search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:47
MENU CLOSE

Αυθεντικός Μαραθώνιος: Πώς να αντιμετωπίσετε το αίμα, τα δάκρυα και τον ιδρώτα

12.11.2021 16:02
ayra_35os_aythentikos_marathonios_b

Αν ποτέ είχατε διάρροια, ερεθισμένες θηλές ή φαγούρα κατά τη διάρκεια του τρεξίματος και ντραπήκατε να ρωτήσετε ακόμη και τον κολλητό σας, να ξέρετε ότι δεν συμβαίνει μόνο σε σας. Οι περισσότεροι δρομείς και ειδικά οι επαγγελματίες, εκδηλώνουν λόγω του τρεξίματος αρκετά προβλήματα στο σώμα, τα οποία μάλιστα είναι και ταμπού.

Οι ειδικοί προπονητές του μη κερδοσκοπικού Αμερικανικού Συμβουλίου για την Ασκηση (American Council on Exercise), που κάθε χρόνο παρέχει εκπαίδευση και πιστοποιήσεις σε χιλιάδες γυμναστές στις ΗΠΑ, άφησαν τις ντροπές και μιλούν στο εγχειρίδιο των προπονητών τους ανοιχτά για μικρά καθημερινά θέματα που ταλαιπωρούν συχνά όσους τρέχουν μεγάλες αποστάσεις. Αν είστε μαραθωνοδρόμος αποκλείεται να μη σας έχει συμβεί έστω ένα από αυτά!

Μαύρα νύχια-παράσημα

Υπάρχει και σχετικό δρομικό ανέκδοτο: Πώς θα αναγνωρίσεις έναν μαραθωνοδρόμο σε μια παραλία γυμνιστών; Από τα μαύρα νύχια. Αν τρέχετε μεγάλες αποστάσεις και δεν σας έχει συμβεί, ποτέ, τότε είστε πολύ τυχερός. Ουσιαστικά προκαλείται αιμάτωμα κάτω από το νύχι. Δεν είναι κάτι το τρομερό, πολλοί το θεωρούν «δρομικό παράσημο».

Αιτίες. Τα μαύρα νύχια συχνά δημιουργούνται από το χτύπημα των δακτύλων στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού, όταν τα υποδήματα είναι στενά ή όταν τα ακροδάκτυλα των ποδιών τρίβονται στη ραφή της κάλτσας. Οι δρομείς που κάνουν κατηφορικές διαδρομές εκδηλώνουν πιο συχνά το πρόβλημα, επειδή τα πόδια στριμώχνονται στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού. Πιο εύκολα μαυρίζουν τα νύχια δρομέων στα θερμά κλίματα καθώς με τη ζέστη πρήζονται περισσότερο τα πόδια.

Πρόληψη. Αν ένα μαύρο νύχι έχει απλώς άσχημη όψη αλλά δεν σας πονά, λέει η βρετανίδα Σαμ Μέρφι, προπονήτρια και αρθρογράφος ειδική σε θέματα φίτνες, τότε μην του δίνετε σημασία. Είτε θα μεγαλώσει είτε -το πιθανότερο- θα βγει. Αν όμως νιώθετε πόνο ή πίεση πίσω από το νύχι, ίσως να χρειαστεί να απευθυνθείτε σε γιατρό. Οπως και να έχει, βεβαιωθείτε ότι φοράτε το σωστό νούμερο παπούτσι για τρέξιμο, το οποίο είναι ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που φοράτε για το περπάτημα. Εχετε πάντοτε κομμένα νύχια και φροντίστε όσο μπορείτε τα πόδια σας να παραμένουν στεγνά. Αποφύγετε τις βαμβακερές κάλτσες.

Το μετάλλιό μου για μια τουαλέτα

Μπορεί το τρέξιμο να είναι καλό για τη διατήρηση της καλής κινητικότητας του εντέρου, αλλά υπάρχουν και οι κακές στιγμές. Οπως το να σας έρθει επείγουσα ανάγκη κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης ή σε έναν αγώνα. Μην ανησυχείτε, δεν είστε μόνος!

Συμπτώματα.  Φούσκωμα, πρήξιμο και διάρροια στη διάρκεια του τρεξίματος ή με την ολοκλήρωσή του.

Αιτίες. Μπορεί να φταίει η μειωμένη συγκέντρωση αίματος στο στομάχι (αφού το αίμα συγκεντρώνεται στους μυς). Εάν συμβαίνει συχνά πρέπει να κάνετε εξέταση για ευερέθιστο έντερο ή ανοχή στη λακτόζη, τα αποτελέσματα των οποίων ενισχύονται με την άσκηση. Αφυδάτωση και αρνητικό ισοζύγιο ηλεκτρολυτών ίσως σχετίζονται με τη διάρροια.

