. Όμως τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη δόσεων βιταμίνης Ε υψηλότερες από τα ημερήσια ανώτατα όρια.

Αυτά τα όρια είναι:

300 IU σε παιδιά 1-3 ετών

450 IU σε παιδιά 4-8 ετών

900 IU σε παιδιά 9-13 ετών

1.200 IU σε παιδιά 14-18 ετών

Αιμορραγικές διαταραχές

Η βιταμίνη Ε μπορεί να επιδεινώσει τις αιμορραγικές διαταραχές. Εάν έχετε αιμορραγική διαταραχή, αποφύγετε τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε.

Καρδιακές παθήσεις

Η βιταμίνη Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου σε άτομα με ιστορικό καρδιακής νόσου. Άτομα με ιστορικό καρδιακής νόσου θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη δόσεων βιταμίνης Ε μεγαλύτερες από 400 IU ημερησίως.

Διαβήτης

Η βιταμίνη Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε άτομα με διαβήτη. Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη δόσεων βιταμίνης Ε μεγαλύτερες από 400 IU ημερησίως.

Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου

Η βιταμίνη Ε μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να επιστρέψει αυτός ο καρκίνος. Μην παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης Ε σε δόσεις μεγαλύτερες από 400 IU ημερησίως.

Αδύναμα και εύθραυστα οστά (οστεοπόρωση)

Η άσκηση χρησιμοποιείται μερικές φορές από άτομα με οστεοπόρωση για τη βελτίωση της αντοχής των οστών. Η άσκηση και η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης Ε και βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τα οφέλη της άσκησης στη δύναμη των οστών.

Καρκίνος του προστάτη

Η βιταμίνη Ε μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Η επίδραση της βιταμίνης Ε σε άτομα που έχουν επί του παρόντος καρκίνο του προστάτη δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα

Είναι μια κληρονομική πάθηση των ματιών που προκαλεί κακή νυχτερινή όραση και απώλεια της πλάγιας όρασης. Η συνθετική βιταμίνη Ε (all-rac-alpha-tocopherol) 400 IU φαίνεται να επιταχύνει την απώλεια όρασης σε άτομα με αυτήν την πάθηση. Αλλά πολύ χαμηλότερες ποσότητες (3 IU) δεν φαίνεται να έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Εάν έχετε αυτή την πάθηση, είναι καλύτερο να αποφύγετε τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Η βιταμίνη Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου σε ορισμένα άτομα με ιστορικό εγκεφαλικού. Τα άτομα με ιστορικό εγκεφαλικού θα πρέπει να αποφεύγουν την λήψη δόσεων βιταμίνης Ε μεγαλύτερες από 400 IU ημερησίως.

Χειρουργική επέμβαση

Η βιταμίνη Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε συμπληρώματα βιταμίνης Ε τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

Πηγή: iatropedia

Photos By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Η πολύτιμη αίσθηση που επηρεάζει εκτός της γεύσης και της όσφρησης

Κορωνοϊός: Πάνω από 6.000 κρούσματα για ακόμα μία ημέρα

Βούρτσισμα δοντιών: Τα λεπτά που απαιτούνται και ο ρόλος της τεχνικής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:09