search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 16:31
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Φουλ επίθεση για μοριακά και άνοιγμα σχολείων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2.211
05/01/2022
05.01.2022 07:00
syriza-new

Εκτροχιασμό της υγειονομικής κρίσης βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει χάσει κάθε έλεγχο κι έχει πετάξει «λευκή πετσέτα», αφήνοντας την κοινωνία ανοχύρωτη στην υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον που, όπως όλα δείχνουν και από την εκτίναξη των κρουσμάτων, αυτή τη στιγμή σαρώνει τον πληθυσμό.

Μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση ευθύνες για την τραγική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τις πρωτιές σε κρούσματα και απώλειες, τα ανύπαρκτα αντανακλαστικά απέναντι στην επιθετικότητα της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και τις «καθυστερημένες και ανεπαρκείς υγειονομικές παρεμβάσεις, που οδήγησαν μεταξύ άλλων στο ‘’εορταστικό Βατερλώ’’ της εστίασης». Την ίδια ώρα επισημαίνει την εκ νέου καλλιέργεια εφησυχασμού με την εκ νέου ανακήρυξη του τέλους της πανδημίας.

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί. Μετά το σκαρφάλωμα σταδιακά ώς τις 36 χιλιάδες, το Πολιτικό Συμβούλιο, λόγω της κατάστασης, συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη με ατζέντα την πανδημία και όχι τα θέματα του συνεδρίου όπως ήταν αρχικώς προγραμματισμένο. Στην Πολιτική Απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα σημειώνεται μεταξύ άλλων: «απευθύνουμε έκκληση στην κοινωνία και στους πολίτες να μην υποτιμήσουν τον κίνδυνο, να μην εφησυχάσουν, να τηρούν τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας, να εμβολιαστούν καθολικά χωρίς ενδοιασμούς και να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια όταν εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα. Δεν πρόκειται για μέτρα που αφορούν την κυβέρνηση, πρόκειται για μέτρα που αφορούν τη ζωή όλων μας».

Αιχμή της αντιπολιτευτικής κριτικής τις τελευταίες μέρες, και μετά τις ουρές πολιτών έξω από τα διαγνωστικά κέντρα ακόμη και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είναι η συνταγογράφηση των rapid και των μοριακών τεστ με έμφαση στα δεύτερα, που φαίνεται να είναι τα πιο αποτελεσματικά στην ανίχνευση της Όμικρον, απαιτούνται δε για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης για τους ανεμβολίαστους.

Εμπαιγμός και κοροϊδία

Το γραφείο Τύπου χαρακτήρισε την κυβέρνηση «αμετανόητους αρνητές της επιστήμης», καθώς παρά τα μαύρα ρεκόρ όσον αφορά τα κρούσματα, εκπέμπει καθησυχαστικά μηνύματα. Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «μας διαβεβαίωσε ακόμη ότι, παρά την εκτίναξη του αριθμού κρουσμάτων, το ΕΣΥ δεν πιέζεται για την ώρα και ευχήθηκε, φτύνοντας το πέτο του και χτυπώντας ξύλο, να μην συμβεί κάτι τέτοιο».

Παράλληλα επισημαίνουν διαρκώς ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα, όταν:

  • Βάζει πλαφόν στα μοριακά τεστ τα 47 ευρώ από τα 60, όπερ σημαίνει ότι «μία οικογένεια αντί να πληρώνει 240 ευρώ την εβδομάδα για να δει αν έχει νοσήσει, θα πληρώνει 188». Χτες, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει την «κοροϊδία» και «να συνταγογραφήσει δωρεάν τα μοριακά και τα rapid test, όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες».
  • Αφήνει χωρίς στήριξη το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του, αδιαφορεί για την υγειονομική ανασφάλεια και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών αρνούμενη τη συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ (rapid και PCR), εγκαταλείποντάς τους σε ατελείωτες ουρές έξω από δομές και διαγνωστικά κέντρα.
  • Παρά τις επιφυλάξεις των ειδικών για την Όμικρον και τον ρόλο που αναμένουν να έχουν τα σχολεία στη μετάδοση τις επόμενες εβδομάδες, προωθεί το άνοιγμα των σχολείων, «όπως τα έκλεισε».

Ανησυχία για την εκπαίδευση

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα σχολεία η Κουμουνδούρου αντέδρασε κάνοντας λόγο για αποφάσεις που «θα μετατρέψουν τα σχολεία εκ νέου σε χώρους υπερμετάδοσης και θα μεταφέρουν τον ιό μέσα στα σπίτια, σε γονείς και ηλικιωμένους». Επέκρινε την κυβέρνηση για το ότι δεν αναθεωρείται ούτε καν «το επικίνδυνο πρωτόκολλο του 50+1 (…) που όπως αποκαλύφθηκε δεν ήταν ποτέ εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων αλλά κυβερνητική απόφαση». «Η κα Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης βάζουν την υπογραφή τους και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για ό,τι ακολουθήσει» σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, ενώ κατηγορεί συνολικά την κυβέρνηση ότι συνειδητά θέτει σε κίνδυνο μαθητές, εκπαιδευτικούς και κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων και εν γένει της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, αλλά ζητά ασφαλές άνοιγμα και αυτό τονίζει και στην ανακοίνωσή του. Τη Δευτέρα πρότεινε μια δέσμη 10 μέτρων, διά του αρμόδιου τομεάρχη Παιδείας Νίκου Φίλη, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Κατάργηση του πρωτοκόλλου «50%+1» που απαιτείται για να κλείσει ένα τμήμα και διακοπή της λειτουργίας του από το πρώτο κρούσμα για χρονικό διάστημα που θα καθορίσει ο ΕΟΔΥ και υποχρεωτική επανέναρξη των μαθημάτων, μετά τη διενέργεια δωρεάν μοριακών τεστ.
  • Επιτάχυνση του εμβολιασμού όλων των παιδιών σχολικής ηλικίας.
  • Αραίωση των μαθητικών τμημάτων όπου υπάρχουν πάνω από 24 παιδιά (αφορά 200.000 μαθητές), πρόσληψη των επιπλέον αναπληρωτών που θα απαιτηθούν, κατάργηση των συγχωνεύσεων που οδηγούν σε τμήματα ακόμη και 28-29 παιδιών. Μέτρα για τον τακτικό αερισμό των αιθουσών.

Στο μεταξύ, από την Κουμουνδούρου παραπέμπουν στην περίπτωση του Ευαγγελισμού, όπου 92 μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού βρέθηκαν θετικοί και τέθηκαν σε καραντίνα, για να επισημάνουν πως το ίδιο αναμένουν ότι θα συμβεί και με το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των σχολείων. Αν ανοίξουν χωρίς τα κατάλληλα μέτρα, εκτιμούν ότι πολλοί εκπαιδευτικοί θα νοσήσουν ταυτόχρονα, οπότε εκ των πραγμάτων πολλά σχολεία δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν «ονειρεύεται» το 1922

Δημογραφικό και μετανάστες

Η εμπορική ανάπλαση της Ομόνοιας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 16:29