search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 12:34
MENU CLOSE

Μετάλλαξη Όμικρον: Παγκόσμια ανησυχία ενόψει Χριστουγέννων – Νέα μέτρα στο τραπέζι για να μην εξαπλωθεί

17.12.2021 16:14
christmas87-new

Σε συναγερμό βρίσκονται οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λόγω της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού που βάζει σε σκέψεις τους επιστήμονες για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων προκειμένου να γίνουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με ασφάλεια.

Νέα μελέτη από το Χονγκ Κονγκ για τη μετάλλαξη Όμικρον κατέδειξε ότι είναι 70 φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα η οποία με την σειρά της ήταν 100% πιο μεταδοτική από την Άλφα. Τα δεδομένα της μελέτης έρχονται να επιβεβαιωθούν από την πραγματικότητα, καθώς δύο εβδομάδες μετά τον εντοπισμό του μεταλλαγμένου στελέχους στη Νότια Αφρική βρέθηκε να αποτελεί το 52% των νέων διαγνώσεων στη Μεγάλη Βρετανία όπου αναμένεται να κυριαρχήσει. Με βάση μαθηματικά μοντέλα λοιπόν, ο αριθμός των νέων μολύνσεων μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά, εντείνοντας την ανησυχία των επιστημόνων.

Επικράτηση της Όμικρον και στις ΗΠΑ

Κυριαρχία της Όμικρον περιμένουν και οι αξιωματούχοι του αμερικανικού «Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων» (CDC) που προειδοποιούν ότι τα εβδομαδιαία κρούσματα της νόσου COVID θα αυξηθούν κατά 55% φθάνοντας τα 1,3 εκατομμύρια έως την ημέρα των Χριστουγέννων και οι εβδομαδιαίοι θάνατοι κατά 73% αγγίζοντας τις 15.600.   Σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων επισημαίνει ότι τα κρούσματα που φέρουν την παραλλαγή Όμικρον έχουν παρουσιάσει επταπλάσια αύξηση από την περασμένη εβδομάδα.

Μάλιστα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα κρούσματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 46% και οι θάνατοι κατά 40%.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν που προειδοποίησε πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι «εδώ», καθώς κρούσματά της έχουν επιβεβαιωθεί σε 36 πολιτείες των ΗΠΑ, και ότι πρόκειται να «εξαπλωθεί πολύ ταχύτερα» από οποιαδήποτε άλλη, καλώντας τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν και όσους το έχουν ήδη πράξει να λάβουν την αναμνηστική δόση τους το ταχύτερο δυνατόν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέβλεψε «έναν χειμώνα βαριάς ασθένειας και θανάτου» για τους ανεμβολίαστους .«Η μοναδική αληθινή προστασία είναι να κάνετε την ένεσή σας», είπε ο αμερικανός πρόεδρος ενώπιον των δημοσιογράφων έπειτα από σύσκεψη αφιερωμένη στην πανδημία διότι, είπε, ήθελε «να απευθύνει άμεσα ένα μήνυμα στους Αμερικανούς». Και αυτό ήταν πως έχει την «ύψιστη σημασία» να λάβουν την ενισχυτική δόση τους οι ανοσοποιημένοι και να σπεύσουν να «κάνουν την πρώτη δόση» οι υπόλοιποι».

Λίγο νωρίτερα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Κάριν Ζαν-Πιερ, είχε αφήσει να εννοηθεί πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εξετάζει προς το παρόν να λάβει περιοριστικά μέτρα, προτιμά να δώσει την έμφαση στον εμβολιασμό. «Τα εργαλεία που έχουμε δουλεύουν», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε: «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου οι Αμερικανοί να εμβολιαστούν και να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις τους».

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Υγείας των κρατών της Ομάδας των Επτά (G7) ζήτησαν να υπάρξει συνεργασία μπροστά την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον  «της μεγαλύτερης απειλής για την παγκόσμια δημόσια υγεία σήμερα».

