search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:09
MENU CLOSE

NASA: Εντυπωσιακές φωτογραφίες πλανητών από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (video)

27.12.2021 21:10
hubble654-new

Η μεγαλοπρέπεια του ηλιακού μας συστήματος καταγράφεται στις εκπληκτικές φωτογραφίες που απεικονίζουν τους πλανήτες και έδωσε στην δημοσιότητα το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA,  το Hubble. Οι εικόνες του προσφέρουν τη μεγαλύτερη ανάλυση που μπορούμε να έχουμε, με εξαίρεση τα σκάφη που περνούν κοντά από αυτούς τους πλανήτες, όπως το Cassini του Κρόνου και το Juno του Δία.

Χάρη σε αυτές τις εικόνες υπό το πρόγραμμα OPAL, μάθαμε πως η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία αλλάζει σχήμα και χρώμα. Η νέα φωτογραφία καταγράφηκε στις 4 Σεπτεμβρίου δείχνοντας τα σύννεφα που κινούνται από τις πανίσχυρες καταιγίδες, με ποικιλία χρωμάτων σε αποχρώσεις κόκκινου και πορτοκαλί στον ισημερινό, ενώ συνήθως είναι λευκές ή καφέ. Οι κόκκινες κουκίδες πάνω από τον ισημερινό είναι νέες καταιγίδες οι οποίες είναι προσωρινές.

Ο Κρόνος καταγράφηκε στις 12 Σεπτεμβρίου με το βόρειο ημισφαίριο να μπαίνει στο φθινόπωρο. Έχει κλίση όπως η Γη οπότε και έχει αλλαγές εποχών καθώς αλλάζει η έκθεση των ημισφαιρίων στον Ήλιο. Ωστόσο μία χρονιά του Κρόνου διαρκεί 29 γήινα έτη και οι εποχές του διαρκούν 7.5 έτη. Όταν αλλάζουν οι θερμοκρασίες στα ημισφαίρια, αλλάζουν και τα σύννεφα και φέτος έχουν αρκετά διαφορετικά χρώματα από πέρυσι.

Ο Ουρανός καταγράφηκε στις 25 Οκτωβρίου με άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο. Η μία εποχή του διαρκεί 21 γήινα χρόνια και στην εικόνα τα σύννεφα πάνω από το βόρειο πόλο του είναι λευκά με ένα σταθερό διαχωρισμό εδώ και 25 χρόνια στον 43ο παράλληλο, για τον οποίο οι επιστήμονες πιστεύουν πως οφείλεται σε σταθερούς ανέμους.

Τέλος, ο Ποσειδώνας καταγράφηκε στις 7 Σεπτεμβρίου με άνοιξη στο νότιο ημισφαίριο και τις εποχές να διαρκούν 40 γήινα έτη. Η εικόνα αποκαλύπτει μία σκοτεινή καταιγίδα στο πάνω αριστερά μέρος. Φαίνεται επίσης και ένας σκοτεινός κύκλος στο νότιο πόλο ο οποίος υπάρχει εκεί τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 1989 όταν και πέρασε το Voyager 2.

Διαβάστε επίσης:

Ελβετία: Εγκρίθηκε η αναμνηστική δόση του εμβολίου Johnson & Johnson

Βρέθηκαν απολιθώματα διπλόποδων 326 εκατ. ετών που είχαν μέγεθος αυτοκινήτου (Photos)

Μετάλλαξη Όμικρον- ΗΠΑ: Καμπανάκι από Φάουτσι για τα πάρτι της Παραμονής Πρωτοχρονιάς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:09