search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:31
MENU CLOSE

Μετάλλαξη Όμικρον: Όσοι νόσησαν προστατεύονται από επαναμόλυνση από τη Δέλτα – Τι δείχνει νέα έρευνα

28.12.2021 17:33
kovid-koronoios-new-01 (2)

Στο στόχαστρο των ερευνητών στη Νότια Αφρική βρέθηκε η μετάλλαξη Όμικρον, που εντοπίστηκε εκεί για πρώτη φορά και έκτοτε μεταδόθηκε αστραπιαία σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, εκτοπίζοντας τη μετάλλαξη Δέλτα.

Η ομάδα των επιστημόνων από τη Νότια Αφρική διερεύνησε εάν η δυνατότητα εξουδετέρωσης που έχουμε εάν κολλήσουμε την μετάλλαξη Όμικρον ενισχύει την δυνατότητα εξουδετέρωσης έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Στη μελέτη συμμετείχαν εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι που είχαν μολυνθεί με τον ιό στο κύμα της Όμικρον στη Νότια Αφρική και έχοντας πιστοποιήσει μοριακά πως μολύνθηκαν με την Όμικρον και όχι με την Δέλτα.

Απομόνωσαν λοιπόν πλάσμα αίματος από 15 συμμετέχοντες, όπου οι 11 από αυτούς εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω συμπτωμάτων Covid-19, αλλά κανένας δεν χρειάστηκε παροχή οξυγόνου. Η δειγματοληψία των συμμετεχόντων έγινε αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, και περίπου 2 εβδομάδες αργότερα. Δύο από τους 15 δεν ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα και αποκλείστηκαν από την ανάλυση. Από τους άλλους 13 συμμετέχοντες, οι 7 ήταν εμβολιασμένοι (3 με δύο δόσεις Pfizer και 4 με Johnson και Johnson).

Η δυνατότητα εξουδετέρωσης της παραλλαγής Όμικρον ήταν αναμενόμενη καθώς αυτή είναι η παραλλαγή του ιού με την οποία μολύνθηκαν αυτά τα άτομα. Οι μετρήσεις έδειξαν αυξανόμενη απόκριση αντισωμάτων (14 φορές) στην παραλλαγή στο διάστημα της ανάλυσης. Ωστόσο, τα ίδια άτομα – ειδικά όσοι εμβολιάστηκαν – επίσης ανέπτυξαν ενισχυμένη δυνατότητα εξουδετέρωσης έναντι της παραλλαγής Δέλτα (η οποία δυνατότητα εξουδετέρωσης επίσης στο διάστημα των 2 εβδομάδων αυξήθηκε 4,4 φορές).

Δηλαδή, φαίνεται πως η λοίμωξη στα άτομα που έχουν μολυνθεί με την Όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε προστασία επαναμόλυνσης από την Δέλτα.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για καλά νέα, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο δείγμα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και θα ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρον να δούμε εάν αυτό ισχύει στους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά και στους ασυμπτωματικούς φορείς της μετάλλαξης Όμικρον.

Τα αναδυόμενα επιδημιολογικά δεδομένα -επί του παρόντος- υποδεικνύουν πως η Όμικρον οδηγεί σε ηπιότερη συμπτωματολογία στους εμβολιασμένους.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο αδερφός του Ντιέγκο Μαραντόνα

Μετάλλαξη Όμικρον: Κυρίαρχη σε ολόκληρο τον κόσμο- Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων

Βατόπουλος για παράταση σχολικών διακοπών: Το θέμα θα επανεξεταστεί το επόμενο δεκαήμερο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:27