search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:22
MENU CLOSE

Κακοκαιρία Ελπίς: Ανοιχτοί οι κεντρικοί δρόμοι – Πώς κινούνται τα ΜΜΜ – Κανονικά οι πτήσεις στο αεροδρόμιο

25.01.2022 19:34
anoixtoidromoi98-new

Ανοιχτό είναι πλέον το 98% του κεντρικού οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής, που είχε κλείσει λόγω της κακοκαιρίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της επιχειρεί, με περισσότερα από 100 οχήματα κάθε τύπου ( jcb, εκχιονιστικά, γερανοί ΟΒΒΟ, φορτωτές, φορτηγά, οχήματα 4Χ4) να κρατήσει ανοικτούς και λειτουργικούς τους οδικούς άξονες αρμοδιότητάς της.

Η Περιφέρεια Αττικής στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι παράλληλα συνέβαλε στον απεγκλωβισμό ασθενών με τις Μονάδες Άμεσης Παρέμβασης που στελέχωσε σε συνεργασία με τον ΙΣΑ, ενώ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξασφάλιση της ομαλής πρόσβασης στα νοσοκομεία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει στη Λεωφόρο Καρέα-Κατεχάκη, όπου τα συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν για την απομάκρυνση ακινητοποιημένων οχημάτων.

 «Οι κεντρικοί οδικοί άξονες που έκλεισαν λόγω χιονιού ή πάγου ήταν μόνο τμήματα των λεωφόρων Μεσογείων, Καρέα-Κατεχάκη και Μαραθώνος και τμήμα της παλαιάς Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου» τονίζει η Περιφέρεια Αττικής.

Εγκλωβισμένα αυτοκίνητα παραμένουν στις λεωφόρους Μεσογείων και Κατεχάκη, τα οποία θα απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατό με τη συνδρομή της Αστυνομίας, του στρατού και της ΕΜΑΚ.

Άμεσα αντιμετωπίστηκαν και τα προβλήματα από πτώσεις κλαδιών και δέντρων στους οδικούς άξονες ευθύνης της Περιφέρειας και συνεχίζονται οι επεμβάσεις στην αντιμετώπιση βλαβών που παρατηρούνται στη φωτεινή σηματοδότηση, κυρίως λόγω απώλειας ή βύθισης της τάσης από τη ΔΕΗ.

Οι αιτίες της διακοπής της κυκλοφορίας σύμφωνα με την Περιφέρεια

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της Περιφέρειας, οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας είναι:

Η εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων νωρίτερα από το αναμενόμενο (σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις της ΕΜΥ).

 Η ταυτόχρονη παρουσία χιλιάδων οχημάτων στους κεντρικούς δρόμους, αφού η πρόσβασή τους μέσω άλλων οδών ήταν αδύνατη, ενώ η έλλειψη αλυσίδων και η ακινητοποίησή τους στη συνέχεια παρεμπόδισε την πρόσβαση των εκχιονιστικών.

  Στον υπερσυγκεντρωτισμό αυτό, τις ώρες που εκδηλωνόταν με μεγάλη ένταση η χιονόπτωση, συνέβαλε η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς και του κλεισίματος των υπηρεσιών του δημοσίου το μεσημέρι.

 Την υπερφόρτωση των οδικών αξόνων επέτεινε και η αδυναμία των παραχωρησιούχων της Νέας Οδού να κρατήσουν ανοικτή την Ε.Ο. Αθήνας-Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να εκτρέπεται η κυκλοφορία μεγάλων οχημάτων στους άλλους δρόμους.

 «Για τον εγκλωβισμό χιλιάδων συμπολιτών μας στην Αττική Οδό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για την απόδοση των όποιων ευθυνών», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Επίσης, η Περιφέρεια επισημαίνει ότι κάποιοι κύριοι οδικοί άξονες, όπως η Κατεχάκη, έκλεισε με εντολή της Τροχαίας, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση ατυχημάτων λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό.

Σημειώνεται, επίσης, ότι παρά τα προβλήματα, κρατήθηκαν «ανοικτοί οι δρόμοι πρόσβασης προς τα νοσοκομεία και συνδράμαμε με τα ειδικά οχήματα που είχαμε στη διάθεσή μας το ΕΚΑΒ, για τις διακομιδές ασθενών, ενώ αποδείχθηκε σωστή η απόφασή μας να αναστείλουμε τη λειτουργία των σχολείων της Αττικής για το διήμερο 24-25 Ιανουαρίου».

