search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 08:56
MENU CLOSE

Κουλούρι Θεσσαλονίκης με αυγό στην καρδιά του, για το πρωινό

11.11.2021 07:00
yumurtali-sucuklu-kasarli-simit-tarifi-malzemeleri-ve-yapilisi-www-nefisyemekmutfagi-com-www-google-com-tr-nefisyemekmutfagi-com

Μια ασυνήθιστη αλλά απλή συνταγή για πρωινό, που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. Αν χρησιμοποιήσετε αγοραστό κουλούρι Θεσσαλονίκης θα ελαχιστοποιήσετε και τον χρόνο προετοιμασίας της.

Υλικά για τη συνταγή

Για τα κουλούρια με σουσάμι

1 φλιτζάνι νερό χλιαρό

1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό

½ φλιτζάνι σπορέλαιο

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 αυγό χτυπημένο με το πιρούνι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φακελάκι ξερή μαγιά

700 γραμμάρια αλεύρι περίπου ή όσο πάρει

Λίγο νερό με 2 κουταλιές της σούπας μέλι, ζάχαρη ή πετιμέζι για την επάλειψη

Σουσάμι για την επικάλυψη

Για τη γέμιση

1-2 λεπτές φέτες τυριού τσένταρ ή άλλου τυριού που λιώνει

Λίγο λεπτοκομμένο σαλάμι ή πάριζα (προαιρετικά)

1 αυγό

Λίγο αλατοπίπερο

1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο

Εκτέλεση

Για τη ζύμη, αρχικά διαλύστε καλά τη μαγιά στο χλιαρό νερό με λίγη από τη ζάχαρη και αφήστε την σκεπασμένη για 5 περίπου λεπτά μέχρι να αφρίσει ελαφρά. Αν δεν σχηματίσει μικρές φουσκάλες και δεν ενεργοποιηθεί, θα πρέπει να την πετάξετε και να χρησιμοποιήσετε άλλη. Στη συνέχεια ρίξτε στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ την ενεργοποιημένη μαγιά, το χλιαρό γάλα, το σπορέλαιο, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αυγό, το αλάτι με το αλεύρι σιγά – σιγά και χτυπήστε τα με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για λίγα λεπτά ή ζυμώστε με τα χέρια σας. Μπορεί να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι ή να πάρει λίγο περισσότερο τόσο ώστε στο τέλος να έχετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που θα ξεκολλάει από τον πάτο. Αφήστε το ζυμάρι καλά σκεπασμένο να ξεκουραστεί για 30 με 40 λεπτά. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και βάλτε σε ένα ρηχό μπολ το σουσάμι και σε ένα άλλο το νερό με το μέλι διαλυμένο. Πλάστε κορδόνια και σχηματίστε κουλούρια με τη ζύμη, βουτώντας τα πρώτα στο νερό και μετά στο σουσάμι. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήστε τα για 25 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν καλά. Για να τα κάνετε γεμιστά, αρχικά κόψτε ένα κουλούρι στη μέση κατά μήκος με ένα πριονωτό μαχαίρι. Τοποθετήστε το κάτω μέρος του κουλουριού σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι, μοιράστε τις φέτες του τυριού ολόγυρα, τις φέτες πάριζας και καπακώστε το με το άλλο κομμάτι. Σχηματίστε δηλαδή ένα σάντουιτς προσέχοντας να μην προεξέχουν πολύ οι φέτες τυριού και σαλαμιού και να αφήνουν ελεύθερο το κέντρο του για να δεχθεί το αυγό. Σε χαμηλή φωτιά βάλτε στην τρύπα του κουλουριού, το βούτυρο να λιώσει και σπάστε προσεκτικά το αυγό στο κέντρο. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση, κλείστε το καπάκι του σκεύους και μαγειρέψτε το μέχρι να σφίξει το ασπράδι, να ψηθεί ο κρόκος και να λιώσει το τυρί στη γέμιση.

Διαβάστε επίσης:

Πουνσκράπφεν, αυστριακά κεκάκια με ρούμι και γλάσο

Μπουκίτσες κάστανου σε τραγανό μπέικον

Η πουτίγκα του παλατιού, με φρυγανιές και αρωματική κρέμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 08:55