search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:33
MENU CLOSE

Συστήματα προστασίας «διασημοτήτων»

18.01.2022 07:00
dasimoi98-new

Οι διασημότητες προστατεύονται από την ίδια την εξουσία τους – όταν εκπέσουν, όμως, υπάρχουν και ενεργοποιούνται άλλοι μηχανισμοί προστασίας… Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Βρετανία: Μέχρι στιγμής 400.000 πολίτες έχουν υπογράψει ενάντια στην αναγόρευση του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Τόνι Μπλερ σε ιππότη, ενώ το κίνημα κατά της απόδοσης του τίτλου αυτού στο συγκεκριμένο άτομο μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Ο Μπλερ, πρωθυπουργός από το 1997 έως το 2007, έλαβε τον τίτλο του ιππότη από τη βασίλισσα Ελισάβετ ως αναγνώριση της υπηρεσίας του στο Ηνωμένο Βασίλειο – συμπεριλαμβάνοντας εαυτόν σε έναν χώρο με υγειονομικούς έως προσωπικότητες από τον αθλητισμό, ακόμη και με τον Ντάνιελ Κρεγκ, που διακρίθηκε στις ταινίες με θέμα τον Τζέιμς Μποντ.

Όμως η απόφαση να απονεμηθεί στον πρώην ηγέτη των Εργατικών ο τίτλος αυτός έχει επικριθεί από ακτιβιστές της ειρήνης, οι οποίοι τον κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου με την αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Κοντά σε αυτούς έρχονται και οι «μαξιμαλιστές», που ζητούν μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής τιμητικών τίτλων από τη βασίλισσα.

Ο Τόνι Μπλερ έχει διατελέσει διεθνής εκπρόσωπος για την εξεύρεση κοινών τόπων συνεννόησης για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής – σε μια διαδικασία αρκετά «φλου» ώστε να θεωρείται αποτελεσματική… Από τον Μάιο του 2008 έχει θέσει σε λειτουργία το Ίδρυμα Πίστης, το οποίο προωθεί τον σεβασμό και την κατανόηση μεταξύ των κυριότερων θρησκειών και προσπαθεί να αξιοποιήσει την πίστη ως κινητήρια δύναμη για την «επικράτηση του καλού στον σύγχρονο κόσμο»…

Εξάλλου ως πρώτος πρωθυπουργός που έφερε την κλιματική αλλαγή στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας στη σύνοδο των G8 το 2005, ο Μπλερ συνεργάζεται με ηγέτες από όλο τον κόσμο για την εφαρμογή κοινής πολιτικής για το περιβάλλον.

Και όλα αυτά έχουν καλώς, όμως τα νέφη για τη σταδιοδρομία του Τόνι Μπλερ ξεκινούν από το 2010, με το γύρισμα του κινηματογραφικού έργου «Ghost Writer» («Αόρατος συγγραφέας») από τον Ρομάν Πολάνσκι. Στο έργο αυτό ο Πολάνσκι επεξεργάζεται με επιτυχία την προσωπικότητα ενός πρωθυπουργού που εφ’ όρου ζωής αποτέλεσε πράκτορα μιας υπερδύναμης…

Το «Ghost Writer» θα μπορούσε φαινομενικά να αφήσει ατάραχους τόσο την υπερδύναμη όσο και το αγγλικό κατεστημένο, αν δεν διέθετε μια εκπληκτική αληθοφάνεια. Ως αποτέλεσμα, πριν ακόμη παρουσιαστεί στις οθόνες το έργο, ξεκίνησε μια νέα σειρά διώξεων κατά του Πολάνσκι για τη γνωστή υπόθεση του βιασμού νεανίδας το 1977.

Αυτή η υπόθεση έδωσε βάση για τη σύλληψή του τον Σεπτέμβριο του 2009 από τις ελβετικές αρχές – που πολλοί τη χαρακτήρισαν εκδικητική: επειδή τα 32 χρόνια που είχαν διαμεσολαβήσει από το έγκλημα ήταν υπεραρκετά για την παραγραφή του…

Λεπτομέρεια από την άγρια καταστολή διαδηλωτών στο Καζακστάν, τον Δεκέμβριο του 2011: Ο ίδιος ο Μπλερ έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της χώρας (την έβγαλε στο φως της δημοσιότητας τρία χρόνια αργότερα ο «Guardian»), όπου μεταξύ άλλων του έγραφε: «Όσο τραγικό κι αν είναι αυτό το γεγονός, δεν θα πρέπει να συσκοτίσει την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί στο Καζακστάν τα τελευταία χρόνια» (Πέτρος Παπακωνσταντίνου, «Τι συμβαίνει στο Καζακστάν»).

Δεν είναι ο μόνος

Ο Τόνι Μπλερ δεν είναι ο μόνος «μεγάλος» της διεθνούς σκηνής που προστατεύεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μετά την αποχώρησή του από την κεντρική πολιτική… Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, μετά την απομάκρυνσή του από την πολιτική και την αντικατάστασή του από την Άνγκελα Μέρκελ, προσελήφθη από τη ρωσική εταιρεία Gazprom.

