search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 21:47
MENU CLOSE

Πούτιν – Μητσοτάκης: Το πολύπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον της συνάντησης στη Μόσχα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2207
09/12/2021
10.12.2021 07:00
mitsotakis_poutin

Όταν φθάνει στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ακολουθεί ο Πάπας και ο πρωθυπουργός της χώρας συναντιέται με τον Πρόεδρο της Ρωσίας στο Σότσι, μέσα σε περιβάλλον τουρκικών απειλών και πολιτικών υπερβολών, που στρέφονται κατά όλων, τότε αβίαστα αντιλαμβανόμαστε ότι ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα.

Οι ΗΠΑ τοποθετούνται ακόμη μία φορά με πολιτική καθαρότητα υπέρ των δικαιωμάτων της Κύπρου στην επικράτειά της και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο σε οποιονδήποτε να υπονοήσει ότι η Άγκυρα μπορεί να εμποδίσει αξιοποίηση του Οικοπέδου 5, που έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στις Exxon Mobil και Qatar Petrol Company προς διερεύνηση και πιθανή μελλοντική εκμετάλλευση.

Η τριμερής συνάντηση στο Ισραήλ, στην οποία συμμετέχουν Κύπρος και Ελλάδα, υπογραμμίζει την πολιτική απόφαση των μερών για σταθερότητα και ανάπτυξη στην περιοχή μας. Η συνεργασία των Εμιράτων με τους συμμετέχοντες στις τριμερείς συνεργασίες, που έχει αναπτύξει η χώρα μας με πολιτική αποτελεσματικότητα, δημιουργεί αισιοδοξία, αλλά απαιτείται ακόμη πολλή εργασία για να εξασφαλισθεί η σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτατη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο.

Πολλοί οι «παίκτες»

Από πολλές πλευρές με συντονισμένες δράσεις επιδιώκεται γεωστρατηγική εξέλιξη που ανταποκρίνεται στις βλέψεις πολλών και διαφορετικών πλευρών. Η Ρωσία έχει εξασφαλίσει τον Βόρειο ενεργειακό Διάδρομο και διεκδικεί αυξημένη παρουσία και στον Νότιο Διάδρομο προκειμένου να προμηθεύει όλη την Ευρώπη με φθηνότερη ενέργεια. Για να επιτύχει σε αυτή τη μακρά προσπάθεια επιλέγει συνομιλητές που εξαρτώνται απολύτως από την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας με ικανοποιητικές τιμές για την ανάπτυξή τους, την ικανοποίηση των αναγκών των νοικοκυριών τους αλλά και άλλων προτεραιοτήτων, που καθορίζουν το επίπεδο καλής διαβίωσης των πολιτών.

Στη γεωστρατηγική ανταγωνιστική αναμέτρηση προστίθενται πολιτικοί, οικονομικοί ανταγωνισμοί αλλά και θρησκευτική διπλωματία, που ποτέ στην Ιστορία δεν αποτέλεσε υποδεέστερο αντικείμενο της γενικότερης πολιτικής που ασκούν διά μέσου των αιώνων και αδιάκοπα οι μεγάλες δυνάμεις.

Παρά τις καθυστερήσεις που βαρύνουν την Ε.Ε. στη διατύπωση της εξωτερικής της πολιτικής διαμορφώνονται οι νέες συνεργασίες και συμμαχίες που επιτρέπουν να υλοποιηθεί το σταθεροποιητικό πρόγραμμα του δυτικού κόσμου. Οι Τούρκοι δεν μπορούν να απαιτούν οτιδήποτε από τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία ποτέ δεν έχει αποκλείσει από τα έσοδα εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων ορισμένους πολίτες της. Η διεθνής εμπειρία κατέχεται και ο κυπριακός λαός, όπως έχει υπογραμμίσει σε πολλές ευκαιρίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις θα απολαύσει τα πλεονεκτήματα του ενεργειακού πλούτου που βρίσκεται στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Η Τουρκία διαπιστώνει ότι οι κινήσεις της εντάσσονται πλέον στο όριο του διεθνούς διαλόγου. Πολιτικά αποδυναμωμένος και κοινωνικά δοκιμαζόμενος ο κ. Ερντογάν στρέφεται προς τις μουσουλμανικές χώρες και επαιτεί για οικονομική ή και ανθρωπιστική βοήθεια. Το Κατάρ, συνεπές στη μέχρι σήμερα επιλογή του, υποδέχεται ξανά στην αυλή του έναν φίλο που έχει αποφασίσει να τον στηρίζει σταθερά. Ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες επενδύσεις που υποσχέθηκαν στην Άγκυρα τα ΗΑΕ μάλλον θεωρείται σίγουρο ότι ο κ. Ερντογάν δεν θα φύγει «με άδειες τσέπες» από την Ντόχα.

