search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 03:44
MENU CLOSE

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι λέει αξιωματούχος του ΠΟΥ για τα συμπτώματα και τα εμβόλια

01.12.2021 21:00
koronoios-metallaxi-new

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού , Όμικρον, όπως την ονόμασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας , προκαλεί ήδη πονοκέφαλο στις κυβερνήσεις  και στους επιστήμονες, οι οποίοι μελετούν τα νέα στοιχεία που θα δείξουν τα δεδομένα της νέας παραλλαγής του ιού.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι τα περισσότερα κρούσματα με τη μετάλλαξη είναι «ήπια» και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπάρχει επίπτωση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων που ήδη υπάρχουν έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο ήπιο από τη Δέλτα. Αν και δεν είναι σαφές σε ποια δεδομένα αναφέρεται ο ΠΟΥ, η τοποθέτησή του δείχνει ότι το νέο ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος δεν θα πυροδοτήσει το δυσμενές σενάριο για το οποίο υπήρχαν ανησυχίες.

Ελπιδοφόρα μηνύματα από τη Μποτσουάνα

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της αφρικανικής χώρας το 85% των ασθενών με Όμικρον ήταν ασυμπτωματικοί. Οι γιατροί στη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι οι ασθενείς εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα.

Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι στη Νότια Αφρική και στο Γκάουτενγκ, οι νοσηλείες λόγω Covid ξεκίνησαν να αυξάνονται. Στην επαρχία καταγράφονται 580 νοσηλείες αυτήν την εβδομάδα, με αύξηση 330% από τις 135 νοσηλείες πριν δύο εβδομάδες, όπως δείχνουν τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία.

Προβληματισμός για τους εμβολιασμούς

Με μόλις το 1/4 του πληθυσμού στη Νότια Αφρική να είναι πλήρως εμβολιασμένο, η εξαγωγή συμπερασμάτων να καθίσταται πιο περίπλοκη. Παράλληλα, σε πόλη της επαρχίας, 87% των νοσηλειών αφορούσε σε ανεμβολίαστους.

Χθες, αξιωματούχοι του Ισραήλ υποστήριξαν ότι η  τρίτη ενισχυτική δόση της Pfizer παρέχει 90% αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρής νόσησης από την Όμικρον. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν υπάρξει καλύτερη κατανόηση της νέας μετάλλαξης.

Ειδικότερα, υγειονομική αξιωματούχος της Μποτσουάνας δήλωσε ότι 16 από τους 19 ασθενείς με τη μετάλλαξη Όμικρον ήταν ασυμπτωματικοί, σημειώνοντας ότι είναι άδικο η χώρα να αντιμετωπίζεται ως επίκεντρο της έξαρσης της νέας παραλλαγής. Οι υπόλοιποι τρεις είχαν «πολύ, πολύ ήπια» συμπτώματα.

Η Πάμελα Σμιθ-Λόρενς, ασκούσα χρέη διευθύντριας υγείας στο υπουργείο Υγείας και Ευεξίας, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters πως η πλειονότητα των 19 ανθρώπων που βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από τη νέα παραλλαγή Όμικρον είναι ήδη αρνητικοί.

Η αξιωματούχος είπε πως μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πει πιο ξεκάθαρα αν η Όμικρον είναι πιο μολυσματική από τις προκατόχους της ή όχι.

ΠΟΥ: Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «τοξικό κοκτέιλ»

Ωστόσο, ο ΠΟΥ  με δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου προειδοποίησε ότι «ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «τοξικό κοκτέιλ» λόγω της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19 αλλά και των περιορισμένων τεστ». «Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν εύφορο έδαφος για την εμφάνιση παραλλαγών του νέου κορωνοϊού», ανέφερε επίσης.

«Το τέλος της πανδημίας δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα επιλογής», πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Όμικρον ή B.1.1.529 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 24 Νοεμβρίου από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής. Το πρώτο γνωστό κρούσμα που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ήταν σε δείγμα που είχε ληφθεί στις 9 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Ηχηρό μήνυμα Πούτιν: Θέλουμε εγγυήσεις για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς

Έφοδος στο σπίτι του Marilyn Manson – Έρευνα για σεξουαλικές επιθέσεις

Κορωνοϊός: Ρεκόρ ασθενών στις ΜΕΘ της Αυστρίας – Δραματική η κατάσταση, γίνεται διαλογή ασθενών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09