Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Θα σας κερδίσει με το υπέροχο χρυσοκίτρινό του χρώμα χάρη στον κουρκουμά που περιέχει και τα αρώματα του γλυκάνισου και του ανθόνερου.
Είναι γλυκό όσο πρέπει, δεν περιέχει αυγά, μπορεί να ετοιμαστεί σε λιγότερο από 15 λεπτά, μπορεί να γίνει και νηστίσιμο και αποτελεί το ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι.
Για ένα σκεύος 22 Χ 33 (περίπου 16 κομμάτια)
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
1 ¼ φλιτζάνι αλεύρι γ.ο.χ.
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
¾ φλιτζανιού βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κύβους
1 ¼ φλιτζανιού γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 τσιμπιά αλάτι
1 κουταλιά της σούπας κουρκουμά σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο (μπορεί να αντικατασταθεί με εκχύλισμα βανίλιας)
¼ φλιτζανιού κουκουνάρι, αμύγδαλο ασπρισμένο ή σουσάμι (για το γαρνίρισμα)
3 κουταλιές της σούπας ταχίνι για το άλειμμα του ταψιού
Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε το γάλα και ανακατέψτε καλά τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί.
Αφήστε στην άκρη να κρυώσει. Όταν είναι έτοιμο, προσθέστε το ανθόνερο, αν χρησιμοποιήσετε, ή το εκχύλισμα βανίλιας.
Στη συνέχεια ανακατέψτε σε ένα μπολ, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τον κουρκουμά και τον γλυκάνισο και μια πρέζα αλάτι.
Τρίψτε με τα ακροδάκτυλά σας το μαλακωμένο βούτυρο στο στεγνό μίγμα μέχρι η υφή να μοιάζει με ψίχουλα (μπορείτε να το κάνετε και σε επεξεργαστή τροφίμων).
Τέλος, ρίξτε το μίγμα του γάλακτος στο μίγμα σιμιγδαλιού και βουτύρου και ανακατέψτε καλά. Η ζύμη που θα σχηματιστεί θα πρέπει να είναι πηχτή.
Αλείψτε με τα χέρια σας ή με ένα πινέλο το ταχίνι στο ταψί που θα χρησιμοποιήσετε και ρίξτε τη ζύμη.
Αφήστε το να σφίξει για 10 λεπτά στο ψυγείο, στη συνέχεια διακοσμήστε χαράσσοντας το γλυκό με ένα μαχαίρι σε σταυρωτές γραμμές και τοποθετώντας ένα κουκουνάρι ή αμύγδαλο στο κέντρο του κάθε κομματιού.
Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
Το κέικ θα φουσκώσει ελαφρά. Δοκιμάστε το, κάνοντας το τεστ με την οδοντογλυφίδα και αν θέλετε, βάλτε το κάτω από το γκριλ για 1-2 λεπτά για να πάρει ένα χρυσοκόκκινο χρώμα. Αφήστε να κρυώσει και απολαύστε με το καφέ ή το τσάι σας.
Μπορεί να γίνει και νηστίσιμο, αντικαθιστώντας το βούτυρο με ένα άοσμο σπορέλαιο και το γάλα με νερό.
Διαβάστε επίσης
Μάφιν τσίζκεικ με μπισκότα γεμιστά τύπου oreo
Κουνουπιδοκεφτεδάκια στο φούρνο
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.