search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:48
MENU CLOSE

Μετάλλαξη Όμικρον: «Καμπανάκι» για «πάντρεμα» με τη Δέλτα – Τι λέει επικεφαλής της Moderna

14.12.2021 21:32
corona-5174671_1920

Είχαμε την Δέλτα, μας ήρθε και η Όμικρον και η επιστημονική κοινότητα δεν έχει να κάνει τίποτα άλλο από το να χτυπήσει «καμπανάκι» κινδύνου.

Σε μια δήλωση – σοκ προέβη σήμερα επικεφαλής γιατρός της εταιρείας Moderna, ο οποίος μίλησε για πιθανό «πάντρεμα» των δύο μεταλλάξεων και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι λοιμώξεις που προκαλεί ο SARS-CoV-2 συνήθως περιλαμβάνουν μόνον ένα μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις δύο -πιθανώς από διαφορετικές πηγές- μπορούν να μολύνουν ένα άτομο ταυτόχρονα.

Εάν αυτά μολύνουν επίσης το ίδιο κύτταρο, τότε μπορεί να είναι σε θέση να ανταλλάξουν DNA και να δημιουργήσουν μια νέα έκδοση του ιού, σημείωσε μεταξύ άλλων ο  Δρ. Πολ Μπάρτον.

Ο Μπάρτον μιλώντας στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας είπε ότι θα ήταν «σίγουρα» δυνατό να ανταλλάξουν γονίδια και να ενεργοποιήσουν μια ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή.

Δεν συνέβη κάτι ανάλογο με την Άλφα και τη Δέλτα

Αναφορικά με το αν κάτι ανάλογο συνέβη όταν ήταν σε έξαρση η παραλλαγή Άλφα και μετά κυριάρχησε η Δέλτα, απάντησε πως δεν γεννήθηκε νέα παραλλαγή κατά τη διάρκεια των δύο μηνών που οι δύο αυτές επικρατούσαν, αλλά δεν απέκλεισε να συμβεί τώρα με την εμφάνιση της Όμικρον.

Ο Δρ. Μπάρτον είπε ότι η κυκλοφορία των δύο παραλλαγών μαζί αυξάνει τον κίνδυνο να ανταλλάξουν γονίδια και να φτιάξουν μια νέα παραλλαγή.

Η Όμικρον κυριαρχεί ήδη στο Λονδίνο, μόλις δύο εβδομάδες αφότου εντοπίστηκε στη χώρα, και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα είναι το κύριο στέλεχος μέχρι την Πρωτοχρονιά, με τη χώρα να παίρνει νέα μέτρα αναχαίτισης της διασποράς του ιού.

«Σίγουρα υπάρχουν δεδομένα. Έχουν δημοσιευθεί και μελέτες από τη Νότια Αφρική που λένε ότι οι άνθρωποι -και σίγουρα οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι- μπορούν να φιλοξενήσουν και τους δύο ιούς. Αυτό θα ήταν δυνατό εδώ, ιδιαίτερα δεδομένου του αριθμού των μολύνσεων που βλέπουμε», σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο επικίνδυνη παραλλαγή, απάντησε ότι «σίγουρα θα μπορούσε».

Διαβάστε επίσης:

Μακροζωία: Ο καθοριστικός παράγοντας για να «σπάσουμε το φράγμα» των 70 ετών

Κορωνοϊός: «Μαύρο» ρεκόρ με 130 θανάτους, στους 700 οι διασωληνωμένοι

Εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη: Απαραίτητη η τρίτη δόση τρεις μήνες μετά τη δεύτερη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:48