search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:16
MENU CLOSE

Πλεύρης: Μόνο με PCR το πιστοποιητικό νόσησης στους ανεμβολίαστους – Τι θα ισχύει στα Χριστουγεννιάτικα Πάρκα

02.12.2021 11:45
plevris-new

Με την ανακοίνωση πως εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα ξεκίνησε την εξειδίκευση των μέτρων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Στη συνέχεια μιλώντας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι οι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει την πρώτη δόση εμβολίου για να μην τους επιβληθεί πρόστιμο μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021. Τότε θα τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο100 ευρώ τον μήνα, το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ.

Παράλληλα είπε οτι θα συσταθούν ειδικές επιτροπές για όσους υποβάλουν αιτήσεις επικαλούμενοι ειδικούς λόγους για να μην κάνουν τον εμβολιασμό τους. Σημείωσε, ακόμα, ότι ο νόμος επιτρέπει στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους γίνουν 60 ετών μετά τις 16 Ιανουαρίου.

Τέλος, σημείωσε ότι συζητείται από την επιτροπή το τετράμηνο και όχι το εξάμηνο -που ισχύει σήμερα- για τη χορήγηση της τρίτης δόσης μετά από ερώτημα που τέθηκε από την κυβέρνηση.

Self test

Εκτός από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, στους άνω των 60 και την επέκτασή του, το δεύτερο μέτρο που θα εφαρμοστεί από την επόμενη εβδομάδα και δεν έχει χαρακτηριστικά υποχρεωτικότητας είναι τα δύο δωρεάν σελφ τεστ σε όλους τους ενήλικους πολίτες, εμβολιασμένους και μη.

Το πρώτο τεστ θα γίνει από τις 6 έως τις 11 Δεκεμβρίου και όσοι νοσούν και τεθούν σε καραντίνα να είναι υγιείς τα Χριστούγεννα.

Το δεύτερο τεστ που θα διατεθεί δωρεάν θα γίνει μετά τις γιορτές.

Χριστουγεννιάτικα πάρκα, πιστοποιητικό νόσησης και εμβολιασμός παιδιών

Για τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες ο Θάνος Πλεύρης είπε θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και τα ανήλικα παιδιά θα μπαίνουν με σελφ τεστ.

Επίσης, για να υπάρχει πιστοποιητικό νόησης δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα χρειάζεται PCR τεστ.

Όπως επίσης ανακοινώθηκε, η πλατφόρμα για τις ηλικίες από 5 έως 11 ετών θα ανοίξει αλλά θα είναι διαφορετική καθώς θα έχει άλλο τρόπο υλοποίησης. Επίσης, όπως είπε έχει ζητηθεί η σύντμηση του χρόνου προς την 3η δόση. Επίσης, είπε ότι ήταν αναμενόμενο και περιμέναμε την μετάλλαξη Όμικρον και παρακολουθούμε τις πλήρεις αναφορές από τον ΠΟΥ αλλά τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα και μπορούμε να διαχειριστούμε την μετάλλαξη.

Ο κ. Ζαούτης αναφερόμενος στην διάθεση των δωρεάν self test απηύθυνε έκκληση σε όλους να το κάνουν γιατί αυτή είναι μια προσπάθεια που μπορούμε όλοι να κάνουμε και να μειώσουμε την επιδημιολογική καμπύλη και να κάνουμε ασφαλείς γιορτές. Επίσης, ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν ένα self test πριν πάνε σε κάποιο γιορτινό τραπέζι.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς και έδωσε στατιστικά στοιχεία για την πορεία τους. Τις τελευταίες δυο μέρες είπε ότι έχουμε αύξηση στα ραντεβού πρώτης δόσης από τους πολίτες άνω των 60 που έχουν κλείσει πάνω από 25.000 ραντεβού.

Η δυνατότητα εμβολιασμού του Δεκεμβρίου ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς τόνισε. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ανακοινώσει αν θα μικρύνει ο χρόνος ανάμεσα στην δεύτερη και την τρίτη δόση.

Διαβάστε επίσης:

Μιράντα Ξαφά: Ζητά απολύσεις στο ΕΣΥ, ιδιωτικοποιήσεις και… λιτότητα (Video)

Μετάλλαξη Όμικρον: Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα – Εντοπίστηκε στην Κρήτη

Κορωνοϊός: Εαν οι 60άρηδες ήταν εμβολιασμένοι δεν θα είχαμε 100 νεκρούς την ημέρα, λέει ο Εξαδάκτυλος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31