search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:40
MENU CLOSE

Ρολόι της Αποκάλυψης: Πόσος χρόνος μένει στην ανθρωπότητα;

19.01.2022 18:30
roloi_new
Πηγή: Pixabay

Το φημισμένο «Ρολόι της Αποκάλυψης» παραμένει κοντά στις 12, ώρα που θα έρθει και το τέλος της ανθρωπότητας, με την αρμόδια επιτροπή να συνεδριάζει για να αποφανθεί για τη νέα ώρα.

Την Πέμπτη (20/01), το Ρολόι της Αποκάλυψης θα αποκαλυφθεί για 75η φορά, και θα μάθουμε προς ποια κατεύθυνση μετακίνησε τους δείκτες του η επιτροπή του Bulletin, που αποτελείται από επιστήμονες και ειδικούς ασφαλείας.

Όσο πιο κοντά φτάνει ο λεπτοδείκτης στα μεσάνυχτα, τόσο πιο κοντά πιστεύει η επιτροπή των σοφών πως κοντοζυγώνει η οικουμένη στην καταστροφή.

  • Αρχικά, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.
  • Το 1949 οι δείκτες κλείδωσαν στα 3 λεπτά, όταν η Σοβιετική Ένωση δοκίμασε την πρώτη δική της ατομική βόμβα.
  • Το 1952 οι δείκτες άγγιξαν το ιστορικό δίλεπτο από τα μεσάνυχτα, όταν οι ΗΠΑ δημιούργησαν τη βόμβα υδρογόνου.
  • Το 1963, όταν οι δοκιμές πυρηνικών στην ατμόσφαιρα πήραν τέλος, το Ρολόι πήγε στα 12 λεπτά.
  • Tο 1984, έπεσε στα 3 λεπτά. Ήταν η περιοδος όπου ο Ψυχρός Πόλεμος είχε αγγίξει νέα υψηλά.
  • Όταν η ψυχροπολεμική πόλωση έληξε το 1991 με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ο κόσμος ξαλάφρωσε. Έτσι έκανε και το Ρολόι της Καταστροφής που πήγε στα 17 λεπτά από τη συντέλεια.
  • Το 2015 πάντως έπεσε στα 3 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, εξαιτίας του εκμοντερνισμού του πυρηνικού οπλοστασίου, της περίσσειας των πυρηνικών όπλων αλλά και των νέων υψηλών επιπέδων της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
  • Το 2016 το ρολόι παρέμεινε σταθερό στα 3 λεπτά, καθώς οι κίνδυνοι που απειλούσαν την οικουμένη παραήταν πολλοί: τρομοκρατία, πυρηνικές απειλές, κυβερνοπόλεμος και κλιματική αλλαγή. Πλέον έχουμε τον Τραμπ και τις δηλώσεις του να πυροδοτούν νέες αλλαγές στον δείκτη της καταστροφής.
  • Το 2020 το ρολόι μας έδειξε ότι μας χωρίζουν μόλις 100 δευτερόλεπτα από την «απόλυτη καταστροφή».

Είναι κάτι «συμβολικό»

Το Ρολόι της Αποκάλυψης δεν έχει μείνει βέβαια απρόσβλητο στην κριτική που έχει διατυπωθεί εναντίον του και πολλοί έχουν καταφερθεί ενάντια στα πισωγυρίσματα των δεικτών του. Αλλά και στην ίδια την πιθανότητα της καταστροφής και των τρόπων υπολογισμού της.

Το 1,4% της ετήσιας πιθανότητας για πυρηνικό επεισόδιο, για παράδειγμα, μπορεί να φαίνεται αρκούντως ακριβές ως νούμερο, η εκτίμηση ωστόσο βασίζεται σε μια λίστα πιθανών παραγόντων και ελεύθερων συσχετίσεων, ισχυρίζονται οι φανατικοί πολέμιοι του Ρολογιού.

Το ρολόι πάντως δεν στοχεύει στην απόλυτη ακρίβεια. Είναι μια συμβολική κατασκευή για τα επίπεδα κινδύνου που διατρέχει η ανθρωπότητα σε πυρηνικούς πρωτίστως όρους και, όπως μας λένε οι επιστήμονες πίσω από τη λειτουργία του, ο σκοπός του είναι «να ενημερώνει το κοινό για απειλές αναφορικά με την επιβίωση και την ανάπτυξη της ανθρωπότητας».

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Πάνω από 20.000 νέα κρούσματα και 88 νεκροί – Άνοδος σε διασωληνώσεις και εισαγωγές

Νίκος Μπίστης: Κλείστε την «Αυγή» – Τα κομματικά έντυπα τελείωσαν

«Βόμβα» Τσίπρα για εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση – Ποιες αλλαγές προτείνει η Επιτροπή Καταστατικού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:38