search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:01
MENU CLOSE

Δεύτερη ευκαιρία για αποζημίωση ειδικού σκοπού – Ποιοι και πώς μπορούν να τη λάβουν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2202
4/11/2021
07.11.2021 07:00
atm_new

Τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλιο του 2021 να διεκδικήσουν εκ των υστέρων την επιδότηση από 1.000 έως 4.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων, δίνει η ΑΑΔΕ με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των ενστάσεων.

Οι κλάδοι που εντάσσονται στην ενίσχυση είναι ο τουρισμός, οι μεταφορές, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι παιδότοποι, τα πάρκα αναψυχής και η οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων.

Έτσι, λοιπόν, δεύτερη ευκαιρία δίνεται στις επιχειρήσεις που κόπηκαν από την αποζημίωση ειδικού σκοπού και μπορούν πλέον να υποβάλουν νέα αίτηση προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία και παραστατικά που αποδεικνύουν ότι πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του νόμου προκειμένου να λάβουν τα ποσά της επιδότησης, η οποία είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη, ανεκχώρητη και δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο.

Τα ποσά της αποζημίωσης που έχει ήδη καταβληθεί σε πάνω από 100.000 επιχειρήσεις ανέρχονται σε 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους, σε 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους και σε 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή υποκατάστημα στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας η ενίσχυση είναι 500 ευρώ για όσες απασχολούν έως 5 εργαζόμενους, 1.000 ευρώ για 6-20 εργαζόμενους και 2.000 ευρώ για 21-49 εργαζόμενους.

Οι επιχειρήσεις που θα υποβάλουν ένσταση θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων και τα εξής:

Δικαιούχοι

Την αποζημίωση μπορούν να λάβουν:

1. Οι φορείς που ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων της Γενικής Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού την 1η Απριλίου 2021, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

2. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, με εξαίρεση τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτηρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα.

Προϋποθέσεις

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού καταβάλλεται στους δικαιούχους εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Είναι μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις (μικρές είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει 10 εκατ. ευρώ, ενώ πολύ μικρές είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ).

2. Έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως.

3. Έχουν ενεργό κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 1.4.2021, που ανήκει στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, ή τα ακαθάριστα έσοδά τους ενεργού κατά την 1.4.2021 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 1.4.2021.

4. Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.

5. Δεν έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) καθ’ όλη την περίοδο αυτή.

6. Δεν έχει ανασταλεί, μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής ισχύος της παρούσας, η χρήση του ΑΦΜ τους για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (εξαφανισμένος έμπορος), όπως αυτό προκύπτει από το φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ.

7. Έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Φεβρουαρίου 2020.

8. Έχουν διατηρήσει από την 1η Μαΐου 2021 έως την 30ή Ιουνίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχαν κατά την 1η Μαΐου 2021.

Ο αιτών ενημερώνεται ψηφιακά από την ΑΑΔΕ αναφορικά με την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής του. Το ποσό της ενίσχυσης καταβάλλεται εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό της δικαιούχου επιχείρησης. Το IBAN δηλώνεται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ.

Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων, υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων, ζητείται η άμεση επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης εντόκως από την ημερομηνία που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου ενώ οι λήπτες της αποζημίωσης υποχρεούνται να υποβάλουν στα αρμόδια όργανα κάθε σχετικό στοιχείο, έγγραφο ή άλλη πληροφορία τους ζητηθεί.

Διαβάστε επίσης

«Εξοικονομώ 2021»: H «παγίδα» και ο τελικός οδηγός του προγράμματος

Εφορία: Στα χέρια της ΑΑΔΕ λίστες με αδήλωτα εισοδήματα εξωτερικού – Πώς φορολογούνται

ΔΕΗ: Πάνω από 4 δισ. ευρώ οι προσφορές για την ΑΜΚ – Στο ανώτατο εύρος τιμής διάθεσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48