search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 04:52
MENU CLOSE

Πουνσκράπφεν, αυστριακά κεκάκια με ρούμι και γλάσο

10.11.2021 07:00
Syntagi-new (6)

Το πουνσκράπφεν (punschkrapfen) είναι ένα κλασικό αυστριακό επιδόρπιο που μπορεί να βρει κανείς σε όλα τα ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία και σε μερικά σούπερ μάρκετ της χώρας. Είναι ένα μικρό, συνήθως τετράγωνο κέικ, το οποίο έχει εσωτερικά μαρμελάδα, κακάο και ρούμι ή γκραν μαρνιέρ και επικαλύπτεται με ένα ροζ γλάσο.

Υλικά για τη συνταγή

Για το κέικ

6 μεσαία αυγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

1 2/3 φλιτζανιού αλεύρι γ.ο.χ.

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή ένα φακελάκι ζάχαρη βανίλιας

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

1 τσιμπιά αλάτι

Για τη γέμιση

Τα περισσεύματα από τα 2 φύλλα κέικ

1 1/3 φλιτζανιού μαρμελάδα βερίκοκο

3 κουταλιές της σούπας ρούμι ή γκραν μαρνιέρ

2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο

Για το γλάσο

3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη

1 σταγόνα κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι

Εκτέλεση

Χτυπήστε με το μίξερ τους διαχωρισμένους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Διπλώστε με μια σπάτουλα απαλά το αλεύρι μέσα σε αυτό το μίγμα μαζί με το ξύσμα, προσέχοντας να μην το παρακάνετε με το ανακάτεμα. Αφήστε στην άκρη και χτυπήστε τα ασπράδια μαζί με το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν και να σχηματίζουν άκαμπτες κορυφές. Διπλώστε προσεκτικά με μια σπάτουλα τα ασπράδια στο μίγμα των κρόκων και του αλευριού, προσέχοντας πάλι να μην το παρακάνετε με το ανακάτεμα και ξεφουσκώσει το μίγμα. Στρώστε 2 ταψιά με λαδόκολλα και απλώστε ομοιόμορφα μια στρώση πάχους περίπου 1 εκατοστού από το μίγμα στο κάθε χαρτί. Θα πρέπει να έχετε δηλαδή 2 φύλλα μεσαίου μεγέθους ταψιού από το κέικ. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 8-10 λεπτά κάνοντας το τεστ της οδοντογλυφίδας και προσέχοντας να μην αρπάξουν.

Αφήστε στην άκρη να κρυώσει και κόψτε με κουπ πατ δίσκους σε τετράγωνο ή ακόμα και στρογγυλό σχήμα. Ετοιμάστε τη γέμιση, ανακατεύοντας σε ένα μπολ τα υπολείμματα από το κέικ με μια ποσότητα από τη μαρμελάδα, το κακάο και το ποτό, μέχρι να έχετε μια πηκτή αλλά ζουμερή πάστα. Βάλτε σιγά – σιγά τα υλικά διότι δεν θέλετε να καταλήξετε με ένα νερουλό μίγμα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλκοόλ ή να διορθώσετε την υφή με χυμό πορτοκαλιού. Βάλτε τη γέμιση στο ψυγείο για 30 λεπτά και όταν έχει σφίξει, στήστε τα κέικ. Πάρτε ένα κομμάτι κέικ αλείψτε το με λίγη μαρμελάδα και τοποθετήστε το στη βάση του κουπ πατ που κόψατε τα σχήματα. Συμπιέστε με το χέρι σας μια στρώση γέμισης και καπακώστε με άλλο ένα κομμάτι κέικ με λίγη μαρμελάδα. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο φτιάχνοντας παρόμοια σαντουιτσάκια και αφήστε τα στην άκρη για να προετοιμάσετε το γλάσο.

Για το γλάσο, ανακατέψτε όλα τα υλικά μέχρι να έχετε μια αραιή και λεία υφή για να βουτήξετε τα σαντουιτσάκια μέσα. Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να τα κρατήσετε και να τα καλύψτε με το γλάσο. Τοποθετήστε τα σε αντικολλητικό χαρτί να στεγνώσουν και στο ψυγείο για όλο το βράδυ.

Διαβάστε επίσης

Η πουτίγκα του παλατιού, με φρυγανιές και αρωματική κρέμα

Σφουφ, το Λιβανέζικο χρυσό κέικ με σιμιγδάλι και κουρκουμά

Λαχματζούν, η πίτσα της Μέσης Ανατολής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48