«Κόντρα» ΗΠΑ – Ρωσίας

Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τη στάση της Άγκυρας, κυρίως τη συντηρούμενη, γεμάτη καχυποψία και από τις δύο πλευρές, αμυντική, πυρηνική και στρατηγική συνεργασία Τουρκίας – Ρωσίας, που στρέφεται κυρίως κατά των ενδιαφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Το Ουκρανικό, η αυξανόμενη παρουσία της Ρωσίας στη Συρία, οικονομική και στρατιωτική, καθώς και η εκμετάλλευση του λιμανιού της Ταρτούς διαμορφώνουν ένα δύσκολο περιβάλλον για την Ελλάδα και κυρίως για τη συνάντηση του κυρίου Πρωθυπουργού στη Ρωσία.

Η Μόσχα ενοχλείται από τις πωλήσεις τουρκικών Drones στην Ουκρανία, περιοχή που η Ρωσία θεωρεί ακόμη χώρο αποκλειστικής αρμοδιότητάς της, αλλά διοχετεύει και στα δελτία ειδήσεων των ρωσικών μέσων αναφορές για απογείωση αμερικανικού Drone από τη Σούδα.

Η θρησκευτική ένταση Οικουμενικού Πατριαρχείου – Πατριαρχείου Μόσχας διατηρείται. Επίσης και άλλα θέματα εκκλησιών από το παρελθόν, κυρίως όσα οδήγησαν τον Ν. Κοτζιά, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, να προχωρήσει σε απελάσεις Ρώσων, μεταξύ αυτών και διπλωματών, από την Ελλάδα δεν φαίνεται να ξεπεράσθηκαν για να ελπίζουμε σε μία πολιτικά δημιουργική και θερμή συνάντηση στο ψυχρό Σότσι.

Η σημαντική απόφαση να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ρωσίας για να αναδειχθεί η ιστορική συμβολή της τσαρικής Ρωσίας στην ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους προφανώς και προσδίδει πανηγυρικό χαρακτήρα, όπως αρμόζει, στο ταξίδι. Διεθνείς σχέσεις δεν αναπτύσσονται όταν δεν αξιοποιούνται ιστορικές στιγμές που έφεραν τις χώρες πιο κοντά. Όμως η ιστορία διαμορφώνεται και από τις εξελίξεις του παρόντος, που πρέπει να συνδυασθούν προσεκτικά με το παρελθόν, αλλά και το μέλλον των πολυδιάστατων πρωτοβουλιών της Ελλάδος και της Ρωσίας, που διαμορφώνονται στην περιφέρεια, αλλά και διεθνώς.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν

Τα μηνύματα που μεταφέρει ο κ. Μητσοτάκης στη Μόσχα προφανώς και ξεπερνούν τις διμερείς σχέσεις μας. Η Μόσχα οφείλει να θυμηθεί ότι ως συνομιλητής με την Ε.Ε., την Ελλάδα και την Κύπρο δεν μπορεί να ανέχεται οποιαδήποτε τουρκική δήλωση ή ενέργεια που αμφισβητεί την κυπριακή κυριαρχία.

Ο Πρόεδρος Πούτιν δεν αρκεί να εκφράζεται θετικά για την εφαρμογή του δικαίου της θάλασσας. Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει προς τον Γενικό Γραμματέα και τις υπηρεσίες του ΟΗΕ υπογραμμίζοντας την υποχρέωση του διεθνούς οργανισμού να αναδεικνύει στις συνομιλίες για το Κυπριακό την κυριαρχία του Προέδρου της Κύπρου, ως μοναδικού εκφραστή της χώρας του, διαχωρίζοντας σαφώς τον ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων και την παρουσία του Τουρκοκύπριου εκπροσώπου σε κάθε συνάντηση που αφορά στο Κυπριακό.

