search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:56
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι η παράταση των μέτρων – Τι προβληματίζει τους ειδικούς

18.01.2022 21:32
estiasi98-new

Την Τετάρτη συνεδριάζουν οι επιστήμονες της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για να αποφασίσουν τι θα ισχύσει τελικά σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τάσσονται υπέρ της παράτασης των μέτρων και μετά την 24η Ιανουαρίου που ήδη ισχύουν τα μέτρα.

Ένα μέτρο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί εντόνως στην σύσκεψη των ειδικών και για το οποίο υπάρχουν πιέσεις, είναι το ζήτημα της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση. Αν και το θέμα φαίνεται απλό, οι ειδικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους καθώς η επαναφορά της μουσικής μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα των μεγάλων κέντρων διασκέδασης αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.

Την ίδια στιγμή, τα υπόλοιπα μέτρα το πιθανότερο είναι να παραμείνουν ως έχουν και πιο συγκεκριμένα: ο περιορισμός για αυστηρά καθήμενους πελάτες στα καταστήματα εστίασης, ο περιορισμός στα έξι άτομα ανά τραπέζι, η χρήση της μάσκας και το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

Οι ειδικοί επιστήμονες, που αναμένεται να εκτιμήσουν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, αν και ικανοποιημένοι από την τάση αποκλιμάκωσης που παρουσιάζουν τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες προβληματίζονται  από τους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας (θάνατοι και νοσηλείες στις ΜΕΘ)  που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα πιέζοντας τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αποσυμπίεση στα νοσοκομεία θα αρχίσει να φαίνεται σε δύο εβδομάδες από τώρα, αν όλα κυλήσουν, με αυτόν τον ρυθμό.

Ρεκόρ θανάτων από την αρχή του χρόνου

Μόνο από την αρχή του χρόνου σχεδόν 1.500 άνθρωποι χάθηκαν από τις επιπλοκές του κορωνοϊού  σε όλη τη χώρα, ενώ την Δευτέρα σε ένα 24ωρο κατέληξαν στον θάνατο 101 άνθρωποι.

Στους 87 θανάτους βρέθηκε την εβδομάδα αυτή ο κινούμενος μέσος όρος των θανάτων, αυξημένος κατά 17 νεκρούς (22%)  σε σχέση με την προηγούμενη.

Το 81% των ασθενών που καταλήγουν έχουν ηλικία άνω των 65 ετών, ενώ το 18% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 40-64 ετών, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Όλοι οι ασθενείς που καταλήγουν στον θάνατο έχουν βρεθεί σε ΜΕΘ εξαιτίας των επιπλοκών της μετάλλαξης Δέλτα, που εμφανίζει βαρύτερα συμπτώματα και συχνά θανατηφόρα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των θανόντων ήταν ανεμβολίαστοι.

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας

«Στο εξής η εικόνα θα βελτιώνεται, είμαστε ήδη σε φάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας», τόνισε πάντως  ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι».

«Αυτό που αναμέναμε περί τα τέλη Ιανουαρίου, έχει συμβεί νωρίτερα. Είναι μεν θετικό, ωστόσο πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί», υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Αν η συμπεριφορά μας αλλάξει, αν χαλαρώσουμε, ενδεχομένως θα δούμε μικρές εξάρσεις και στο μέλλον. Γενικά λόγω του ότι μεγάλο ποσοστό πολιτών έχει κάνει την αναμνηστική δόση αλλά και ανοσοποιηθεί λόγω της έκθεσης της Όμικρον και της παραλλαγής Δέλτα.  Από εδώ και στο εξής η εικόνα θα βελτιώνεται και ειδικά μετά τον Φεβρουάριο και την Άνοιξη, η κατάσταση αναμένεται να είναι πολύ καλύτερη», πρόσθεσε ο Δημήτρης Παρασκευής.

 Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος τόνισε ότι «δεν πρέπει να υποτιμάμε καμία μετάλλαξη», και αναφερόμενος στην χθεσινή ενημέρωση, είπε ότι  η Μαρία Θεοδωρίδου «έβαλε τα πράγματα στη θέση τους», αφού επεσήμανε ότι οι ειδικοί συμφωνούν στην αδυναμία προβλέψεων κι επισημαίνουν ότι «ανεπαρκής ανοσία λόγω πλημμελούς εμβολιασμού και συμμόρφωσης θα οδηγήσει σε παρατεταμένη παρουσία του ιού αυξάνοντας και την πιθανότητα μεταλλάξεων».

Γιάννης Οικονόμου: Ανεμβολίαστοι το 85% των ανθρώπων που φτάνουν στις ΜΕΘ

Στο θέμα των μέτρων αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι αυτά απέδωσαν και αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται αυστηροποίησή τους, παρά το γεγονός ότι η πρόκληση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι διαρκής.

Όσον αφορά στη χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «όταν συνεδριάσει η Επιτροπή, θα σταθμίσει τα μεγέθη της πανδημίας και τη γενικότερη επιρροή που μπορεί να έχουν αντανακλαστικά οι αποφάσεις της σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που είμαστε τώρα στην πανδημία. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα δούμε αν θα πάμε σε μία περαιτέρω παράταση ή σε κάποια χαλάρωση των μέτρων. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα πούμε κι εμείς τη γνώμη μας».

«Δυστυχώς, το 85% των ανθρώπων που φθάνουν εκεί είναι ανεμβολίαστοι και οδηγούμαστε στα αυξημένα νούμερα απωλειών. Προφανώς και μας ανησυχεί και είναι κάτι που οφείλει να το συμπεριλάβει κανείς στα κριτήρια, με τα οποία θα λάβει τις όποιες αποφάσεις» τόνισε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Πώς οδηγεί σε ανάκληση χορηγίας ιδρύματος στη Δήλο

Ηράκλειο: Εξιχνιάστηκε το έγκλημα με θύμα άνδρα που βρέθηκε ημιθανής στη σκάλα του σπιτιού του

Υπόθεση βιασμού στη Θεσσαλονίκη: Ουσίες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα έδειξαν οι τοξικολογικές της 24χρονης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:49