search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:58
MENU CLOSE

Στον αστερισμό της κάλπης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2209
22/12/2021
25.12.2021 07:00
ekloges_new

Σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μπήκε η χώρα μετά την κατάθεση του αιτήματος για πρόωρες κάλπες από τον Αλέξη Τσίπρα. Τη διαπίστωση αυτή κάνουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία παραδέχονται ότι πλέον το αίτημα αυτό θα ακούγεται όλο και πιο συχνά, καθώς η καινούργια χρονιά δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς.

Η ιστορία της έρευνας του Σωτήρη Τσιόδρα και του Θοδωρή Λύτρα, σε συνδυασμό με τα όσα είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, επέφερε ένα καίριο χτύπημα στο Μέγαρο Μαξίμου, τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Όμικρον βρίσκεται προ των πυλών και ενώ οι ειδικοί εμφανίζονται θορυβημένοι να αγωνιούν για τις αντοχές του ΕΣΥ.

Ο Μητσοτάκης ζήτησε μισή συγγνώμη από το βήμα της Βουλής, μιλώντας για λάθος διατύπωση που χρησιμοποίησε όταν, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα την 1η Δεκεμβρίου, είπε ότι δεν είχε στοιχεία που να αποδεικνύουν μεγαλύτερη θνητότητα για τους εκτός ΜΕΘ ασθενείς, παρότι ο Θοδωρής Λύτρας επιμένει σε όλους τους τόνους ότι από τον Μάιο του 2021 είχαν ενημερώσει στο ανώτατο επίπεδο – αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. Η μισή αυτή συγγνώμη δεν άλλαξε και πολύ τις εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.

Γι’ αυτό άλλωστε το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να εξαφανίσει το θέμα από την επικαιρότητα με τη λογική πως ό,τι δεν γράφεται και δεν συζητιέται… δεν υπάρχει.

Αποκλείουν εκλογές

Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός δεν περίμενε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα κατέθετε το αίτημα για εκλογές, αν και από το βήμα της Βουλής εμφανίστηκε με αυτοπεποίθηση να λέει ότι «θα ήταν πράγματι μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα εκλογές σήμερα μόνο και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας σε περίπτωση που το έκανα».

Επικαλούμενος ωστόσο «την ευθύνη του να μην διακινδυνεύσει την πολιτική σταθερότητα», επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ωστόσο ότι το επόμενο διάστημα θα επικρατήσει κλίμα πόλωσης στην κεντρική πολιτική μέχρι τουλάχιστον να στηθούν οι κάλπες, αφού και τα θέματα της πανδημίας και η ακρίβεια θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή.

«Εμείς θα αποφεύγουμε να συμμετέχουμε στις αντιπαραθέσεις συνεχίζοντας να κάνουμε αυτό για το οποίο μας ψήφισε ο ελληνικός λαός» λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την κυβέρνηση.

Αγοράζουν χρόνο

Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον έχει φοβίσει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο στην πραγματικότητα επιχειρεί να αγοράσει χρόνο προκειμένου το ΕΣΥ να πάρει μια ανάσα.

Στην τελική ευθεία για τη γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κυβέρνηση και ειδικοί απευθύνουν έκκληση στους πολίτες για πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας – μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις κ.ά. – και αυξημένο testing (με rapid ή self test), ακόμη και από τους εμβολιασμένους, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή επιδημιολογική επιτήρηση.

Τα στελέχη της κυβέρνησης αποκλείουν το γενικό λοκντάουν, δηλώνουν ωστόσο ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα τα οποία θα αφορούν κατά βάση τους ανεμβολίαστους. Ωστόσο αναγνωρίζουν ότι η Όμικρον ενδέχεται να αλλάξει τους σχεδιασμούς και σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμένους.

Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται πάντως να ανοίξει η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. «Αν χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας, θα έχουμε κριτήριο την επιβάρυνση του ΕΣΥ. Μπορεί να μην είναι ηλικιακό, μπορεί να είναι και θέμα συννοσηρότητας η επέκταση της υποχρεωτικότητας» δηλώνει ο υπουργός Υγείας.

Αν και εφόσον υπάρξει θέμα ηλικιακών κριτηρίων, τότε η πρόταση που έχει συζητηθεί είναι να κατέβει ο πήχης από τα 60 χρόνια και άνω που είναι σήμερα στους πολίτες άνω των 50 ετών.

Ποντάρει στο ΚΙΝΑΛΛ

Δεδομένου ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η κατάσταση αυτή θα πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις στην κοινωνία και δυσφορία εναντίον της κυβέρνησης, ο σχεδιασμός των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει να κάνει με τη δημοσκοπική ανάταση του ΚΙΝΑΛΛ εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ΚΙΝΑΛΛ θα περάσει δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση και θα στείλει τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στην τρίτη. Μάλιστα σ’ αυτόν τον «φόβο» του Τσίπρα – όπως είπε – απέδωσε το αίτημα για εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε «αναταράξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία, που σας προκαλούν μεγάλη νευρικότητα. Και στους βουλευτές σας. Γιατί μάλλον θα μείνετε πολύ λιγότεροι σε αυτή την αίθουσα όταν προκηρυχθούν τελικά οι εκλογές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συνεχίσει, όποτε του δίνεται η ευκαιρία, τις συγκρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛΛ, της «ανεύθυνης» και της «υπεύθυνης» αντιπολίτευσης, ενώ ενδιαφέρον είχε και το ολιγόλεπτο τετ-α-τέτ με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Πόλωση με Ν.Δ., στάση αναμονής για ΚΙΝΑΛΛ

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο πριν η νέα μετάλλαξη «καταπιεί» και την Ελλάδα

Πετάμε στα σκουπίδια φαγητό 200.000 ανθρώπων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:57