Η Περιφέρεια Αττικής υπογραμμίζει τη δυσκολία των επόμενων ημερών και τη βούλησή της να συνδράμει στην προσπάθεια της Πολιτείας και των Δήμων, και ζητά από τους πολίτες «να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά με τις Μονάδες Άμεσης Παρέμβασης, οι οποίες συγκροτήθηκαν με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη και προέδρου του ΙΣΑ, Γ. Πατούλη, σημειώνεται ότι συνέβαλαν χθες στον απεγκλωβισμό 26 πολιτών που είχαν ανάγκη μετακίνησης σε νοσοκομεία, με τη συνεργασία του ΕΚΑΒ και μετά από καταγραφή των κλίσεων στο 1110, το οποίο χθες δέχθηκε 873 αιτήματα.

Πώς κινούνται τα ΜΜΜ

Στο τμήμα Πειραιάς-Ειρήνη και αντίστροφα διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στη Γραμμή 1 του μετρό (πρώην ΗΣΑΠ), σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Στις γραμμές 2&3 του Μετρό οι συρμοί κυκλοφορούν κανονικά από την έναρξη της λειτουργίας, ενώ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της  ΣΤΑΣΥ, στη γραμμή 6 του τραμ «Σύνταγμα – Πικροδάφνη», τερματικός σταθμός είναι η στάση Λ. Βουλιαγμένης.
Στη Γραμμή 7 «Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος» τερματικός σταθμός είναι η στάση Κολυμβητήριο.

Την επαναφορά της σιδηροδρομικής σύνθεσης ΑθήναςΘεσσαλονίκης, ανακοίνωσε μέσω twitter, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνοντας ότι «θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών IC 58 και IC 59», δηλαδή Αθήνα – Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη – Αθήνα, αντίστοιχα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα έχει κάνει γνωστά μέχρι στιγμής η εταιρία, καταργούνται τα δρομολόγια 56 & 57, ενώ ο Προαστιακός «ΠειραιάςΑεροδρόμιο» αναμένει εκχιονισμό γραμμής για να εκκινήσουν τα δρομολόγια.

Παράλληλα, «συνεχίζει να κινείται το δρομολόγιο βοηθείας που λειτουργεί από χθες το βράδυ, μεταξύ Αεροδρομίου – ΣΣ Λαρίσης».

Εν τω μεταξύ ακινητοποιημένα παραμένουν λεωφορεία και τρόλεϊ καθώς, σύμφωνα με προηγούμενη ενημέρωση από τον ΟΑΣΑ, αδύνατη είναι η εκτέλεση των πρωινών δρομολογίων με λεωφορεία και τρόλεϊ.

Εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής θα διενεργούν αυτοψίες από τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση για τη σταδιακή αποκατάσταση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού από τα οδικά μέσα, στο βαθμό που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών. Προτεραιότητα, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, θα δοθεί στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, με στόχο να καλυφθούν οι κεντρικοί οδικοί άξονες.

Κανονικά λειτουργεί το Ελευθέριος Βενιζέλος

Το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και εξυπηρετεί όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Ωστόσο, λόγω της διακοπής κυκλοφορίας στην Αττική Οδό η πρόσβαση στον αερολιμένα για τους ταξιδιώτες γίνεται είτε με τον Προαστιακό, είτε οδικώς από τη λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι επιβάτες καλό θα είναι πριν ξεκινήσουν για το αεροδρόμιο να έχουν επικοινωνήσει με την αεροπορική τους εταιρεία για να ξέρουν αν θα υπάρχουν καθυστερήσεις στις πτήσεις τους, καθώς, ειδικά στα περιφερειακά ελληνικά αεροδρόμια, μπορεί το πέρασμα του χιονιά να έχει αφήσει ακόμη κάποια προβλήματα. 

Η ανακοίνωση της Aegean για τις πτήσεις που ακυρώνονται 

Η AEGEAN ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι καθώς αποκλιμακώνονται οι έκτακτες καιρικές συνθήκες που έπληξαν τη χώρα τις προηγούμενες ώρες και αποκαθίστανται προοδευτικά τα προβλήματα πρόσβασης από και προς το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, προχωρά στη σταδιακή επαναφορά του πτητικού της προγράμματος.

Ειδικότερα την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 θα ακυρωθούν μόνο οι παρακάτω πτήσεις, ενώ όλες οι υπόλοιπες προγραμματισμένες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και τα λοιπά ελληνικά αεροδρόμια θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Ειδικότερα, οι πτήσεις που ακυρώνονται την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 είναι οι ακόλουθες:

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΔΔΗΕ: Πού καταγράφονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση – Νέα ενημέρωση

Κακοκαιρία «Ελπίς»-Κολυδάς: Η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα και με μεγάλη ακρίβεια

Γκράβα: Βίντεο ντοκουμέντο από το σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα με το 4χρονο αγοράκι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:22