search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:40
MENU CLOSE

Εμβολιασμός παιδιών: Όχι σε τρίτη δόση κάτω των 18 ετών – Πάνω από 7 εκατομμύρια οι πλήρως εμβολιασμένοι στην Ελλάδα

10.01.2022 19:19
emvoliasmos paidia new

Πρώτη ημέρα  στο σχολείο την Δευτέρα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και τα στοιχεία για τον εμβολιασμό των παιδιών ήρθαν σε πρώτο πλάνο κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως «το ενδιαφέρον όλης της κοινωνίας σήμερα επικεντρώνεται στο άνοιγμα των σχολείων», σημειώνοντας πως «έχουν χαθεί εκατομμύρια ώρες εκπαιδευτικής διαδικασίας τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας». Σημειώνεται πως σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 27.766 νέες μολύνσεις, 85 νεκρούς και 654 διασωληνωμένους. Στις νέες μολύνσεις δεν έχουν προσμετρηθεί τα 15.547 θετικά self test των μαθητών και καθηγητών, καθώς πρέπει να επιβεβαιωθούν και με rapid test.

Στη συνέχεια, τόνισε πως μαθητές και γονείς ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στην εμβολιαστική διαδικασία των παιδιών κατά του κορωνοϊού.

Επίσης, η κυρία Θεοδωρίδου προχώρησε σε κάποιες διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών, όπως ότι κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση για τρίτη δόση, αλλά μόνον εφόσον υπάρχει πρόβλημα, όπως ανοσοκαταστολή.

Αναφορικά με τα παιδιά που νοσούν και έχουν κανονίσει τον εμβολιασμό τους, η κ. Θεοδωρίδου δήλωσε πως συστήνεται η χορήγηση μιας δόσης μετά από 3 μήνες. Σε περίπτωση που έχει γίνει η πρώτη δόση και ακολουθεί η νόσηση, δεν χρειάζεται νέα δόση.

 Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης σε νέες επιδημιολογικές μελέτες που επιβεβαιώνουν την ασφάλεια των εμβολίων στα παιδιά και επανερχόμενη στο σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για σύσταση εμβολιασμού στα παιδιά και στους εφήβους, είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως ο εμβολιασμός τα προστατεύει.

 Μάλιστα αναφέρθηκε στο πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο MISC, το οποίο εμφανίζεται δύο με έξι εβδομάδες μετά από τη νόσο είτε αυτή είναι ήπια είτε όχι, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τα νεώτερα δεδομένα, δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προστατεύουν αποτελεσματικά από το σύνδρομο αυτό.

 Επίσης η κυρία Θοδωρίδου αναφέρθηκε στο αυξημένο ποσοστό διαβήτη που παρατηρείται σε παιδιά κάτω των 18 ετών που νόσησαν από covid-19 , κάτι που προκύπτει από διεθνείς μελέτες, τονίζοντας ότι η λοίμωξη αποτελεί αυξημένο παράγοντα για σακχαρώδη διαβήτη.

Η κ. Θεοδωρίδου  αναφέρθηκε σε μια μελέτη για παιδιά και το εμβόλιο της Pfizer, η οποία απέδειξε την αποτελεσματικότητά του, ενώ σημείωσε πως παράλληλα είναι κι άλλες μελέτες σε εξέλιξη.

Σχετικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, «είναι κάτι για το μέλλον, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Η ίδια χαρακτήρισε προς το παρόν την τέταρτη δόση άσκηση επί χάρτου, ενώ όταν ρωτήθηκε για αν συμμερίζεται την αισιοδοξία που εκφράζουν ορισμένοι ότι θα έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό την άνοιξη είπε ότι «καλή είναι η αισιοδοξία αλλά καλό είναι να ετοιμαζόμαστε και για κάθε άλλο ενδεχόμενο».

 Η Όμικρον μπορεί να εγκαταστήσει μία υψηλή ανοσία αλλά δεν φτάνει για να δημιουργήσει την ανοσία της αγέλης, τόνισε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε ότι ο ιός αυτός μας έχει δώσει πάρα πολλές παραλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα και δεν αποκλείεται να μας δώσει κι άλλες, οπότε είναι λογικό οι εταιρείες να προετοιμάζονται για την τέταρτη δόση. Η αισιοδοξία χρειάζεται αλλά και η ετοιμότητα, σημείωσε χαρακηριστικά.

 Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι η αναμνηστική τρίτη δόση προσφέρει πολύ καλή προστασία και αποτελεί ουσιαστικά ασπίδα για τη σοβαρή νόσηση.

Σε σχετική ερώτηση για την πορεία της γρίπης στη χώρα μας, είπε ότι δεν έχουμε ενδείξεις για επιδημία γρίπης έως τώρα ενώ για την περίπτωση του συνδυασμού γρίπης με κορωνοϊό και την περίπτωση που έχει εμφανιστεί σε μία έγκυο από το Ισραήλ είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμα σημαντικές καταγραφές.

Τέλος, επισήμανε ότι με βάση τα όσα γνωρίζει από συναδέλφους της δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς με Όμικρον στην χώρα μας.

Θεμιστοκλέους:  Το 68,1% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως

 «Ξεπεράσαμε τα 18.100.000 εμβολιασμούς στην Ελλάδα. Πάνω από 7,15 εκατομμύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που σημαίνει ποσοστό 68,1% του γενικού πληθυσμού» τόνισε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Σε σχέση με την αναμνηστική δόση, έχουν γίνει 3,97 εκατομμύρια εμβολιασμοί στους δικαιούχους. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν κάνει τρίτη δόση 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση και 3 μήνες μετά την πρώτη, στο μονοδοσικό εμβόλιο.

440 χιλιάδες που δεν έχουν προγραμματίσει το ραντεβού για αναμνηστική δόση και τους δίνεται προτεραιότητα, ώστε να μην χάσουν τις ημερομηνίες. Έχουν προθεσμία ως τις 31 Ιανουαρίου.

Οι άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν προθεσμία έως τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα ξεκινήσει η βεβαίωση προστίμων.

Θα δοθούν περισσότερα ραντεβού τις επόμενες ημέρες, κυρίως στην Αττική».

Παράλληλα, έγινε «έκκληση σε παιδίατρους για να συμβάλλουν στον εμβολιασμό».

Ακόμη, τόνισε ότι είναι «εξαιρετικά σπάνιο να συντρέχει λόγος μη εμβολιασμού».

Επίσης, διευκρίνισε πως «από σήμερα, όσοι έχουν εμβολιαστεί σε χώρα της ΕΕ ή στις χώρες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα μπορούν να ανεβάσουν το πιστοποιητικό τους στην πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr».

Διαβάστε επίσης:

Χανιά: Μαχητικό F-16 βγήκε εκτός διαδρόμου – Σώοι οι πιλότοι

Καιρός-κακοκαιρία Διομήδης: Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

ΗΔΙΚΑ: Σε λειτουργία η πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr για τη δήλωση εμβολιασμών του εξωτερικού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:30