search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:08
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Στους 3 μήνες λήγει το πιστοποιητικό νόσησης – Ψηφίστηκε η τροπολογία (Video)

09.12.2021 22:39
pistopoihtiko-new

Στους τρεις μήνες λήγει πλέον και επίσημα το πιστοποιητικό νόσησης, καθώς υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η σχετική τροπολογία.

Τη ρύθμιση, που περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο για την Απολιγνιτοποίηση, υπερψήφισαν ΝΔΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 δήλωσαν «παρών», ενώ καταψήφισε η Ελληνική Λύση.

Μένει βεβαίως η απόφαση να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Την Τετάρτη, το υπουργείο Υγείας είχε κάνει δεκτή τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

«Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 μήνες στους 3 μήνες, θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες», αναφερόταν σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Την απόφαση είχε προαναγγείλει η Επιτροπή την προηγούμενη Παρασκευή, απευθύνοντας ισχυρή σύσταση σε όσους έχουν νοσήσει, να προγραμματίζουν τον εμβολιασμό στους τρεις μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης ήταν 6 μήνες.

Ανεμβολίαστοι οι άνω των 60 που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση – Τι αλλάζει από 13 Δεκεμβρίου

Στο μεταξύ, νέα δεδομένα θα ισχύσουν από την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου για τους πολίτες άνω των 60 ετών , καθώς ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί πριν από επτά μήνες, αν δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση δεν θα μπορούν να κινούνται όπως σήμερα.

Συγκεκριμένα , όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον Σκάι, οι πολίτες  άνω των 60 που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έχουν συμπληρώσει επτά μήνες εμβολιασμού, από τις 13 Δεκεμβρίου θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι με τους αντίστοιχους περιορισμούς και την υποχρέωση για rapid test.

Υπενθύμισε ότι οι άνω των 60 που δεν έχουν κάνει καμία δόση έως τις 16 Ιανουαρίου, θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι το μέτρο απέδωσε από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα κλείστηκαν 85.000 ραντεβού πρώτης δόσης εμβολιασμού στους άνω των 60.

«Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη ειδικά σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών και για να λογίζεται κάποιος εμβολιασμένος από 13/12 θα πρέπει να κάνει και την τρίτη δόση εντός επτά μηνών», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Πού μπορούν να κινούνται οι ανεμβολίαστοι χωρίς τεστ

Οι ανεμβολίαστοι πολίτες μπορούν να μπαίνουν σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα για αγορές τροφίμων και ποτών αλλά και σε κομμωτήρια και φυσικά φαρμακεία. Ωστόσο, για καταστήματα λιανικού εμπορίου και κομμωτήρια θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test.

Οικονόμου: Μετά την υποχρεωτικότητα υπάρχει σημαντική αύξηση στα ραντεβού

Την άποψη ότι μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας στους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών υπάρχει σημαντική αύξηση των ραντεβού από τις ηλικιακές αυτές ομάδες, εξέφρασε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Αυξημένη είναι και η προσέλευση των συμπολιτών μας για την αναμνηστική δόση μετά την απόφαση η μείωση του χρονικού διαστήματος που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ της δεύτερης και της αναμνηστικής δόσης, να πέσει από τους έξι στους τρεις μήνες. Τις τελευταίες 10 ημέρες κλείστηκαν περισσότερα από 201.000 ραντεβού πρώτης δόσης, εκ των οποίων σχεδόν 88.000 αφορούσαν τους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω και σχεδόν 1.450.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, εκ των οποίων περισσότερα από 502.000 αφορούσαν πολίτες άνω των 60 ετών» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ενημέρωσε με ανάρτησή του για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος με άνοιγμα επιπλέον 110.000 ραντεβού πρώτης και τρίτης δόσης,  ενώ ανακοίνωσε ότι ανοίγει ΜΕΓΑ εμβολιαστικός σταθμός στη Γλυφάδα και ότι διπλασιάζεται η δυναμικότητα του ΜΕΓΑ εμβολιαστικού σταθμού στο Περιστέρι.

Διαβάστε επίσης:
Καιρός: Έρχεται διπλό κύμα κακοκαιρίας – Κρύο, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι

Kοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Κορωνοϊός: Ανεμβολίαστοι οι άνω των 60 που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση – Τι αλλάζει από 13 Δεκεμβρίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:08