search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:57
MENU CLOSE

Novartis: Στο αρχείο η δικογραφία για Γεωργιάδη και Αβραμόπουλο

24.01.2022 13:28
NOVARTIS_LOGO

Στο αρχείο τίθεται η έρευνα των Οικονομικών Εισαγγελέων όσον αφορά ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή των πρώην υπουργών Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου στην υπόθεση της Novartis.

Η Αρχειοθέτηση εγκρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστου Μπαρδάκη.

Ειδικότερα, ο κ. Μπαρδάκης αφού μελέτησε και αξιολόγησε τις διατάξεις των επίκουρων εισαγγελέων κατέληξαν στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης και για τα δύο αυτά πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η έρευνα ήταν σε εκκρεμότητα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά στον Άδωνι Γεωργιάδη, μία εκ των επικούρων εισαγγελέων είχε τη γνώμη, ότι έπρεπε να ζητηθεί η άδεια της Βουλής και να κληθεί ο υπουργός σε εξηγήσεις. Ωστόσο, με την άποψη αυτή δεν συντάχθηκαν οι άλλοι δυο επίκουροι εισαγγελείς, ούτε ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας ούτε όμως και ο εποπτεύων την έρευνα εισαγγελέας κ. Παν. Καψιμάλης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης «εκ του υπάρχοντος αποδεκτικού υλικού δεν προκύπτουν πράξεις ή παραλείψεις του πρώην υπ. Υγείας Α. Γεωργιάδη που να δύνανται να συσχετισθούν με πιθανή πράξη παθητικής δωροδοκίας-δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων. Ως εκ τούτου και οι αιτιάσεις του μάρτυρα με την κωδική ονομασία Κελέση δεν βρίσκουν έρεισμα στο ως άνω αποδεικτικό υλικό. Δεν προέκυψαν επίσης πραγματικά περιστατικά ικανά να θεμελιώσουν την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της νομιμοποιήσεως εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Αντίθετα, ομόφωνα οι τρεις επίκουροι εισαγγελείς τάχθηκαν υπέρ της αρχειοθέτησης του σχετικού φακέλου όσον αφορά στον κ. Αβραμόπουλο. Την αποψή αυτή, υποστήριξαν στη συνέχεια τόσο ο επικεφαλής της Εισαγγελίας κ. Μπαρδάκης, όσο και ο κ. Καψιμάλης,

Με τις δύο σημερινές διατάξεις αρχειοθέτησης για τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον πρώην Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημήτρη Αβραμόπουλο, κλείνει πλέον επίσημα το σκέλος τής υπόθεσης που αφορούσε πολιτικά πρόσωπα, το οποίο ήταν σε εκκρεμότητα όσον αφορά τους δύο πολιτικούς, καθώς ήδη είχε αρχειοθετηθεί η υπόθεση για άλλους επτά πολιτικούς ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία για δωροληψία για τον Ανδρέα Λοβέρδο, δέκατο από τους ερευνώμενους. Μάλιστα όσον αφορά τον τελευταίο η ανακρίτρια που ανέλαβε την υπόθεση έχει ταχθεί υπέρ της παραγραφής του αδικήματος που του αποδίδεται, με αντίθετη την εισαγγελική εισήγηση.

Την υπόθεση θα κρίνει Δικαστικό Συμβούλιο.

Δημητρακόπουλος: «Απόλυτα αναξιόπιστοι οι μάρτυρες χωρίς πρόσωπο»

«Απόλυτα αναξιόπιστοι οι μάρτυρες χωρίς πρόσωπο» αναφέρει σε δήλωση του με αφορμή την αρχειοθέτη της δικογραφίας για ενδεχόμενη εμπλοκή του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη στην υπόθεση της Novartis ο συνήγορος του Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Ο ποινικολόγος αναφέρει στην δήλωση του:

«Μετά από τέσσερα χρόνια προκαταρκτικής εξέτασης, όπου την εκκρεμή δικογραφία εξονυχιστικά ερεύνησαν 7 εισαγγελείς Πλημμελειοδικών και Εφετών, η Δικαιοσύνη θεσμικά μίλησε και έθεσε στο αρχείο την υπόθεση, επειδή ο Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Ανάπτυξης, δεν τέλεσε κανένα αδίκημα. Μετά από 33 χρόνια μαχόμενης δικηγορίας νομιμοποιούμαι να υποστηρίξω ότι ευτυχώς στο δικαϊκό μας σύστημα οι μάρτυρες χωρίς πρόσωπο είναι απόλυτα αναξιόπιστοι».

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Ελπίς: Νέα επιδείνωση με πυκνό χιόνι – Μέχρι πότε θα χιονίζει στην Αττική (photos/video)

Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για Φουρθιώτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:57