search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 18:15
MENU CLOSE

Evergrande: Νέα αθέτηση πληρωμών κινεί τις διαδικασίες πτώχευσής της

10.11.2021 20:25
evergrande-new

Η αντίστροφη μέτρηση για την οριστική πτώχευση του κινεζικού κολοσσού ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει.

Σήμερα υπήρξε νέα αθέτηση πληρωμής τόκων σε διεθνείς επενδυτές, που ο όμιλος απέτυχε να καταβάλλει.

O όμιλος DMSA που είχε επενδύσει σε ομόλογα της κινεζικής εταιρείας μέχρι και τη λήξη της περιόδου χάριτος, σήμερα, δεν έχει λάβει τις αναλογούσες πληρωμές τόκων και ως εκ τούτου προετοιμάζεται να ξεκινήσει τη διαδικασία πτώχευσης κατά της Evergrande, ενώ καλεί όλους τους ομολογιούχους επενδυτές του κινεζικού κολοσσού να συμμετάσχουν.

Ο όμιλος China Evergrande, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων στην Κίνα, αθέτησε τις πληρωμές τόκων σε δύο ομόλογα τον Σεπτέμβριο, για τα οποία είχε περίοδο χάριτος 30 ημερών που έληξε τον Οκτώβριο. Ωστόσο, λίγο πριν τη λήξη της περιόδου χάριτος, το κοινό παραπλανήθηκε από φήμες για δήθεν πληρωμή των τόκων. Και τα διεθνή ΜΜΕ θεώρησαν αληθείς τις φήμες.

Μόνο η DMSA – Deutsche Marktscreening Agentur (German Market Screening Agency) ήδη από εκείνη την εποχή αναγνώρισε την αθέτηση υποχρεώσεων και απέδειξε σε μελέτη της ότι η χρεοκοπία της Evergrande, της πιο χρεωμένης εταιρείας στον κόσμο, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μια “Μεγάλη Επαναφορά”, δηλαδή στην τελική κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

“Αλλά, ενώ η διεθνής χρηματοπιστωτική αγορά έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής τη χρηματοοικονομική αναταραχή που σχετίζεται με τον κολοσσό Evergrande με αξιοσημείωτη εμπιστοσύνη (σ.σ. ότι δεν θα καταρρεύσει) – μπορεί επίσης να πει κανείς -με αξιοσημείωτη αφέλεια- ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Fed επιβεβαίωσε την άποψή μας χθες”, σημειώνει ο ανώτερος αναλυτής της DMSA, Dr. Marco Metzler. “Στην τελευταία της έκθεση σταθερότητας, επεσήμανε ρητά τους κινδύνους που θα μπορούσε να έχει μια κατάρρευση της Evergrande για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα”.

Για να μπορέσει να υποβάλει αίτηση πτώχευσης κατά της εταιρείας ως πιστωτής, η ίδια η DMSA επένδυσε σε ομόλογα Evergrande, των οποίων η περίοδος χάριτος έληξε σήμερα (10 Νοεμβρίου 2021). Συνολικά, η Evergrande θα έπρεπε να πληρώσει 148,13 εκατ. δολάρια σε τόκους για τρία ομόλογα το αργότερο σήμερα. “Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει κανένα τόκο για τα ομόλογά μας”, εξηγεί ο Metzler. Και προσθέτει, “Με τις τράπεζες στο Χονγκ Κονγκ να κλείνουν για σήμερα, είναι βέβαιο ότι αυτά τα ομόλογα έχουν χρεοκοπήσει”.

Επίσης, ο ανώτερος αναλυτής της DMSA, Metzler επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Evergrande είναι πως και τα 23 εκκρεμή ομόλογα της κινεζικής εταιρείας έχουν ρήτρα cross-default. “Αυτό σημαίνει ότι εάν ένα μόνο από αυτά τα ομόλογα αθετηθεί, και τα 23 εκκρεμή ομόλογα αυτομάτως περνούν σε καθεστώς default”.

Ωστόσο, αυτό δεν οδηγεί αυτόματα σε χρεοκοπία τον Όμιλο Evergrande. Για να κηρυχθεί πτώχευση, πρέπει να υποβληθεί αίτηση αφερεγγυότητας σε δικαστήριο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε από την ίδια την εταιρεία είτε από έναν ή περισσότερους πιστωτές της. Και αυτό ακριβώς είναι που σχεδιάζει η DMSA. “Η DMSA προετοιμάζει τη διαδικασία πτώχευσης κατά της Evergrande. Έχουμε ήδη σχετικές συνομιλίες με άλλους επενδυτές. Θα ήμασταν ευτυχείς εάν και άλλοι επενδυτές συμμετείχαν στην ομάδα δράσης μας”, ανέφερε ο Metzler.

“Μόλις ένα δικαστήριο ξεκινήσει τη διαδικασία αφερεγγυότητας, η Evergrande θα χρεοκοπήσει και επίσημα – και αυτό είναι μόνο θέμα ημερών”, καταλήγει το στέλεχος της DMSA.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – Γερμανία : Εφιαλτικό σενάριο για 100.000 νεκρούς αν δε ληφθούν μέτρα- Τι υποστηρίζει καθηγητής μκροβιολογίας

Μέγκαν Μαρκλ: Φοβόταν ότι ο πατέρας της θα διαρρεύσει επιστολή της προς αυτόν, δηλώνει εργαζόμενος του παλατιού

ΟΗΕ: Οι προσφυγικές ροές δεν δικαιολογούν τείχη, συρματοπλέγματα και pushbacks

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 18:15