search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:29
MENU CLOSE

Εκλογές: Πώς η απογραφή φέρνει αλλαγές στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες

17.12.2021 08:26
kalpi-new

Αλλαγές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών και φυσικά στον σχεδιασμό των κομμάτων φέρνει η απογραφή 2021, λόγω της μεταβολής του πληθυσμού σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή του 2011.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μεταβολή του πληθυσμού σε 16 Περιφέρειες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της «Καθημερινής», οι εκλογικές περιφέρειες που φαίνεται πως χάνουν μία έδρα, καθώς καταγράφεται μείωση πληθυσμού, είναι οι εξής:

H Α΄ Αθηνών που από 14 έδρες θα πάει στις 13, ενώ τη μία έδρα θα την έχανε η Ν.Δ.

Μία έδρα θα έχανε το κυβερνών κόμμα και στην Α΄ Πειραιά.

Κατά τα άλλα, έδρα χάνει και η Αρτα που σήμερα εκλέγει τρεις βουλευτές (έναν Ν.Δ., έναν ΣΥΡΙΖΑ και έναν ΚΙΝΑΛ), ενώ η Θεσπρωτία από διεδρική γίνεται μονοεδρική και την έδρα θα την κρατούσε το πρώτο κόμμα. Επίσης μονοεδρική γίνεται η Καστοριά, όπου θα πάρει την έδρα το πρώτο κόμμα, ενώ μία έδρα χάνει και η Κοζάνη που σήμερα εκλέγει πέντε βουλευτές και πλέον θα εκλέγει τέσσερις. Μία έδρα χάνει και η Λακωνία που σήμερα εκλέγει τρεις βουλευτές και θα εκλέγει δύο.

Εδρα θα χάσει πιθανότατα και η Μαγνησία που σήμερα εκλέγει έξι βουλευτές και πλέον θα εκλέγει πέντε. Μία έδρα θα χάσει και η Φθιώτιδα, ενώ η Χίος γίνεται μονοεδρική και την έδρα με βάση τα αποτελέσματα του 2019 θα την έχανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στα δυτικά και στα βόρεια, την έδρα με βάση τα αποτελέσματα του 2019 θα κέρδιζε η Ν.Δ. και στα νότια ο ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και το ΚΚΕ. Από μία έδρα κερδίζουν και η Α΄ και η Β΄ Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα πήγαιναν στη Ν.Δ. Σημειώνεται πως ο τελικός αριθμός εδρών των κομμάτων δεν αλλάζει πανελλαδικά, καθώς όπου χαθεί μία έδρα για ένα κόμμα κερδίζεται σε άλλη περιφερειακή ενότητα.

Στον αντίποδα, συνολικά έξι εκλογικές περιφέρειες κερδίζουν έδρες, με την Ανατολική Αττική να καταγράφει το εντυπωσιακό συν δύο, καθώς από 10 έδρες μπορεί να φτάσει πλέον τις 12, κάτι που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών πολιτευτών. Από μία έδρα κερδίζουν και οι τρεις περιφέρειες της Β΄ Αθηνών: ο βόρειος, ο νότιος και ο δυτικός τομέας.

Διαβάστε επίσης:

ΝΔ κατά Πολάκη: Συμμετείχε σε συσκέψεις με Κοντονή για δίωξη της συζύγου Στουρνάρα

Μπογδάνος: Σκέψεις για παραίτηση και επιστροφή στη… μάχιμη δημοσιογραφία

Ένα «γεια» αντάλλαξαν Τσίπρας – Ανδρουλάκης ταξιδεύοντας για Βρυξέλλες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24