search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:51
MENU CLOSE

Μετάλλαξη Όμικρον: Επιτέλους καλά νέα – «Πιο μεταδοτική αλλά με πολύ ήπια συμπτώματα», λένε επιστήμονες (Video)

07.12.2021 22:35
pandemia-new

Μια ακτίδα φωτός μοιάζει να ξεπροβάλλει στο σκοτεινό τοπίο της πανδημίας. Και, όσο παράδοξο και αν ακούγεται εν πρώτοις, σχετίζεται με την μετάλλαξη «Όμικρον».

Ελπίδες και αισιοδοξία γεννούν στους επιστήμονες τα τελευταία ευρήματα από τις μελέτες της νέας μετάλλαξης. Και αυτό γιατί μπορεί η μεταδοτικότητά της να είναι μεγαλύτερη – όπως δείχνουν τα στοιχεία στη Νότια Αφρική – ωστόσο τα συμπτώματά της είναι πολύ ήπια. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, μοιάζουν με αυτά ενός απλού κρυολογήματος, με τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί και να μην χρειάζονται νοσηλεία.

«Υπάρχουν 336 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μεγάλη αύξηση από τα 90 της Κυριακής. Κανείς από αυτούς τους ανθρώπους όμως δεν έχει νοσηλευτεί στο νοσοκομείο», αναφέρει ο Υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σατζίντ Τζάβιντ. 

Η Όμικρον ταξιδεύει πολύ γρήγορα ανά τον κόσμο και φαίνεται ότι λόγω της αυξημένης μεταδότικότητάς της πολύ σύντομα θα γίνει κυρίαρχη εκτοπίζοντας τη μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο η νοσηρότητά της, προς το παρόν, δεν τρομάζει την ιατρική κοινότητα. 

«Έχουμε μια παραλλαγή που θα μπορούσε να εκτοπίσει ένα πιο επιθετικό στέλεχος, όπως η Δέλτα, και στο καλύτερο σενάριο, να εξελιχθεί σε έναν ιό που θα μοιάζει με κοινό κρυολόγημα» δήλωσε  το Μέλος Επιτροπής Εμβολιασμών ΗΠΑ, Πολ Όφιτ. 

«Η παραλλαγή Όμικρον πιθανότατα απέκτησε τουλάχιστον μία από τις μεταλλάξεις της συλλέγοντας ένα απόσπασμα γενετικού υλικού από άλλον ιό – πιθανόν αυτόν που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα, ενώ προκαλεί μόνο ήπια ή ασυμπτωματική ασθένεια» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η εταιρεία ανάλυσης Δεδομένων “Nference” με έδρα τη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ.

Ο καθηγητής, Ειδικός σε θέματα Εμβολιασμών Άντριαν Χιλ αναφέρει: «Αν έχουμε έναν ιό που δεν προσβάλει τους πνεύμονες, δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση ή νοσηλεία και φυσικά θάνατο, τότε θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσία στον πληθυσμό πολύ γρήγορα». 

Στη Νότια Αφρική το επίκεντρο της νέας παραλλαγή ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύθηκε στο 26,4% από 2,3% πριν από δύο εβδομάδες. 

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, όμως, παρουσιάζει ελαφριά συμπτώματα. Πολλοί ασθενείς, μάλιστα, μπήκαν στο νοσοκομείο για άλλους λόγους και μόνο μετά από το τεστ βρέθηκε πως έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον. 

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες για να ξεκλειδώσουν όλα τα μυστικά της Όμικρον και να μπορέσουν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. Και η ιατρική κοινότητα τονίζει ότι το πιο ισχυρό όπλο μας απέναντι στον κορωνοιό εξακολουθούν να είναι τα εμβόλια

Φάουτσι: Η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι πιο ανησυχητική από τη Δέλτα

Στην εκτίμηση ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν είναι πιο σοβαρή από τη Δέλτα προχώρησε και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, εν μέσω ανησυχιών για το νέο πανδημικό κύμα.

«Ξεκάθαρα, στη Νότια Αφρική, η Όμικρον μεταδίδεται περισσότερο», είπε πριν από ένα 24ωρο ο Φάουτσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αναφερόμενος στην «κάθετη» άνοδο της καμπύλης των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής στη χώρα αυτή.

«Όμως ως τώρα, παρότι είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα, (η παραλλαγή) δεν μοιάζει να προκαλεί (νόσηση) με υψηλό βαθμό βαρύτητας», συνέχισε. «Μέχρι τώρα, οι ενδείξεις για τη σοβαρότητα είναι λιγάκι ενθαρρυντικές», επανέλαβε.

Εκατόμβη ξανά στην Ελλάδα

Πάντως, ο κορωνοϊός «δείχνει τα δόντια του» στην Ελλάδα καθώς, εκτός από χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, έχουμε πολύ υψηλό αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων ασθενών. Ενδεικτικά, το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 99 θανάτους, 7.009 νέα κρούσματα της νόσου και 697 διασωληνωμένους .