Ο πρώην καγκελάριος έζησε παρά τω πλευρώ της ρωσικής εταιρείας βίον ανθόσπαρτον, όμως αυτό κάθε άλλο παρά τον εμπόδισε από το να εκφράζει ευθέως τη γερμανική πολιτική παίρνοντας το μέρος της τουρκικής πολιτικής. «Αδιαμφισβήτητη κυρίαρχη δύναμη» στην ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζει την Τουρκία στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Η τελευταία ευκαιρία»…

Το αξίωμα ότι κανείς επίτροπος δεν χάνεται επιβεβαίωσε ο πρώην κομισάριος για την ευρωπαϊκή διεύρυνση και γνωστός για τις φιλοτουρκικές του θέσεις Γκίντερ Φερχόιγκεν. Αυτός, μετά τη λήξη της θητείας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έσπευσε να εξασφαλίσει παχυλό μισθό ως σύμβουλος στην Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας.

Ο Φερχόιγκεν διακρίθηκε για την επιθετική στάση εναντίον του Κυπρίου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου το 2004 και φυσικά υπέρ του Σχεδίου Ανάν, το οποίο όμως καταψηφίστηκε από το 76% της ελληνικής κοινότητας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, με απάντησή του στην Κύπρια ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου, έδωσε άφεση αμαρτιών στον Φερχόιγκεν για την πράξη του, ανοίγοντας τον δρόμο στον ίδιο και σ’ άλλους επιτρόπους να κάνουν κάτι ανάλογο στο μέλλον… Και πραγματικά, μετά το αγγλικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου 2016, ένας νέος ρόλος περίμενε τον Μπαρόζο στην πασίγνωστη τράπεζα Goldman Sachs, σε λιγότερο από δύο χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του στην Κομισιόν!

Η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη Έμιλι Ο’Ρίλι σε επιστολή που απηύθυνε στον διάδοχο του Μπαρόζο στην Επιτροπή Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σημειώνει ότι ο νέος ρόλος του Μπαρόζο δημιουργεί ανησυχίες «δεδομένης της σπουδαιότητας του αξιώματος που κατείχε, της διεθνούς επιρροής που είχε ως πρόεδρος της Επιτροπής και της ιστορίας της τράπεζας στην οποία προσφέρει τώρα τις υπηρεσίες του».

Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι σημαντικός αριθμός αξιωματούχων της Ευρώπης έχουν δουλέψει στην Goldman Sachs, όπως ο τέως πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αλλά αυτό έγινε πριν από την ανάληψη αξιώματος στην Ε.Ε. Η τράπεζα είναι πασίγνωστη για τον ιδιοτελή ρόλο που έπαιξε σε διάφορες διαδικασίες κρίσης – συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.

«Υπάρχει μια αμηχανία στον κόσμο, που εντείνεται από το γεγονός ότι ο κ. Μπαρόζο έχει δημοσίως διευκρινίσει πως η αποστολή του στην τράπεζα θα είναι να της παρέχει συμβουλές σε ό,τι σχετίζεται με την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε.» σημειώνει η Ιρλανδέζα αξιωματούχος της Ε.Ε. Και αναρωτιέται αν ο υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις του Brexit επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ και οι συνεργάτες του έχουν ενημερωθεί για το πότε και το πώς θα συνδιαλλαγούν με τον Μπαρόζο.

Νόμιμος, πλην ανήθικος

Τον Ιούλιο του 2016 ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωνε ότι ο διορισμός του Μπαρόζο «είναι πιθανά νόμιμος, αλλά ηθικά απαράδεκτος». Σε κείμενο διαμαρτυρίας που κυκλοφόρησε εναντίον του Μπαρόζο, ενός μαοϊκού στα νιάτα του, που στη συνέχεια έγινε ηγέτης του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Πορτογαλίας και πρωθυπουργός, συγκεντρώθηκαν περίπου 200.000 υπογραφές…

Ο Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου, γνωστός και ως ΓΑΠ, είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από το 2008. Η Σοσιαλιστική Διεθνής ιδρύθηκε το 1951 ως συνέχεια της Διεθνούς των εργατικών και σοσιαλιστικών κομμάτων και αποτελούσε μετεξέλιξη της Β’ Διεθνούς, έχει δε 159 μέλη.

Τον Μάρτιο του 2017 ο Παπανδρέου επανεκλέχθηκε ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ τον Μάιο του 2021 κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκλείσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη συμμετοχή του στο ίδιο σχήμα. Εννοείται ότι ο ΓΑΠ «αγρόν ηγόραζε» για τη διάθεση του μέλους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρωθυπουργού Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ να κάνει μπίζνες με το καθεστώς Ερντογάν, αρκούμενος στην προεδρία του σχήματος…

Στο αντιμνημονιακό κίνημα πολλοί ζητούσαν την άσκηση διώξεων κατά του ΓΑΠ, όμως ο τελευταίος φρόντισε ιδιαίτερα τη διεθνή οχύρωσή του… Ανάμεσα στους άλλους τίτλους που φέρει ο ΓΑΠ είναι και αυτός του «αντιπροέδρου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας», που έχει μικρή δυναμική, αλλά είναι οπωσδήποτε ικανός να του δώσει τη δυνατότητα να βολεύει διάφορους παρατρεχάμενους και να διατηρεί μια ορισμένη επιρροή…

* Ο Γιάννης Σχίζας είναι συγγραφέας

Διαβάστε επίσης:

Όταν η κυβέρνηση χάνει την ψυχραιμία της

Ο κατά συρροήν Πολάκης

Η λαϊκή πάλη στο Καζακστάν μπορεί να διδάξει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:32