Η Μόσχα με κάθε τρόπο αξίζει να διευκρινίζει ότι συνομιλεί πάντοτε με τον κ. Αναστασιάδη, Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η Ρωσία συναντά τον Τουρκοκύπριο πολιτικό κ. Τατάρ μόνο ως εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων, που υπάγεται στην εξουσία του Προέδρου της Κύπρου. Όπως οι ΗΠΑ δηλώνουν ξεκάθαρα ότι αναγνωρίζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες που της ανήκουν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και ενισχύουν την έρευνα και εκμετάλλευση από αμερικανικούς ενεργειακούς κολοσσούς συνεργαζόμενους με το Κατάρ, κάθε χώρα που στρατηγικά προωθεί συνεργασία με την Ελλάδα δεν μπορεί να συμπεριφέρεται πολιτικά διαφοροποιούμενη από τις ελάχιστες απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, που ενσωματώθηκε εγκαίρως στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η πολιτική δραστηριοποίηση του πρωθυπουργού και η άμεση υλοποίηση της Εξωτερικής μας πολιτικής αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας. Η προσπάθεια είναι μεγάλη, επειδή πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη, στη δημιουργία του φακέλου Ελληνική Εξωτερική Πολιτική, παράμετροι που δεν έχουν κανένα κοινό στοιχείο για να διευκολύνεται μία ασφαλής και ομαλή σύνθεση των δεδομένων. Πολλές φυγόκεντρες δυνάμεις πρέπει να συγκρατηθούν και να διοχετευτούν με τρόπο που θα δημιουργούν κεντρομόλο περιβάλλον συνεύρεσης συμφερόντων κοινού προσδιορισμού.

Οι συνομιλητές της Ελλάδος γνωρίζουν πολύ καλά τη διεθνή πραγματικότητα και τη θέση της χώρας στον δυτικό συνασπισμό, την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ. Εμπειρίες του παρελθόντος συγκρατούνται από τις ελληνικές κυβερνήσεις και επανάληψη προσπαθειών που πολώνουν τις συνομιλίες ή θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αποσταθεροποιητικές για τις συμμαχίες μας δεν προωθούν συνεργασίες και αναπτυξιακές προσπάθειες.

Η Ελλάδα με τη συνέπειά της έχει διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν απορρίπτει οποιαδήποτε σύγκλιση που τηρεί τους όρους και τους κανόνες του διεθνούς παιγνίου, κυρίως όταν δεν αποβλέπουν σε προώθηση στρατηγικών ή πολιτικών κινήσεων μονοδιάστατου ενδιαφέροντος. Η παράνομη κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποτελεί για την Ελλάδα ύψιστο σημείο πολιτικής ευαισθησίας και ρεαλισμού που καταλήγει στην άμεση καταδίκη κάθε στρατιωτικής εισβολής και βεβαίως η Αθήνα εκτιμά ιδιαίτερα τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας που απορρίπτουν κάθε σκέψη στρατιωτικής κινητοποίησης κατά της Ουκρανίας, ακυρώνοντας ως αβάσιμα και υπονομευτικά της ειρήνης στην περιοχή άρθρα και φωτογραφίες στρατιωτικών μετακινήσεων και συγκεντρώσεων κατά μήκος των ρωσο-ουκρανικών συνόρων, που προβάλλει ο διεθνής Τύπος.

Με πολύ ενδιαφέρον ο ελληνικός λαός περιμένει τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών και τα αποτελέσματα των συνομιλιών, που θα μπορούσαν να διανοίξουν νέους δρόμους συνεργασιών διά της Ελλάδος με την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον αραβικό κόσμο, τα Βαλκάνια, τις χώρες που περιβάλλουν τη Μεσόγειο, αλλά και τις χώρες παραγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Οι Ελληνοκύπριοι παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας – Πυρά και σε ΕΕ-ΗΠΑ

Τουρκία: Βόμβα σε αυτοκίνητο αστυνομικού που πήγαινε σε συγκέντρωση του Ερντογάν (video)

Γαλλία: Ελεύθερος ο ύποπτος για τη δολοφονία Κασόγκι – Απλή συνωνυμία!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:24