search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:49
MENU CLOSE

Χριστούγεννα με Όμικρον: Πώς θα γιορτάσουμε με ασφάλεια – Ποια μέτρα ισχύουν και πού

02.12.2021 18:08
xristoygenna098-new

Μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον να έφερε αναστάτωση σε ολόκληρο τον κόσμο αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να λάβουν επιπλέον μέτρα περιορισμού της πανδημίας, αλλά τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και είναι διάχυτος ο προβληματισμός για τις γιορτές που έρχονται.

Έτσι, όπως έχει διαμηνύσει η κυβέρνηση, δεν τίθεται θέμα lockdown και με την οικονομία να λειτουργεί, οι γιορτές θα είναι πιο κοντά στην κανονικότητα, κυρίως για τους εμβολιασμένους σε σχέση με τις γιορτές του 2020.

Ωστόσο, υπάρχουν και φέτος περιορισμοί, όπως η  υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60, τα δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικες ενόψει των εορταστικών ημερών, τα μέτρα για την είσοδο στα θεματικά πάρκα αλλά και η έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης μόνο με PCR τεστ καθώς η πανδημία συνεχίζει να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων.

Η μετάλλαξη Όμικρον ήρθε και στην Ελλάδα, καθώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της στα Χανιά της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για Κρητικό ο οποίος ήρθε από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Ο άνδρας, όπως και το στενό του περιβάλλον, έχουν τεθεί σε καραντίνα ενώ εμφανίζει ήπια συμπτώματα.  Όλα αυτά τη στιγμή που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει το ενδεχόμενο η αναμνηστική δόση να γίνεται πριν την παρέλευση του εξαμήνου, και συγκεκριμένα εντός τετραμήνου, όπως είπε και από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός.

Πότε θα διατεθούν τα δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικες

Τα self test θα είναι διαθέσιμα από 6 έως 12 Δεκεμβρίου από τα φαρμακεία  σε όλους τους ενήλικες, εμβολιασμένους και μη ώστε να γίνει αυτοέλεγχος ενόψει των Χριστουγέννων, χωρίς ωστόσο, να είναι υποχρεωτικό. Η ίδια ακριβώς διαδικασία θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου «ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών», όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξειδικεύοντας τα μέτρα.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να συμμετάσχουν όλοι οι συμπολίτες μας, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, σε αυτόν τον γενικό έλεγχο του πληθυσμού, που θα είναι δωρεάν, ώστε το πρώτο τεστ να γίνει την πρώτη εβδομάδα. Από τις 6 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου θα λαμβάνουν οι πολίτες το self-test. Θα μπορούν να βλέπουν την κατάσταση την οποία βρίσκονται με αποτέλεσμα όσοι νοσούν και τεθούν σε καραντίνα να μπορούν να είναι υγιείς τα Χριστούγεννα. Συστήνεται στην περίοδο των Χριστουγέννων να γίνονται επιπλέον τεστ, ακόμα και από τους εμβολιασμένους, ειδικά πριν από τις εκδηλώσεις τις ημέρες των εορτών. Το πρόγραμμα με τον έλεγχο του πληθυσμού, θα πραγματοποιηθεί- και πάλι- την εβδομάδα μετά τις εορτές, ώστε να έχουμε μία πλήρη επιδημιολογική εικόνα όλου του πληθυσμού» εξήγησε ο κ. Πλεύρης.

Eπίσης, υπάρχει και ισχυρή σύσταση των ειδικών για διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων για τον κορωνοϊό πριν από συγκεντρώσεις σε σπίτια, για να εμποδιστεί ενδεχόμενη διασπορά γύρω από τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια.

«Όλοι μαζί να κάνουμε προσπάθεια να μειώσουμε την επιδημιολογική καμπύλη, να κάνουμε γιορτές» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, στην ενημέρωση για τα νέα μέτρα, κάνοντας έκκληση για αυξημένο testing πριν από μαζώξεις την περίοδο των εορτών.

