search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:01
MENU CLOSE

H ακρίβεια «ψαλιδίζει» τον κατώτατο μισθό – Ήδη απορρόφησε το 10%

24.11.2021 19:42
e-ΕΦΚΑ: Στα 1.163,68 ευρώ ανήλθε ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης - Media

Αύξηση του κατώτατου και ενίσχυση της επιδότησης των νοικοκυριών, ζητάει μέσω της ενδιάμεσης έκθεσης για το πρώτο εξάμηνο του 2021, το ινστιτούτο της ΓΣΕΕ

Tις αντίρροπες δυνάμεις που ενεργοποιούνται από τη μία πλευρά με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και από την άλλη με το κύμα ακρίβειας που «πνίγει» τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αποτυπώνει στην ενδιάμεση έκθεσή του για το πρώτο εξάμηνο του 2021, το ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας την αβεβαιότητα που θολώνει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Όπως τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης η ακρίβεια και κυρίως οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος έχουν διαβρώσει την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού έως και 10%.

Αλλά και πριν από την αύξηση των τιμών – συμπληρώνει η έκθεση- περίπου ένα στα τρία νοικοκυριά στην Ελλάδα δυσκολευόταν να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, γεγονός που ως προς τον σχετικό δείκτη κατατάσσει τη χώρα στη χειρότερη θέση στην ΕΕ με τεράστια απόκλιση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι οι υψηλές αποταμιεύσεις που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των lockdown θα στραφούν στην κατανάλωση αλλά μόνο όσον αφορά τα νοικοκυριά που ανήκουν στα υψηλοτέρα εισοδηματικά κλιμάκια.

Θετικά «βλέπει» το ινστιτούτο την πτωτική πορεία της ανεργίας που διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 στο 13%, Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και πάνω από δέκα έτη∙συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο του 2010.

Ωστόσο η μείωση της απασχόλησης παραμένει μεγάλο «αγκάθι» για νεαρά άτομα έως 35 ετών και τις γυναίκες.

Το α’ τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μικρομεσαίων, των μικρών και των ατομικών έπιχειρήσεων ενώ μειώθηκαν των μεγάλων έπιχέιρήσέων και των νοικοκυριών .

Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ζητά να δοθεί άμεσα η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2021 με αναδρομική ισχύ από 1/9/2021 και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022, ώστε η μεταβολή του να ισχύσει από 1/1/2022. Προτείνει επίσης να ενισχυθούν τα μέτρα επιδότησης των νοικοκυριών και να μειωθούν οι ειδικοί φόροι.

Διαβάστε επίσης:

Έξι σιδηροδρομικά έργα προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ αλλάζουν τον συγκοινωνιακό χάρτη της Ελλάδας

Τουρκία: Τι σηματοδοτεί για τη χώρα η κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Τέλος τα iPhones στην Τουρκία μετά την ιστορική πτώση της λίρας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:00