search
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 20:38
MENU CLOSE

Γερμανία: Δωρεάν προφυλακτικά, νομιμοποίηση κάνναβης, δίπλωμα στα 16, τα «δώρα» της κυβέρνησης στους νέους

25.11.2021 17:54
Germania-new

Mπορεί οι διαβουλεύσεις Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων να κράτησαν αρκετά αλλά από την Τετάρτη η Γερμανία απέκτησε νέα κυβέρνηση.

Το ισχυρό υπουργείο Οικονομικών πέρασε στα χέρια του Φιλελεύθερου Κρίστιαν Λίντνερ, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών στην «πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ.

Όπως μετέδωσε η Bild, πάντως το ΥΠΟΙΚ ήταν μέχρι τελευταία στιγμή το «μήλον της έριδος» ανάμεσα σε FDP και Πράσινους.

Στο ζήτημα ωστόσο που τα βρήκαν αμέσως τα τρία κόμματα ήταν στα «δώρα» που θα δώσουν στη νέα γενιά με σκοπό να έρθει όλο και πιο κοντά τους. Και αυτά δεν είναι άλλα από δωρεάν προφυλακτικά, δωρεάν αντισυλληπτικα και νομιμοποίηση της κάνναβης, ενώ εξετάζεται και δίπλωμα οδήγησης από την ηλικία των 16 ετών.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, οι νέοι θα μπορούν να λαμβάνουν τα δωρεάν προφυλακτικά και αντισυλληπτικά μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτά δηλαδή θα επωμιστούν το κόστος της αντισύλληψης, ενώ για το δίπλωμα στα 16, αναφέρεται πως θα μπορούν να κάθονται στο τιμόνι με συνοδεία ενήλικα.

Δεν τα βρίσκουν για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Κι ενώ στις παραπάνω προτάσεις για την νεολαία υπήρξε ομοθυμία, φύτρωσε «αγκάθι» αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται στη Γερμανία στη χειρότερη φάση της. Μία από τις παραμέτρους που απασχολούν ήδη την κοινή γνώμη είναι και αυτή του ενδεχόμενου υποχρεωτικού εμβολιασμού, θέμα στο οποίο διαφαίνεται ήδη διάσταση απόψεων μεταξύ των τριών εταίρων. Ο πιθανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν (FDP) δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ότι «το θέμα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη», επισήμανε ωστόσο ότι «σε μια δυναμική κατάσταση δεν μπορεί να αποκλειστεί κατηγορηματικά για πάντα το οτιδήποτε».

Από την άλλη πλευρά η μελλοντική υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι), δεν απέκλεισε μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού. «Εκτός από την υποχρέωση εμβολιασμού σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς τομείς, θα πρέπει να εξεταστεί τι χρειάζεται για μια γενική υποχρέωση», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ και πρόσθεσε ότι οι κυβερνητικοί εταίροι «δώσαμε δέκα ημέρες περιθώριο για να δούμε αν έχουμε προχωρήσει αρκετά με τον ενισχυτικό εμβολιασμό και τα προστατευτικά μέτρα». Ακόμη πιο θετική εμφανίστηκε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων και πιθανή μελλοντική υπουργός Οικογένειας Κάτριν Γκέρινγκ- Έκαρτ, η οποία τόνισε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να μη μας βοηθά σε αυτή τη φάση, «αλλά θα μας βοηθήσει αργότερα». Παραδέχθηκε ότι πρόκειται για δύσκολη υπόθεση, αλλά, όπως είπε, «δεν θέλει να την αποφύγει».

«Να είναι νομικά εφικτό»

Πρόσφατα, όταν είχε ερωτηθεί σχετικά, ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ είχε ζητήσει αναμονή προκειμένου να αποφανθούν οι συνταγματολόγοι. «Είναι κάτι πολύ αμφιλεγόμενο. Μόνο εφόσον καταλήξουμε ότι ένας υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ήταν νομικά εφικτός, θα μπορούμε να αποφασίσουμε και πολιτικά εάν τον θέλουμε ή όχι», είχε δηλώσει.

Αντιθέτως, ο μελλοντικός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε χθες το βράδυ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα» και πρόσθεσε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής φροντίδας «ανοίγει τη συζήτηση και για το επόμενο βήμα».

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Χάινριχ Ομπερόιτερ διαβεβαίωσε πάντως ότι το Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα στη σωματική ακεραιότητα. «Η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας βασίζεται σε αυτή την απαίτηση. Γιατί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια των νεκρών έχει χαθεί. Και το να μολύνεις άλλους ανθρώπους δεν αποτελεί δικαίωμα ελευθερίας», τόνισε και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο τέλος την απόφαση θα λάβουν «όχι οι κυβερνητικοί εταίροι, αλλά η απελπιστική κατάσταση στις κλινικές και ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών».

Διαβάστε επίσης:

Βουλγαρία: Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται το δυστύχημα – Δεν σημειώθηκε έκρηξη (Photos)

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα στη Γαλλία – Μάσκες παντού, 24ωρο τεστ, τρίτη δόση στους 5 μήνες

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τη σούπερ τροποποιημένη μετάλλαξη από την Μποτσουάνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 20:37