Μόνο για εμβολιασμένους η είσοδος στα Θεματικά Πάρκα για τα Χριστούγεννα

Στα θεματικά πάρκα για τα Χριστούγεννα θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή με πιστοποιητικό νόσησης, ενώ τα παιδιά θα φέρουν self test 24ώρου. Την ίδια ώρα, ο Θάνος Πλεύρης αποκάλυψε ότι η επιτροπή ήδη εισηγήθηκε να ανοίξει ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών, ωστόσο διευκρίνισε πως επειδή τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες διαφέρουν, θα είναι διαθέσιμα στη χώρα μας προς το τέλος Δεκεμβρίου. Όταν είναι διαθέσιμα θα ανοίξει και η ανάλογη πλατφόρμα εμβολιασμού.

Πιστοποιητικό νόσησης μόνο με PCR

Επίσης, ο υπουργός υγείας ανακοίνωσε την αυστηροποίηση της διαδικασίας  έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης καθώς πλέον απαιτείται θετικό PCR τεστ. Μέχρι σήμερα, το ίδιο πιστοποιητικό μπορούσε να εκδοθεί και με θετικό rapid test..

«Δηλαδή, όταν κάποιος είναι θετικός είτε με self-test είτε με rapid, θα μπαίνει σε καραντίνα, αλλά για να μπορέσει να πάρει πιστοποιητικό νόσησης θα χρειάζεται να κάνει PCR. Αυτός είναι ένας καλύτερος τρόπος ελέγχου για αυτούς που νοσούν να ξέρουμε μέσω του PCR ότι έχει δηλωθεί ότι έχουν νοσήσει με Covid», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Γ. Οικονόμου: Δεν υπάρχει απόφαση να κλείσουν τα γήπεδα

«Δεν υπάρχει απόφαση να κλείσουν τα γήπεδα, συνεχίζουμε στο ίδιο πλαίσιο λειτουργίας όλων των δημόσιων χώρων με βάση τα μέτρα προστασίας που έχουμε αποφασίσει το προηγούμενο διάστημα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η υποχρεωτικότητα είναι ένα εργαλείο, είναι το έσχατο μέσο για να προχωρήσει κανείς στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης η οποία εκτιμάται και αξιοποιείται ανάλογα με την εξέλιξη, τα επιδημιολογικά γεγονότα και τη δυναμική της πανδημίας. Η κυβέρνηση πήρε αυτή τη γενναία και υπεύθυνη απόφαση για αυτή την ηλικιακή κατηγορία. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της απόφασης αυτής, υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα υγειονομικά μέτρα, συνεχίζεται η προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στις υπόλοιπες κατηγορίες, και βεβαίως η μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Εδώ είμαστε, με αυτό τον τρόπο προχωρούμε και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε» πρόσθεσε για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας.

O κ. Οικονόμου ανέφερε ότι μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων υπήρξε σημαντική αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό των άνω των 60 ετών. «Συγκεκριμένα 30 ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού είχαμε 25.000 νέα ραντεβού, είχαμε δηλαδή υπερδεκαπλασιασμό των ραντεβού από την ηλικιακή κατηγορία αυτή που σπεύδουν να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση» τόνισε.

Όλα αυτά που ανακοινώθηκαν θα ισχύσουν σε συνδυασμό με τα μέτρα που ανακοίνωσε στο μήνυμά του προς τους πολίτες στις 18 Νοεμβρίου με τα οποία μεταξύ άλλων αποκλείονται οι ενήλικοι ανεμβολίαστοι πολίτες από όλους τους κλειστούς χώρους, όπως τα σινεμά, τα θέατρα, τα μουσεία και τα γυμναστήρια.

Παράλληλα, οι ειδικοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιοριστεί στο κοντινό μέλλον και η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης, που αυτή τη στιγμή ισχύει για έξι μήνες. Σημειώνεται ότι το PCR τεστ είναι πιο ακριβές αλλά και ακριβότερο (60 ευρώ στα ιδιωτικά εργαστήρια) του Rapid που κοστίζει περίπου 10 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η συμμορία που πουλούσε μέσω social media προϊόντα μαϊμούδες (Photos)

Μετάλλαξη Όμικρον: Σε καλή κατάσταση το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ασθενείς με πνευμονία και πυρετό μεταφέρονται μες στη βροχή (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01