Πρόληψη. Το πρόβλημα εμφανίζεται πιο συχνά σε νέους δρομείς και ίσως σταματήσει από μόνο του όταν χάσετε μερικά κιλά. Σε κάθε περίπτωση αποφεύγετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και καφέ ή τσάι πριν από την προπόνηση. Προσπαθήστε να πίνετε 1,5-2 λίτρα νερό την ημέρα ώστε να παραμένετε ενυδατωμένοι. Οταν πρόκειται να κάνετε longrun, καταναλώνετε ενεργειακά ποτά. Να έχετε φάει τουλάχιστον δύο ώρες πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο ώστε να έχετε χωνέψει. Και προσέξτε την τροφοδοσία σας: τα ενεργειακά τζελ είναι καλά, αλλά δεν είναι όλα τα στομάχια ίδια!

Τα σπυράκια δεν είναι μόνο για εφήβους

Οι δερματικοί ερεθισμοί – δρωτσίλες και σύγκαμα – στις μασχάλες, στο εσωτερικό των μηρών και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι μια δυσάρεστη, αλλά αναπάντεχα συνηθισμένη ενόχληση για τους δρομείς. Στις γυναίκες, σπυράκια εμφανίζονται πιο συχνά στην πλάτη και στο πρόσωπο, αλλά ειδικότερα σε σημεία όπου το ρούχο εφάπτεται με το δέρμα, όπως για παράδειγμα κάτω από το στηθόδεσμο.

Πρόληψη. Για να μη βγάζετε σπυράκια λόγω της άσκησης, θα πρέπει να κάνετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε μπάνιο μετά την άσκηση και φυσικά να αλλάζετε ρούχα. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιείτε σαπούνι ειδικό για την ακμή. Οι γυναίκες θα ήταν καλό να αποφεύγουν το μακιγιάζ στη διάρκεια της άσκησης· άλλο ο αθλητισμός και άλλο το κλάμπινγκ. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό χωρίς λάδι και καλύτερα τζελ αντί για κρέμα, που να είναι ειδικό για το πρόσωπο και τον λαιμό. Αλείψτε σε όλα τα σημεία που χρειάζεται. «Για να αποφύγετε τα συγκάματα μπορείτε να χρησιμοποιείτε βαζελίνη», λέει η Σαμ Μέρφι, «Αν έχετε δερματικούς ερεθισμούς, χρησιμοποιήστε αντιμυκητιακή λοσιόν ή κρέμα ώστε να περιορίσετε την κοκκινίλα και τη φαγούρα.

Επτά χιλιόμετρα φαγούρα

Οταν ξεκινάτε το τρέξιμο, ίσως έχετε αίσθημα φαγούρας στα πόδια που γίνεται τόσο έντονη ώστε να πρέπει να διακόψετε την άσκηση και να ξυστείτε. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν έχετε να ασκηθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν η φαγούρα συνοδεύεται από εξάνθημα (κοκκινίλα), τότε πρόκειται για αναφυλαξία.

Αιτίες. Η πιο συχνή αιτία προέρχεται μέσα από το δέρμα και όχι πάνω σε αυτό, όπως έχουμε την αίσθηση. Οταν ασκούμαστε, χιλιάδες τριχοειδή αγγεία και φλέβες μέσα στους μυς διαστέλλονται γρήγορα για να φιλοξενήσουν ακόμη περισσότερο αίμα. Εάν είμαστε ήδη σε καλή φυσική κατάσταση, τα εν λόγω τριχοειδή αγγεία παραμένουν διευρυμένα, επιτρέποντας άφθονη ροή του αίματος. Η διαστολή τους στους αρχάριους ωθεί τα γειτονικά νεύρα να στείλουν ερεθίσματα στον εγκέφαλο, που στη συνέχεια μεταφράζονται ως αίσθημα φαγούρας.

Πρόληψη. Το πρόβλημα θα εξαφανιστεί μόλις η φυσική σας κατάσταση γίνει καλύτερη. Αλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα στα πόδια είναι το ξηρό δέρμα, οπότε χρησιμοποιήστε ενυδατική λοσιόν. Επίσης, μπορεί να προκληθεί και από απορρυπαντικό πλυντηρίου, γι’ αυτό βάλτε στο πρόγραμμα περισσότερο νερό για ξέβγαλμα ή αλλάξτε απορρυπαντικό με ένα πιο ουδέτερο (δίχως χρώμα ή άρωμα).

Τρέξιμο «αεριωθούμενο»

Στους πρωτάρηδες ακούγεται αστείο, αλλά όσοι έχετε λάβει μέρος σε έναν σεβαστό αριθμό ομαδικών προπονήσεων ή αγώνων μαθαίνετε να το συνηθίζετε. Η απελευθέρωση αερίων (για να το πούμε κομψά) γίνεται κάτι τόσο φυσικό όσο το ίδιο σας το τρέξιμο. Εάν είστε μόνος σας, βέβαια, κανένα πρόβλημα. Εάν όμως τρέχετε σε ομάδα ή με παρέα, υπάρχουν πάντα ηθικές αναστολές.

Αιτίες. Αν έχετε διανύσει πολλά χιλιόμετρα τρέχοντας, σε κάποια φάση θα έχετε αέρια τα οποία θα πρέπει να τα απελευθερώσετε εκείνη τη στιγμή, διότι δεν είναι εύκολο, αλλά ούτε και πρέπει να τα κρατήσετε. Οι αιτίες που προκαλούν αέρια στους δρομείς είναι οι ίδιες με αυτές που προκαλούν διάρροια.