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε όλο τον κόσμο

Τα χιλιάδες κρούσματα σε όλο τον κόσμο αλλά και η μετάλλαξη Όμικρον αναγκάζουν τα κυβερνήσεις να λάβουν επιπλέον μέτρα, κυρίως στην Ευρώπη, καθώς η τεράστια μολυσματικότητα της Όμικρον αλλά και  η ευκολία με την οποία επαναμολύνει ανθρώπους που είχαν νοσήσει με τα προηγούμενα στελέχη και θεωρούσαν τον εαυτό τους άτρωτο προκαλεί προβληματισμό.

Η Ελλάδα και η Ιταλία έσπευσαν να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς  περιορισμούς, με επιπλέον testing (και καραντίνα) σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν τα εισαγόμενα κρούσματα του νέου στελέχους που μπορούν να «πυροδοτήσουν» το επόμενο μεγάλο κύμα της πανδημίας. Αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο νέος Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσαν στη Σύνοδο Κορυφής ότι σκέφτονται να επιβάλλουν περιορισμούς στα ταξίδια παρόλο που δεν είναι ό,τι καλύτερο σε περίοδο εορτών.

«Η ελευθερία μετακίνησης στην Ευρώπη είναι σημαντική», είπε ο Σολτς. Ο Μακρόν είπε ότι ήταν αντίθετος με την εισαγωγή δοκιμών για ταξίδια εντός της ΕΕ «επειδή είμαστε προσκολλημένοι στην καλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς», όπως αναφέρει το Politico.

Την ίδια ώρα πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian,  η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ταξινομήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως «περιοχή παραλλαγής ιού», που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα.

Η ταξινόμηση ως περιοχή παραλλαγής ιού θα σήμαινε ότι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Γερμανία από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες, ακόμη και αν είναι εμβολιασμένοι. Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είπε ότι η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει απόφαση εντός της Παρασκευής.. Η συγκεκριμένη συζήτηση έρχεται αφότου η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ότι απαγορεύει όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο, από το βράδυ της Παρασκευής.

Η Γαλλία θα ενισχύσει τους ελέγχους στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από τη Βρετανία, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ έπειτα από την αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον που παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως είπε ο ίδιος τα περιλαμβάνουν τη μείωση της ισχύος των τεστ PCR σε 24 από 48 ώρες για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από τη Βρετανία.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατέληξε σε κοινή γραμμή για τα ταξίδια εντός της ΕΕ και για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό εμβολιασμού και να προχωρήσει η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων.

Η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εφησυχάζει με τη μετάλλαξη Όμικρον και ζήτησε πιο αυστηρές αναφορές για την μετάλλαξη στα συμπεράσματα. Τόνισε ότι τα στοιχεία που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανησυχητικά και υπογράμμισε την ανάγκη, εκτός από τους εμβολιασμούς με την ενισχυτική δόση, κατά τη διάρκεια των γιορτών να διενεργούνται τεστ, όπως αποφάσισε η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία που στήριξε την ίδια γραμμή, προκειμένου να καθυστερήσει την έλευση της Όμικρον.

Τι λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη συνδέεται εν μέρει με τον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων ασθενών, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την σύνοδο κορυφής.

Ερωτηθείς από την πλευρά του, για τη συζήτηση σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται από κράτη μέλη για να αποτραπεί η εξάπλωση της Όμικρον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επισήμανε ότι η μετάλλαξη αυτή του κορωνοϊού εγείρει νέα πρόκληση για τους πάντες. Προσέθεσε ότι λόγω της νέας μετάλλαξης και της σημασίας να υπάρξει ενθάρρυνση για την τρίτη δόση «πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτό το πιστοποιητικό (…) και τη σημασία της συνεργασίας όσο το δυνατόν περισσότερο».

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στην Ιαπωνία: Εμπρησμός σε ψυχιατρική κλινική με τουλάχιστον 27 νεκρούς (photos/video)

Η μετάλλαξη Όμικρον πλήττει αγρίως τη δημοτικότητα Τζόνσον

Άλμπερτ Μπουρλά: Ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον και αντιικό χάπι τον Μάρτιο (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 12:28