search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:55
MENU CLOSE

Ακρίβεια: H Αθήνα 6η παγκοσμίως σε υψηλές τιμές καυσίμων παρά τη «βουτιά» στο πετρέλαιο

02.12.2021 15:38
Στοιχεία-σοκ της ΑΑΔΕ για τα πρατήρια καυσίμων: Παραβάσεις στο ένα στα τρία - Media

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχώρησε μέσα στον Νοέμβριο κατά σχεδόν 20%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2020, όταν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοίνωσε επισήμως ότι εισήλθαμε σε περίοδο πανδημίας.

Την ίδια χρονική στιγμή, ωστόσο, οι λιανικές τιμές των καυσίμων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, διατηρώντας τα υψηλά που είχαν καταγράψει μέσα στον Οκτώβριο, απόρροια της τρελής κούρσας των διεθνών τιμών των καυσίμων το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Είναι απορίας άξιο πώς ενώ οι λιανικές τιμές των καυσίμων στην άνοδο του πετρελαίου προσαρμόζονται σε χρόνο ρεκόρ, στην αντίθετη πορεία, στην πτώση, δηλαδή, η προσαρμογή είναι… τρομακτικά αργή.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, η διεθνής τιμή του πετρελαίου μέσα στο Νοέμβριο υποχώρησε από τα 85,7 δολάρια το βαρέλι για το Brent στις αρχές του προηγούμενου μήνα, στα 69 δολάρια το βαρέλι χθες, πτώση κοντά στο 20%. Σήμερα, πάντως, οι τιμές του μαύρου χρυσού ανακάμπτουν μερικώς.

Αμετάβλητες οι λιανικές τιμές

Την ίδια χρονική περίοδο, στην Ελλάδα οι τιμές των καυσίμων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες ή για την ακρίβεια σημείωσαν απειροελάχιστη πτώση, σε τέτοιο βαθμό που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το αντιληφθεί κάποιος.

Πιο συγκεκριμένα με βάση τα επίσημα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων στην επικράτεια, από 1,771 ευρώ το λίτρο που ήταν στις 31 Οκτωβρίου, υποχώρησε ελαφρά στα επίπεδα των 1,761 ευρώ το λίτρο, μία πτώση που αντιστοιχεί στο 0,6%.

Η μέση τιμή για το πετρέλαιο κίνησης από 1,515 ευρώ το λίτρο που ήταν στις 31 Οκτωβρίου, υποχώρησε στο 1,506 ευρώ το λίτρο χθες, πτώση επίσης 0,6%.

Ελαφρά μεγαλύτερη ήταν η πτώση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Συγκεκριμένα, υποχώρησε από 1,168 ευρώ το λίτρο σε μέσα επίπεδα στις 31 Οκτωβρίου του 2021, στα 1,151 ευρώ το λίτρο στις 30 Νοεμβρίου, μία πτώση που αντιστοιχεί σε 1,4%.

Παράγοντες της αγοράς των καυσίμων, πάντως, σημειώνουν ότι οι μειώσεις στις διεθνείς τιμές, θα αρχίσουν να φαίνονται στην αντλία από την επόμενη εβδομάδα.

Η Αθήνα 6η ακριβότερη πόλη στον κόσμο

Την ίδια στιγμή, με βάση έρευνα του Economist Intelligence Unit (EIU), η μέση τιμή ενός λίτρου αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης σημειώνεται ότι η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου με βάση το κόστος της βενζίνης.

Πιο αναλυτικά, η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στην 6η θέση παγκοσμίως με βάση το κόστος της βενζίνης, μετά το Χονγκ Κονγκ, το Αμστερνταμ, το Οσλο, το Τελ Αβίβ και το Αμβούργο.

Εν μέσω έντονων πληθωριστικών πιέσεων σε όλο τον κόσμο, ο Economist επισημαίνει ότι η μέση τιμή ενός λίτρου αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με πέρυσι.

Στην Ελλάδα, αυξήθηκε από τα 1,50 δολάρια που ήταν το 2016, στα 1,65 δολάρια πέρυσι και στα 1,98 δολάρια φέτος. Βέβαια, παραμένει χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2011, όταν ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης στην Αθήνα κόστιζε 2,37 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του EIU.\

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Ιανουαρίου 2022: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές – Οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία

ΟΠΕΚΑ-Επίδομα παιδιού: Πότε κλείνει η πλατφόρμα Α21 για την υποβολή αιτήσεων

ΟΑΕΔ: Διπλασιάζονται οι δικαιούχοι του voucher των 2.520 ευρώ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:54