Πρόληψη. Μπορείτε επιπλέον να αποφύγετε ή να μειώσετε τα αέρια εάν δεν καταναλώνετε τρόφιμα που προκαλούν αέρια (ζαχαρώδη, φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά, πίτουρο, φασόλια) για τρεις ώρες πριν από την άσκηση. Ο καθένας μας καταπίνει μικρές ποσότητες αέρα όταν τρώμε ή πίνουμε, και περισσότερο με το καλαμάκι. Οσο πιο γρήγορα τρώμε τόσο πιο πολύ αέρα καταπίνουμε και τόσο περισσότερα αέρια προκαλούνται.

Αιμορροΐδες

ΟΚ, ας μην κάνουμε και εδώ πλάκα με τον τίτλο. Κάποιοι δρομείς παραπονιούνται για αιμορραγία και έντονη δυσφορία στην περιοχή του πρωκτού όταν τρέχουν. Πραγματικά δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα του κόσμου.

Αιτίες. Οι αιμορροΐδες δεν είναι τίποτε άλλο από διογκωμένες φλέβες του πρωκτού. Μπορούν να φουντώσουν εύκολα, στις εγκύους, στις λεχώνες και σε όσους έχουν πρόβλημα με την τουαλέτα (δυσκοιλιότητα ή πολύ σπάνιες επισκέψεις). Υπάρχουν πολλές αιτίες για τους αιμορροΐδες, όπως για παράδειγμα και η κληρονομικότητα, αλλά το τρέξιμο και γενικά η άσκηση δεν είναι μία από αυτές.

Πρόληψη. Όταν ένας δρομέας έχει αιμορροΐδες, ειδικά εξωτερικές, που τρίβονται συνεχώς λόγω της έντονης κίνησης, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του για το αν θα πρέπει να κάνει πρώτα θεραπεία και μετά να ξεκινήσει το τρέξιμο. Συνήθως οι γιατροί δίνουν για ανακούφιση ειδική κρέμα η οποία είναι καλή εάν εφαρμοστεί μισή ώρα πριν από το τρέξιμο.

Το φανελάκι βάφτηκε κόκκινο

Αρκετοί δρομείς, και κυρίως άντρες έχουν ερεθισμένες ή ματωμένες θηλές. Μην πείτε ότι δεν έχετε δει μαραθωνοδρόμους με χαρακτηριστικούς κόκκινους λεκέδες στη φανέλα τους. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του αγώνα ή και αργότερα αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ επώδυνη κατάσταση.

Αιτίες. Οταν οι άντρες τρέχουν, οι θηλές τους συνεχώς τρίβονται στο μπλουζάκι. Στο πλαίσιο ενός μεγάλου αγώνα, η τριβή μπορεί εκτός από την πρόκληση θερμότητας να προκαλέσει και αιμορραγία. Οι γυναίκες φορούν εφαρμοστούς στηθόδεσμους και έτσι δεν δημιουργείται πρόβλημα.

Πρόληψη. Είναι πολύ εύκολο να αποφύγετε αυτήν την επώδυνη κατάσταση. Πριν από κάθε αγώνα βάλτε γύρω και πάνω στη θηλή αρκετή βαζελίνη ή άλλο ειδικό λιπαντικό (bodyglide). Υπάρχουν και ειδικά προστατευτικά θηλών και μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητα χανσαπλάστ (προσέξτε τις τρίχες). Τα καλύτερα μπλουζάκια είναι αυτά που δεν είναι ούτε πολύ φαρδιά ούτε και εφαρμοστά. Από ποιότητα τα καλύτερα είναι τα συνθετικά ή τα τεχνικά, ειδικά για τρέξιμο. Ποτέ, μα ποτέ μη φοράτε βαμβακερά t-shirt στο τρέξιμο: είναι ό,τι χειρότερο.

Εκείνες οι μέρες του μήνα

Πολλές γυναίκες δεν μπορούν να τρέξουν ειδικά όταν κατά τη διάρκεια της περιόδου έχουν συμπτώματα όπως κράμπες, φούσκωμα κ.λπ. Και φυσικά γίνονται ράκη όταν τους έρχεται η περίοδος σε φάση που πρέπει να τρέξουν σε μεγάλο αγώνα.

Πρόληψη. Τα καλά νέα είναι ότι η περίοδος δεν θα πρέπει να επηρεάζει τις επιδόσεις σας. Στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες κάνουν καλούς χρόνους ή νέα ρεκόρ στη διάρκεια του έμμηνου κύκλου τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να φοβάστε να τρέξετε όταν έχετε περίοδο. Εάν νομίζετε ότι δεν αντέχετε, δημιουργήστε το δικό σας πλάνο περιόδου και προσαρμόστε το στις αντοχές σας.

Διαβάστε επίσης:

Johnson & Johnson: Διαχωρίζει τον φαρμακευτικό κλάδο – Άλμα για τη μετοχή

Κλινική κατάθλιψη: Αυτά είναι τα βασικά συμπτώματα

Γιατί δεν πρέπει να παίρνετε το κινητό στην τουαλέτα (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:47