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 978.402 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες.

Τι θα ισχύσει με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους 9 μήνες, αν δεν γίνει και η τρίτη δόση συζήτησαν οι υπουργοί Υγείας των κρατών μελών της Ε.Ε., στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση έγινε μετά από πρόταση της Κομισιόν για χρονικό όριο 9 μηνών, σε μια προσπάθεια να ασκηθεί περισσότερη πίεση στους πολίτες να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους και με την ενισχυτική δόση. Δηλαδή, αν στους 9 μήνες δεν γίνει η booster δόση, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει αυτόματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην πρόταση της Κομισιόν να λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στους 9 μήνες, ο κ. Πλεύρης αντέτεινε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να απαιτείται η τρίτη δόση για τη συνέχιση της ισχύος τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα άνω των 60 ετών και τα νέα μέτρα, όπως τα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και στο άνοιγμα της τρίτης δόσης στο 3μηνο και τάχθηκε υπέρ της σύντμησης των προθεσμιών για το άνοιγμα της τρίτης δόσης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το 9μηνο που προτείνεται είναι αρκετά μακρύς χρόνος.

Η απόφαση θα ληφθεί σε επίπεδο Πρέσβεων την επόμενη εβδομάδα.

Τρίτη δόση: Ανάμειξη εμβολίων για καλύτερη ανοσία

Νέας βρετανική επιστημονική μελέτη κατέδειξε ότι όσοι πολίτες έκαναν πρώτη δόση με AstraZeneca ή Pfizer/BioNTech και μετά από εννέα εβδομάδες έκαναν εμβόλιο Moderna έχουν την καλύτερη ανοσιακή απόκριση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάθιου Σνέιπ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπεύθυνο για την μεγάλη «τυφλή» και τυχαιοποιημένη έρευνα Com-COV2 πάνω σε διαφόρους συνδυασμούς εμβολίων κατά του κορωνοϊού, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τη βρετανική «Guardian», ανέλυσαν στοιχεία για 1.070 εθελοντές άνω των 50 ετών.

Τα νέα ευρήματα, όπως και άλλα ανάλογα έως τώρα, επιβεβαιώνουν ότι η ανάμειξη εμβολίων είναι ασφαλής και αποτελεσματική, κάτι σημαντικό καθώς έχει ξεκινήσει η μαζική χορήγηση τρίτης δόσης συχνά με διαφορετικά εμβόλια από ό,τι οι προηγούμενες δύο.

Κυριακίδου: Η  ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που αφορούν στην μετάλλαξη «Όμικρον».

Την ανάγκη για «επείγουσα και συντονισμένη δράση» στον τομέα της πανδημίας υπογράμμισε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των υπουργών Υγείας, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που αφορούν στην μετάλλαξη «Όμικρον».

«Είμαστε εξοπλισμένοι με εργαλεία για να ανταποκρινόμαστε γρήγορα στην εξελισσόμενη κατάσταση, ξεκινώντας από τα εμβόλια» τόνισε. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε επειγόντως τα εμβόλια για να κλείσουμε το κενό στον εμβολιασμό» επισήμανε, τονίζοντας την ανάγκη να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν, όσοι περισσότεροι πολίτες γίνεται, για να αποφεύγονται οι σοβαρές συνέπειες του ιού και η μετάδοση νέων παραλλαγών.

Η Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι εκστρατείες για τις ενισχυτικές δόσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε πολλά κράτη μέλη. «Μέσω των συμβάσεων, η ΕΕ έχει εξασφαλίσει επαρκή αριθμό δόσεων» εμβολίων, συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι «αν η επιστήμη δείξει ότι είναι απαραίτητο, είμαστε και σε επαφή με τις εταιρείες για να διασφαλιστεί ότι τα τροποποιημένα εμβόλια είναι προσαρμοσμένα στην μετάλλαξη «Όμικρον» και μπορούν να αναπτυχθούν και να προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν».

Τάσεις υποχώρησης του  ιικού φορτίου στα αστικά λύματα

Πτωτικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα αστικά λύματα των οκτώ από τις δεκατρείς περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 29 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου σε σχέση με την εβδομάδα 22 έως 28 Νοεμβρίου 2021.

Σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε πέντε από τις δεκατρείς περιοχές του ΕΔΕΛ.

Διαβάστε επίσης:

Νέο Ηράκλειο: Τι έγραφαν τα σημειώματα που βρέθηκαν δίπλα στα δύο νεκρά αδέρφια (Video)

Big Brother: Κρίσιμα αγωνίσματα και επίδοξοι ζαχαροπλάστες (Video)

Βίκυ Καγιά για την παρεξήγηση με την Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Έληξε, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:49