search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 21:16
MENU CLOSE

Κοιλιοκάκη: Τι είναι – Τα ανησυχητικά συμπτώματα

05.11.2021 11:07
diatrofi_new

Αισθάνεστε φούσκωμα ή πόνο στην κοιλιά; Αντιμετωπίζετε συχνά στομαχικά και εντερικά προβλήματα όπως διάρροια ή ναυτία και θεωρείτε ότι το στρες ή κάτι που έτυχε να φάτε ευθύνεται για τα συμπτώματά σας;

Έχετε αναλογιστεί ότι ίσως φταίει η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια κολλώδης πρωτεΐνη που περιέχεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι και, σε ανθρώπους με γενετική προδιάθεση, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του λεπτού εντέρου.

Αποτέλεσμα αυτής της φλεγμονής μπορεί να είναι διάφορες λειτουργικές διαταραχές, από μια απλή ευαισθησία στη γλουτένη -η οποία όμως επηρεάζει έως και το 11% του πληθυσμού- μέχρι την πιο σοβαρή κοιλιοκάκη, αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχει περίπου το 1%.

Η κοιλιοκάκη προσβάλλει περίπου δύο φορές συχνότερα τις γυναίκες από τους άνδρες, χρειάζεται κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια για να διαγνωστεί και και σε ποσοστό 15% είναι κληρονομική. Η συνηθέστερη ηλικία διάγνωσης της κοιλιοκάκης είναι μεταξύ 30 και 40 ετών, ωστόσο μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης είναι σε μεγάλη συχνότητα μη-ειδικά και πολλές φορές συγχέονται με αυτά τροφικών αλλεργιών ή δυσανεξιών σε τρόφιμα. Για παράδειγμα, τα πιο κοινά συμπτώματα όπως διάρροια, φούσκωμα ή πόνος στην κοιλιά και ναυτία μπορούν εύκολα να θεωρηθούν αποτέλεσμα άλλων προβλημάτων, όπως το υπερβολικό στρες ή κάποια διατροφική διαταραχή.

Υπάρχουν, όμως, και άλλα, γενικότερα συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν τη νόσο, όπως:

-Απώλεια βάρους

-Αδυναμία

-Έλλειψη όρεξης

-Έλλειψη σιδήρου και αναιμία

-Οστεοπόρωση

-Δυσκολία σύλληψης παιδιού ή αποβολές

-Ανεπάρκεια σε βιταμίνες και μέταλλα

Εάν, λοιπόν, παρουσιάζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, ένα απλό τεστ συμπτωμάτων μπορεί να σάς βοηθήσει να διαπιστώσετε αν αυτά οφείλονται στην κοιλιοκάκη ή σε κάποια άλλη διαταραχή σχετιζόμενη με τη γλουτένη, όπως η ευαισθησία στη γλουτένη/σιτάρι και η αλλεργία στο σιτάρι.

Πηγή: ygeiamou

Photo By Pixabay

Πλεύρης: Στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα για την τρίτη δόση – Με self test οι ανήλικοι στους μεικτούς χώρους (videos)

Καρκίνος του εντέρου: Οι 6 σημαντικές πληροφορίες και η διατροφή για να τον αποφύγετε (Photos)

Ποιος καφές δεν «βλάπτει» το στομάχι σας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 21:10